Spånga at 20.10


Upp å ner


Pratar med Oo som är på väg hem från Andreas och Elin. Har plockat och packat inför Stockholm men känner mig synnerligen frånkopplad. Sinnesstämningen har varit synnerligen ojämn på sistone med fler dalar än toppar. Kan inte riktigt tala om toppar heller, snarare en form av existerande som bara handlar om att fullfölja den ena dagen efter den andra. Har märkt att dalarna definierar sig i form av trötthet. Jag blir otroligt trött och håglös, och tyst.Nu kom min Oo genom dörren så det är dags att ta tag och slutföra packingen. Han hade med sig Bräutigams marsipan - päroncognac! Genast känns det något bättre! :o)

Föröka sig

Det har liksom alltid funnits med i diskussionen, att vi ska ha två barn. Jag själv har ju alltid haft den inställningen att om jag nu ska ha barn, så ska det med något grumliga orsaker vara två. Hyfsat tätt dessutom. Svenssonpåverkan, symmetri, sällskap vem vet, men två har det alltid varit. Inte tre no-way, inte heller ett av ovanstående välmotiverade anledningar. Så när man nu sitter här med en Lilltjej som fyller ett (hujedamig!) om en vecka är det ofrånkomligt att den där tvåan börjar pocka på uppmärksamhet.

(Rätt färsk)

Häromdagen frågade jag Oo när han kunde tänka sig nummer två. Typ nu blev svaret! Jahapp. Så vi är tillbaka där vi började, att Oo är redo och har varit ett bra tag medan jag är den som bromsar. Vill jag verkligen ha ett till? Jag finner mig i princip samma läge som då med bara något ändrade former på dividerandet. Nu är det det stora samvetet och frågan hur man i hela friden ska orka och hinna med två när det är nog körigt med en? Jag försöker tänka mig tillbaka hur det var där de första månaderna när jag var hemma. Sedan försöker jag lägga det till vardagen vi har idag och får det inte att gå ihop! En aktiv uppmärksamhetskrävande Lilltjej och en ny bebis?
Som sagt är det samma tankegångar som förra gången men lite uppdaterade. Kvinnor har fått barn i alla tider och hanterat det - Kvinnor har fått flera barn i alla tider och hanterat det. Då och liksom nu kontrar jag med att de ju för sjutton hanterat det eftersom de inte haft något större val! Hantera eller dra liksom. Min fruktan var ju att jag skulle dra. Eller Oo. Nu har det gått ett år och enligt många den värsta tiden passerat och vi båda är kvar, även om vi båda nog önskat oss bort både en och två gånger. Jag säkerligen fler gånger än Oo. Och då har vi ändå en så otroligt megasnäll tjej!
Tänk om nästa blir ett monster? Kolik? Skadat? Sjukt? Ja jag vet, det är samma meningslösa velande som inte leder någonstans. Det enda jag vet med säkerhet är att jag de fakto är 35, t-r-e-t-t-i-o-f-e-m år fyllda, och har faktiskt inte allt för lång tid på mig att vela. Ur ren biologisk synvinkel. Faktiskt. Typ.

Men jag känner ju att jag i princip nyss kommit tillbaka till mig själv på riktigt, fullt ut och komplett! Ska jag då tillbaka till graviditets- och hemmaeländet då? Jajaja, jag hör er, och jag har sagt det själv: Hur fort tiden har gått. Men där och då var det evigheter. Och jajajaaa, det är relativt kort tid som det är så där jobbigt, men är det verkligen det? Vem är det som säger att det inte förblir jobbigt? Eller kanske till och med blir jobbigare? Ju äldre Lilltjejen blir desto mer uppmärksamhet känns det nästan som hon behöver. Och rätt var det är tvingas jag sitta där och låtsas sörpla saft ur plastkoppar femtioelva gånger och säga "-Mmm vad gott, tack så mycket!" till imaginära köttbullar. Inte tilltalande för fem öre!
"Ahmen ååh, så där sade du ju om spädbarnstiden också men se hur bra det gick ändå?" Jajaja, tjata! Jag har insett att det blir en invand reflex att säga "Tack så mycket" och "Varsågod" till hennes fram- och tillbakaräckanden av grejer. På samma sätt som "Tittut" när hon drar filten över huvudet för miljonte gången. Då kan jag ju bara föreställa mig hur entusiastisk jag kommer att vara när hon ska visa, servera, laga och allt-det-där-som-de-nu-gör-när-allt-ska-bekräftas-fasen.
Nej, jag har nog fortfarande inte riktigt insett den där "sanna tjusningen" med barn. Har ännu inte blivit "frälst" och begeistrad som det förväntas av en mamma. Eller var det bara de egna förväntningarna det handlade om?
Jag har inte orkat försöka analysera det nämnvärt eftersom det är synnerligen meninglöst, mamma som jag nu är í vilket fall. Men om jag ska ge det ett halvhjärtat försök kan jag inte komma fram till annat än att jag nu bara är. Tillvaron är som den är och jag försöker göra det bästa utav den. Jag kanske inte gillar det alla gånger, men det var jag ju förberedd på. Jag har nog bara inte riktigt insett att jag faktiskt är mamma. Nej, jag får faktiskt ingen rätsida på det där. Därför blir det inte annat än att jag bara är.

Så är det läge att skaffa ännu en unge då? Jag klickar mig tillbaka till inläggen ett år tillbaka i tiden, struntar i orden och bara ser på bilderna. Och kanske är det här det där obeskrivbara mammagrejset kommer in när man de facto i mitt fall inte bara kan minnas utan också läsa om eländet man upplevde, men ändå känna ett litet sug i hjärteroten av vilja efter en till. Det är knappt så jag tror att jag själv just skrev de orden!

Kanske handlar det på ett plan om ännu en chans? Att vid en eventuell andra gång inte vända bort blicken när det nya livet ser dagsljuset (okej lampljuset om vi ska vara kliniskt korrekta och tråkiga), och ta vara på den där spädbarnstiden på ett sätt som man nu efter att ha genomlevt en första, kan se tillbaka på med viss oförståelig saknad? Om inte annat försöka fylla i den där utvecklingsboken betydligt bättre än man gjort med Lilltjejens!

Och om nu någon skulle ha fått för sig av detta inlägg att jag liksom nu skulle ha en nummer två på väg så får ni ta och kamma er och läsa ordentligt. Även om jag tydligen dessutom ser gravid ut enligt somliga!

Sköldis

Jag glömde ju visa den söta sköldisen som Lilltjejen fick igår! Brios träleksaker är oemotståndliga och jag glömmer aldrig deras klassiska tax som jag själv hade som barn. Älskade den och fattar inte varför jag inte tog vara på den när vi gick igenom alla grejer inför försäljningen av sommarstugan. Antagligen tänkte jag inte ens på den då. Gammal och otroligt sliten då den kanske till och med varit i min systers ägo från början.


(Saknad!)Taxen finns fortfarande kvar att köpa och nu också i gigantiskt format! Hur fräckt är inte det? Synd bara att man skulle dumförklaras totalt om man gick ut och drog en halvmeters trähund längs gatorna.


Sysslingar


Just kommit hem efter en trevlig kväll hos kusin John med familj. Där var också hans föräldrar och tillika min farbror med fru, på besök från Bureå. Jättegod indisk mat med både lamm och kyckling, precis lagomt starkt för klenisar som mig och så färska bär med vit choklad och glass efteråt. Mumma!
Lilltjejen ville göra ett gott intryck genom att kräkas upp alla fina morotsbitar hon ihärdigt knaprat i sig. Sedan blev hon i sitt esse och sprang likt en lycklig hundvalp än hit än dit resten av kvällen. Syssingarna var mäkta populära, otroligt goa killar!


(Det ska börjas i tid!)


Innan vi hunnit ut på Söderleden sov hon likt en klubbad säl där bak och överflyttningen från bil till säng gick lättare än en whisky slinker ned i Oos strupe. Eller snarare rom i detta fall som det bjöds på till kaffet. Jag vet inte om jag fattat vad det är för skillnad mellan rom och whisky, men det var något med tillverkningen va? Smakar säkert lika illa ändå. Själv nallade jag av kusinbarnens Fanta Exotic - klart godast, hohoho!

Nu ska jag bara försöka få fason på palttillverkningen så vi kan bjuda in till det någon dag! Får ju dessutom ta med Oos föräldrar med tanke på hur otroligt gott de tycker att det är. Eller inte.
Men som sagt krävs det nog några fler försök först. Man kan ju inte servera gummi- eller stenpalt!

Imorgon blir det jobbet en sväng innan vi packar för att på torsdag köra till syster yster i Stockholm. På vägen ska vi titta förbi farbror Olle i Gränna. Rena rama släktorgien!

Sedan juldagen


Så till juldagen, det vill säga denna dag. Trots förkylning och snorig näsa sov Lilltjejen utan ett knyst så länge att vi än en gång vaknade före henne!
Som innehavare av bebis lär sig nog alla föräldrar att tillvaron övergår till att kretsa kring bajslogistik. Så utan att orda mer än så väntade vi till lunchen klarats av och en torr och mätt bebis kunde packas in i Saabis. Där somnade hon bums och vaknade inte förrän vi var långt in i skogen! Inte ens överflyttningen till bärstolen störde hennes skönhetssömn! Det måste ju vara en skum känsla, att somna fastspänd i bilen och vakna hängades på mammas rygg mitt ute i skogen?

(Zzzz!)
Enahanda jobb framför en datorskärm hela dagarna? Stela axlar som fastnat någonstans under öronen? Lägg inte hundratals kronor på att klämma ner ansiktet i ett hål hos någon massör. Lägg pengarna på en bärstol och placera en tiokilosbebis däri. Visserligen är det onekligen rätt najs med en riktig massage, men frisk luft och dryga två och en halv timme i skogen och axlarna är så långt ner de bara kan - jag lovar! Vi hade knappt lämnat parkeringen förrän det gjorde duktigt ont i axlarna, så pass att jag undrade hur detta skulle gå. Men när jag fått vänja mig vid den förändrade tyngdpunkten, komma upp i värme och puls så var det inga större problem.
Visst kändes det i ben och rygg men på ett bra sätt, som ett gott träningspass! Mot slutet fick vi dessutom trampa på rätt ordentligt för att hinna tillbaka innan mörkret. Så jag bar Lilltjejen medan Oo klättrade och letade cacher. Tio vanliga i serien, en finalmystery och sådan tillfredsställese som bara ett bra fyspass och friskluft kan åstadkomma!

Imorgon är det mera fysiskt för Oo, fast då som åskådare. Bandymatch på Heden där GAIS spelar följt av Frölundamatch i Skandinavium. Jag funderar på om jag ska våga mig ut i mellandagsrean med Lilltjejen. Är det enklare med bärstolen än vagnen? Att gå med vagn i trängsel är ju ingen höjdare precis och därför minst lika svettigt. Hm.

Först julenFyra generationer i ett kök i Mölndal. Lilltjejen var på strålande humör och hade egentligen bara ett olyckligt ögonblick - när hon skulle sitta i tomtens knä. Bra tjejen, skäggiga bullriga karlar ska man passa sig för!

(Jag? Sitta där? Varför i hela friden då?)

Hon fick otroligt mycket klappar, både hårda och mjuka! Och jag lyckades överraska Oo rejält med luftballongfärden vi ska göra tillsammans med hans föräldrar till våren! Eller ja, det återstår att se om jag vågar när det väl blir dags.Ja, det är lite svårt att se men ett par nya pärlörhängen och godsaker för både utsida och insida från min Oo!
 (När jag tänker efter hade jag nog inte tagit på örhängena ännu...)

Här är så armbandet jag fick av Monica! Det jag hittade på Gunnebos julmarknad men alltså fick först nu, visst är det fint? Gillar det verkligen men önskar det var en lite säkrare "låsanordning" än den enkla knapp och ögla denna typ av armband erbjuder.


Lilltjejen har nu inte bara funnit tjusning i att plocka ut grejer, utan lägger nu också tillbaka. Ut ur hink, in i hink, ut ur hink, in i hink, tjohoo!
(Farmors mors knä gick bra i alla fall)

Kvällsvälling i nya pyjamasen och Gudmors tillika kusinens knä. Hon somnade innan vi lämnat Brevkortsgatan och väl hemma tog det inte många minuter för mamman att göra detsamma i sin makes knä i soffan. Trots att man vaknat före Lilltjejen denna julafton var jag ändå duktigt trött innan klockan slagit tio.

En lugn och skön julafton är bara att tacka och ta emot, i varje fall för min del som knappt behövde lyfta ett finger.
God Jul!Dan före

Bortskämda som vi är kan vi glömma griljering av skinka, dukning av matbord, knäckkokning och ångest över vardagsröra på varenda yta. Vi åker till Mölndal, sätter oss till dukat bord och äter tills vi storknar. Vi har ett uppdrag. Eller två förresten: Fixa efterrätt och hämta mormor. Efterrätten blev ett önskemål som inte kunde vara enklare: Daim-maräng-glasstårtan med färska hallon. Fem deciliter vispgrädde, krossad Daim, socker och äggulor kan ju bara inte smaka illa! Det svåraste består egentligen i att transportera den frysta efterrätten till andra sidan stan inom sådan rimlig, dvs laglig tid att den inte hinner smälta bort! Därmed blev uppdraget att hämta mormor i Stenungsund lite svårare - såvida vi inte kör med alla rutor nere och luftkonditioneringen på max. Efterrätten klarar sig men mormor dör i dubbelsidig lunginflammation.

Jag brukar alltid köra på två paket hallon. Det brukar alltid bli över. Därför fick Oo bara köpa ett paket denna gång, men såklart fick jag ångest när jag hällde upp det enda paketet och såg den ynkliga högen. Rotade i frysen och hittade ett oöppnat paket, wo-ho!
Men då jag känner mig själv tittade jag en extra gång och beslöt att det nog fick räcka med ett paket ändå.

(Inte så färska längre)
Alltså igen

Jag fattar inte den här annonsen. Det är alltså reklam för ett kalsongmärke. Inte Paris, inte strumpor, inte tupéer eller studsmattor. Men å andra sidan är det ganska ofta jag stöter på reklam som enligt mig inte bara är obegriplig utan dessutom kontraproduktiv. Som får mig att våga vägra bara för att reklamen suger. Jag har ju ingen aning om hur reklambranschen fungerar så har därför anammat den liknande Mel Gibsons och Helen Hunts "Vad kvinnor vill ha, där en noga förberedd presentation visas för företagets marknads- och PR- jag förmodar- ansvariga. Ofta när jag stöter på sådana här enligt mig värdelösa försök till reklam föreställer jag mig dessa kampanjsbriefingar (förlåt, fick inte till något korrekt ord) och undrar hur företagen, de som nu vill få ut sin produkt till den breda massan - egentligen tänker? Kan de verkligen bli imponerade av en bild som den till vänster? Tänka "Wow, nu kommer vi sälja kalsonger som schmör!"?

Kanske de smått tveksamma bjuds på feta representationsluncher och smörjsnackas med "-Fokusera på det ni kan bäst nämligen tillhandahålla marknaden era fantastiska, superlativ, superlativ, superlativ, högkvalitativa underkläder, och överlåt det vi kan bäst till oss nämligen marknadsföring!"

Det kan inte vara på något annat sätt.

Julen är tid för eftertanke... eller nåtBemödade mig med ett telefonsamtal till Hagabadet för en likadan avregistrering. Varför jag registrerar mig över huvudtaget? Ni vet de där blanketterna man fyller i utan att orka läsa de små asterixerna* för att man nappade på "-Blir du medlem får du 15 procent på det du handlar nu!" samt "-Registrering alla nya besökare får fylla i för att blablablaablaaa (jaja var är pennan så jag kan få min radiotävlingsvunna hot-stonebehandling någon gång!)" ? Jag kanske faktiskt borde läsa lite noggrannare ändå. Trots den långa kön bakom mig i kassan. Och inte ta för givet att en asterix* nödvändigtvis betyder att det är ett "mandatory" fält.

*Är osäker på stavningen men ids inte kolla upp det. Ni fattade nog ändå.

Hupps, jag hann få ett svar medan jag orerade mig här ovanför!


Toppen. Kunde jag inte bara ha nöjt mig med den sista meningen? Och kanske slängt in ett "God Jul" också? Istället har jag än en gång på grund av mycket knapptryckingar och lite hjärnaktivitet lyckats framställa mig själv som sur pms-kärring med för många julklappar kvar att köpa till otacksamma griniga barn.Sådär, nu känns det bättre!

Alltså...

Att en kroppsbyggare lyckats lura till sig full sjukpenning och så vidare är inget jag lyfter på ögonbrynen för längre. Istället kommer jag på mig själv att undra varför karln inte känner av att han har halva underbyxan mellan skinkorna? Totalt poseringsfaliure eller är det kanske med flit?

(Hubba hubba!)

Av någon anledning var det inte mycket till morgonrusning och dessutom verkar det nästan bara vara konsulter här idag. Av någon anledning.
Imorgon är det julafton och det hade lika gärna kunnat vara måndag-mitt-i-veckan för vem kan ha tillstymmelse till julkänsla när det är regn och sju plusgrader på utsidan?


Det är inte flax...

När det gäller inköpslistor till Oo kan man aldrig vara övertydlig.
Mitt återbesök hos tandhygienisten gav godkänt betyg, så mitt petande och tandtrådande och Fluxande lönade sig ändå. Men likväl fick jag smaka på ultraljudsgrejen igen! Dess korta men megailande sejour säkerställde ett än flitigare petande, tandtrådande och Fluxande framgent!
En annan bekräftelse på mitt idoga morgon- och kvällsarbete framför badrumsspegeln var mitt jätteskutt på den där kategoriskalan tandläkarna har. Den där som bestämmer hur mycket man får betala om man nu skulle vilja teckna en tandvårdsförsäkring. På en skala från ett till tio hoppade jag från en åtta (pinsamt!) till en trea (wo-ho!). Detta innebar också ett gigantiskt steg i försäkringskostnad som jag nu förtroendet värdig kunde teckna. Från dryga 400 spänn i månaden till dryga 70, det är en sjuhelsickes skillnad!

Jag kunde inte låta bli att fråga hur jag burit mig åt för att förtjäna en åtta när jag ändock borstat troget morgon och kväll, till och med någon extra gång emellanåt och varken snusar eller röker. Tydligen var mitt saft- och juicedrickande en högpoängare, samt småätandet det nu så lätt blivit på en arbetsplats med cafeteria två trappor bort! Se där, jag kan inte ljuga! Men hur gott är det att dricka vatten egentligen? Fast nu kommer jag helt klart att överväga det ändå. Jag vill inte smaka ultraljudsgrej igen!

Att hoppas

Dagens skrivpuff:
Blicken irrade fram och tillbaka, människor överallt och ett liv utan dess like. Stirrande blickar, tomma blickar, koncentrerade blickar och trötta blickar. En mobiltelefon till örat, en hunds skall och ett skrikande barn som dras iväg av en förmodad moder mer rejält tag om armen. Det är trångt, axlar stöter mot axlar och andedräkter blandas och stiger som ett disigt moln mot juldekorationernas lampor och gröna kvistar. Han borrar ner hakan djupare innanför kragen och suckar otåligt, vänder sig för trettonde gången mot den stora entrédörren där hon denna gången faktiskt dyker upp. Hon lyfter triumferande på ena armen där ännu en påse hänger från den lilla behandskade handen. Han lyser upp och skjuter ifrån sig från träfasadens målade yta men hon skakar häftigt på huvudet.
-Vi har fortfarande Evas minsta kvar, någon leksak eller liknande bara. Jag är snart tillbaka!
Och så försvinner hon in i nästa butik, uppslukas av människoflödet. Resignerat lutar han sig tillbaka mot väggen, beredd på ännu en lång stunds väntan.


Morgonbild


Jag har sovit bredvid Darth Vader inatt. En karatesparkande Darth Vader. Lilltjejen är så snorig, för att inte säga totaltät i näsan att jag misstänker att hon vaknade helt förtvivlad av diverse kvävningsdrömmar. När jag flyttade henne till vår säng sov hon vidare, kanske inte så lugnt men utan att vakna och vara ledsen i varje fall.  Så typ där mellan Maja och Lilltjejen MiniVader låg jag inkilad hela natten. Oo har makat sig närmare och fattat tag för att känna av om hon skulle få för sig att rulla iväg mot kanten. En MiniVader med bula i huvudet vore ju sådär.

Julstädat hela kvällen!


(Eller inte)

(Verkligen inte)

Dagens bild


(Zzzz!)


BC 50!


Tyckte jag var ute i god tid för att hinna från Torslanda till Kållered men vägbygget innan Angeredsbron, samt påfarten till E6:an medförde att jag med andan i halsen störtade in på anläggningen för ett turboombyte! Hann knappt ens bli nervös för ovanlighetens skull! Jag körde de fyra sista låtarna utan grova missar - tjohoo! Som vanligt har koreografin och låtarna vuxit allt eftersom, men låt åtta vete tusan om jag någonsin kommer att gilla. Tycker inte det är något vidare go i den till skillnad mot låt nummer fem. Scooter slår aldrig fel och remixen av Madonnas "Frozen" gillas också skarpt!

(Hohoho!)

Nu är det uppehåll i instruerande för min del ända till vecka två när vi är tillbaka från Sälen! Känns bra att ha fått köra igenom passet två gånger i alla fall, men lär väl glömma hälften tills det är dags igen.

När jag rattade hemåt regnade det, något man börjar vänja sig vid nu. Det är så illa att man faktiskt gladdes åt snögloppet som kom ju närmare hemmet jag kom. Slask är bättre än inget! Jag är så avundsjuk på de norröver som har massa vit härlig snö att lysa upp tillvaron med!


Fjärde advent


Det är inte många bilder vi har med oss alla tre!
Efter en combatrelease i Angered som gått helt ok tillsammans med goa Towe, drog vår lilla familj till Liseberg för en sväng tillsammans med Monica och Tomas. Mycket folk men mysigt att flanera runt bland försäljningsbodar, lyckohjul och vackra belysningar. Brända mandlar har blivit en tradition trots att de tar hutlöst betalt.


(Varma å goa!)


Kanske för att det var söndag, för att vädret fram tills nu varit så dåligt (läs regnigt och stormigt), kanske faktiskt som det brukar, men det var bra mycket folk! Vi hade ren tur som fann en parkering direkt medan farföräldrarna fick snurra ett tag för att sedan ställa sig längre bort (och billigare).
Över nollstrecket på Celsiusskalan men kändes bra kallare (som vanligt här nere) så det var nästan så man avundades Lilltjejen som låg ordentligt nedpackad i vagnen!


(Också varm å go!)

Nu är det snart dags för sängen och därefter en ny arbetsvecka. När den är avklarad är det ju jul! Inte klokt. Ska dock bli väldigt skönt att vara ledig alla mellandagar utom en. På torsdagen lastar vi in klapparna och avkomman i Saabis och åker till Stockholm där vi stannar över nyår, så det blir en andra julafton i huvudstaden!


(Nappinventering. Notera den saliga röran på alla ytor!)Love it
Plusgrader

Alltså, för ganska exakt ett år sedan tog Christoffer en bild på mig vid Hamnkrogens godisbord. Då var jag höggravid och kände mig allt än smäcker och fin. Jag vet inte riktigt men tolv månaders skillnad verkar inte ha gjort någon större skillnad!


Villa Odinslund bjöd på ett helt ok julbord för duktigt hungriga datanördar. Det var visserligen rätt kallt, men det tog en stund för mig att inse att det kallskurna faktiskt dukats upp på balkongen!


Villa Odinslund var just en villa i större modell i gammal anrik stil i Örgryte. Matgästerna fördelades på de två våningsplanen varav i valde ett rum på övervåningen där mysfaktorn var högre och stolarna bekvämast.

(Bästa medarbetarna!)


Om nu någon råkat missa min osociala sida (svårt, jag vet) så hade jag lätt kunnat otrivas på en arbetsplats med hög umgängesnorm. "Mina" fina pojkar hade inte kunnat vara bättre så våga inte flytta på er!

Några elever från en gymnasieskola (minns inte namnet, men kände igen den som en med estetisk inriktning) gick runt och sjöng som en del i ett elevprojekt. Pengarna de tjänade gick till Barncancerfonden och de var riktigt duktiga! Vackra sånger har en förmåga att väldigt lätt påverka mig och det var nästan så lite julkänsla infann sig då den sentimentala sidan rördes av de stämningsfulla melodierna.

Sådär, ett styckevis sammansatt inlägg producerat mellan välling, blöjbyte, matning och tvätt. Oo spelar innebandy och ikväll vankas 30-årsfest för Elin ute i Tynnered.

(Ja jag tog två, vadå då?)


Dagens och gårdagens bild

Börjar med gårdagens, sjukt nöjd efter kvällens och höstens sista combatpass. Var verkligen inte på humör innan, hade rent ut haft en riktigt skitdag där jag pendlade mellan självmedlidandets egocentriska kval och lust att bara skita i allt och flytta till en hydda i amazonas djungler.
Det var så illa att jag för ovanlighetens skull tvivlade på att jag skulle kunna genomföra passet på ett tillfredsställande sätt. Att koreografin skulle flyga sin kos, uppblandad som den dessutom är av den nya.
Men tji fick jag! En liten go grupp deltagare med några nya och energin bara flödade!
När jag sedan satt i Gulingen på väg hem ville nedstämdheten komma smygande, men då hade jag endorfinerna på min sida till att hjälpa mig bekämpa eländet. Phuu!


Denna dagen har varit bättre, men inte på topp. Men det får väl vara så ibland. Man får bara intala sig, ta ett steg tillbaka och inse att det nog löser sig ändå till slut.

Om inte annat blir det en skön avslutning på veckan med julbord som arbetsgivaren står för! Gratis är gott och ett bra julbord ännu bättre!


En nyklippt Oo och tofsprydd Lilltjej hälsar på hos farmor och farfar. Att inte dom blir less på Lilltjejen? Det går ju inte en vecka utan att de får träffa henne!

Men nu trampar mina medpassagerare som äggsjuka (hungriga) hönor. Dags att packa ihop och säga tack och hej till denna vecka!
Två i rött!


Titta vad fina vi är! Lite bättre tagna bilder finns på Kajas sida. Den blev bättre än jag kunnat föreställa mig och bytte om där och då på jobbet! Lite senare bytte jag tillbaka då jag nästan kände mig för fin! Men de bruna stövlarna gjorde den inte riktigt rättvisa heller, så det blir svarta nästa gång. Dessutom vill jag ju liksom spara den till julafton samtidigt som jag vill visa upp den för fler än julaftonssällskapet! 
Jag har ju alltid varit lite skeptisk till denna typ av "klänning" som är tightare under bysten och faller fritt därifrån (den har säkert något namn jag inte kommer på nu). För mig har det varit lite gravidklädesvarning som lätt fått vissa bärare att se tjockmagade ut, trots att ingen mage existerat! Och jag har ju ofta velat ha något finare som inte fått mig att känna mig som Tootsie! Men när jag nu drar Kajas design över huvudet trivs jag finfint!
Gick förresten alldeles utmärkt att låta två hårband agera ärmhållare för Lilltjejen. Det blev lite puffärm av det!

Det är inte klokt att det är jul om två veckor. Känns inte så för fem öre, men så har inte heller många knop lagts på att skapa stämning heller. Hur fanken hinner och framför allt orkar alla andra? Pynt, pyssel, bak och godistillverkning. Själv är jag nöjd över den nödtorftiga dammsugningen efter hämtpizza och nattning!
Men allt det där pysslandet kanske görs när jag tränar combat och, öh degar i soffan? Ibland undrar jag om inte jag är lat? Sminka sig? Orka! Modefreak? Näe! Heminreda? Varför? Umgås? Suck!

Nej, nu till något helt annat:
Provkörning! Över 20 olika Volvobilar bara för oss åtta medarbetare! Jag fick avvika efter halva tiden eftersom jag hade kurs att hålla, vilket passade ganska bra eftersom jag blivit åksjuk! Tydligen inget ovanligt när man brummar runt, runt på testbanan, och jag var inte ensam om det! Att bli åksjuk alltså.

(En syn jag nog kan vänja mig vid!)

Trodde jag skulle bli helsåld på XC60:n men den hade en tuff utmanare i lilla C30:n! SUV:en var ett skepp medan 30:n var som en gokart! Ööörn ööööörn!!


Terima kasih Hannah!


Fick ett paket med posten hela vägen från Malaysia! Haha, coola va? Verkar vara någon lokal känd konstnär som ligger bakom fågel(?)motivet vilket gör presenten mer personlig och kul! Terima kasih, tack Hannah! Vi fick ju dessutom tröjor när hon var här och hälsade på, men Lilltjejen får allt bli lite större innan hon kan ha sin.
Det är fortfarande rena höstvädret på utsidan med regn, regn och mera regn. Har inte tittat till vår lilla tjärn men den borde mer likna ett innanhav vid detta laget! Kristna fanatiker kan börja snacka syndafloder och fiskarna flytta upp på land.
Själv kom jag på mig själv att i bilen på vägen hem fundera över när jag egentligen såg dagsljuset senast. Med snö på marken får man i alla fall en illusion av ljus! Typ. Funderar på att nalla av Lilltjejens D-vitaminer.

Även de lurviga barnen gillade Lilltjejens lilla stol! Fia har blivit så otroligt tunn och späd nu, bara päls och ben! Men liksom Maja börjar hon ju bli till åren och även om hon till största delen är sig lik har hon blivit lite lugnare och mer som Maja beträffande närheten till oss. Nu är det inte ovanligt att man har båda katterna liggandes på sig när man lagt sig i sängen!


(Har man inget varmt knä för tillfället finns det gott om laptops att välja på!)

 Har förresten fått prova klänningen som jag beställde från Kajadesign! En form av slutprovning då den ännu inte är riktigt klar. Men nu är det bestämt att den också kommer att ha en bokstav, ett snirkligt "L" på nedre delen snett fram på "kjolen"! Tror det blir riktigt bra och ska bli så spännande att se det färdiga resultatet!Men nu är det läge att glo på några combatlåtar så här på tisdagens upplopp. Oo ligger ändå helt uppslukad med det där pusselspelet på DS:en.

Dagens bild!

Jag sade att jag inte skulle publicera mindre smickrande bilder på Lilltjejen av omtänksamhet för hennes framtida jag. Ledsen tjejen.
Men nu är det ju fritt fram att låta fantasin flöda!

Hon har ätit tills hon tuppat av likt frosserimannen i Seven-filmen.

Svimning via strypning av haklapp.

Statement från Lilltjejen om vad hon tycker om den nya smaken.

Mellan tuggorna försökte pappa förklara hur Rubicks kub fungerar.

Mellan tuggorna drog pappa sina bästa vitsar.

Pappa lade Valium i gröten för en egen stunds lek med Nintendo DS (han har nåt nytt spel på gång där).

Pappa lade arsenik i gröten för en lång egen stunds lek med Nintendo DS!


Fler förslag?


Tredje advent juh

Har verkligen inget vettigt att sätta på pränt, som vanligt kanske man kan tycka. Det blev ju liksom inte riktigt som vi tänkt oss. Istället för huset fullt av kusiner och Stockholmare blev det en sanslös lökarlördag. Oo kom hem från sitt jobbs julbord relativt tidigt men sov ändå halva lördagen. Man kan ju undra varför... Och sedan grymtar han att han till kvällen haft svårt att somna!
Han är uppe tidigt för att tillbringa hela sin söndag på tränarutbildning men kommer hem innan Lilltjejen hunnit vakna (hon sov läänge). Det var inte en själ där utbildningen skulle vara!
Så vi åkte iväg och tittade på sådana här istället:
Vi har länge behövt en, men nu börjar Sälen närma sig då vi verkligen ska ha en. XXL:s var ok, men så fort vi kommit till Babyproffsen och den Vaude (Jolly comfort) de hade där var det ingen mening att söka lägre! Vi provade inte ens den
billigare!
Gott om förvaringsutrymmen, stabil och två olika regnskydd, för att inte tala om öronen på den pälsklädda "dynan" med öron framför Lilltjejen! Hahaha!

(Prövade en Norröna som var ok)(Kom hem med en Vaude!)


Mycket mer hanns inte med förrän jag skulle infinna mig i Angered där jag fick hela fem deltagare och köra på engelska. Det blev lite torftigare i både teknik- och peppningsprat så vete tusan om jag gör det någon mer gång. Hann känna på två låtar till nya koreografin också.
Nästa söndag är det ju dags! Och så i Kållered på tisdagen. Sedan är det juluppehåll för mig då båda mina klasser tagits bort från julschemat.

Hade Monica och Tomas här på middag som avslutades med veckans avsnitt av "Allt för Sverige". Väldigt roligt att få "se" sitt hemland ur andras ögon och inse hur mycket fint vi faktiskt har att erbjuda. Oo började titta på serien/tävligen men engagerade också mig till slut. Så nu sitter vi varje söndag och bölar tillsammans med amerikanerna!

Just det, Oo fick en älg framför bilen när vi åkte hemifrån! Alldeles innan kartskylten i utkanten av vårt område kom den snett från vänster så han hann bromsa in och beskåda hur den springer över vägen framför honom. Där ska den så svänga höger men nedförsbacken med sin frusna fuktiga asfalt medför att den halkar och hamnar på sidan/baken! Jag körde Gulingen en bil bakom och ser precis denna vurpa och tror först att den är skadad på något sätt. När jag sedan ser den lubba iväg genom trädgården med till synes inget annat skadat än sin skogskungliga stolthet blev det bara komiskt. Inte lätt alla gånger med de långa benen!

En ny vecka stundar då ett kursblock avslutas och ett nytt tar vid. Nya koreografin ska pluggas in och förhoppningvis generalrepeteras också. Mycket annat har fått stå åt sidan för kurserna jag nu kör vilket känns sådär. Det är väldigt många nya inköpare så behovet är stort och utbildningslokalen liten, så jag har nog ett ytterligare antal block framgent att planera in. Men det är ju roligt att undervisa, liksom att ha mycket att göra. Ändock ska det bli ganska skönt med semestern jag lagt in i mellandagarna och så veckan i Sälen!


Inte många rätt!


Men det kanske är för mycket begärt av en morgontrött journalist...


Att ta priset

Dagens skrivpuff: Del tre efter denna som började här.
Det var kallt men Emma kände det knappt. Noterade inte hur de stora flingorna lade sig över kläder och hår, smälte på hennes kinder och virvlade framför henns blick. Hon blev stående mitt på den öppna skolplanen medan andedräkten bildade upproriska moln av hennes häftiga andning. När hon åter kunde höra igen uppfattade hon skratt en bit framför sig och såg en klunga elever skynda sig in i värmen, intill sporthallen var snöbollskriget i full gång mellan ett antal från de lägre årskurserna. Ett gällt skrik från andra hållet avslöjade en tjej som med tydligt nöje mulades av en kille. Vreden flammade upp igen, vrede tillsammans med den skärande sorgen att vara ensam. Det var så orättvist!
Hon slet blicken från de två i snön och gjorde helt om, vände tillbaka mot entrédörren med avsikt att hämta sina grejer och dra därifrån. Modern skulle bli rasande av att se henne komma hem uppenbart innan skoldagens slut men det struntade hon fullkomligen i. Hon skulle bara veta att Emma aldrig hade tänkt gå tillbaka, det skulle verkligen ta priset!
Med ilskan som bränsle ryckte hon häftigt upp dörren, inriktad på att så snabbt som möjligt hämta sin jacka och komma därifrån. I dörröppningen med handen i tomma luften, greppande det handtag som precis ryckts ur hans hand, stod Jesper. Överrumplat blev han stående, obeslutsam och förvånad över varför han egentligen stod där. Emma blängde, struntade i vem hon hade framför sig. Hur hade hon kunnat vara kär i den idioten? Trodde att han var något bara för att alla tjejer suktade efter honom.
Jesper öppnade munnen för att säga något men hon hade redan trängt sig förbi och gick snabbt bort från allrummet in i den långa skåpfyllda korridoren. Tveksamt följde han efter henne, brottades med sig själv. Han hann ifatt henne precis när hon satte nyckeln i sitt skåp.
-Vad vill du? Frågade hon kort. Det ljusa håret var fuktigt och den mörka blicken mötte trotsigt hans. Jesper visste inte riktigt själv och stack generat händerna i de jeansklädda fickorna.
-Vet inte riktigt, sade han ärligt. Antar att jag undrar vad som har hänt, varför du ser så förbannad ut.
Hon såg uppriktigt förvånad ut och kom av sig något. Så slog hon ner blicken och muttrade:
-Vad bryr du dig om det? Du bryr dig väl bara om dig själv! Hon skämdes i samma ögonblick orden lämnat henns mun. Det var verkligen inte likt henne att säga sådana saker! Hon som knappt vågade räcka upp handen i klassrummet! Hon andades ut, lade pannan mot skåpets blåmålade plåt och slöt ögonen. Konstigt nog verkade Jesper inte ha tagit illa vid sig, han stod i varje fall kvar. Försiktigt sneglade hon på honom och han visste inte vem som blev mest förvånad av dom båda när han hörde sig själv säga:
-Vill du gå över till fiket och prata om det?

Stackars Stoffe! Och paddan...!


Så verkar Lilltjejen ha somnat till slut. Det vindar rejält kring knutarna även om det enligt nyheterna bedarrat något. Älvsborgsbron är fortfarande avstängd och delar av Götatunneln likaså då den tydligen börjat få in vatten. Jag har nog aldrig kört så långsamt över Angeredsbron då många valde den vägen istället, men väl ute på Gråbovägen flöt det på riktigt bra.
Innan jag lämnade jobbet ringde jag Monica och det första hon sade var: "-Åk hem!"
Då de från Mölndal hem till oss kunde ta en väg långt från Tingstadstunnlar och Götaälvbroar, de enda vägarna jag hade att välja på förutom Angeredsbron för att komma till dom, så packade de in Lilltjejen och alla hennes övernattningspinaler och levererade henne hem till dörren!
Man kan inte annat än böja sig för naturens krafter, skaka på huvudet åt regnstormar mitt i december (för att inte tala om åskan som blixtrade förbi igår!) och beklaga konsekvenserna i dess kölvatten. När syster med familj tillbaka i Bromma hörde om en möjlig flight senare ville de inte riskera att än en gång få vända ungefär femtio meter från Göteborgs mark. Vilket var ungefär så nära de kom innan piloten drog på gasen igen. Stackars gudsonen blev flygsjuk så jag förstår verkligen att de inte ville chansa på en flygning som garanterat aldrig fått landa den gången heller.
Verkligen surt. Man var ju så inställd på att de skulle vara här nu, för att inte tala om surt för dom som packat och faktiskt åkt!
Men man ska väl försöka finna något positivt i allting? Vi fick ju städat (nåja hyfsat i alla fall) hemma och kylen är välfylld. Och strömmen har inte gått som hos många andra just nu.
 

Fick precis ett sms. Kolla tiden. Lätt för mig att sitta här och beklaga stormens konsekvenser! Jag hade ju först tänkt skjutsa hem honom eftersom jag ändå skulle till Mölndal. Tanken var att ta vägen via Angeredsbron, till Partille och så kanske över till E40 för att komma runt eländet i stan. Men så fick jag ju uppmaningen av Monica vilket onekligen underlättade en hel del för mig. Jag funderade på att faktiskt strunta i uppmaningen och köra hem honom ändå eftersom jag nu sagt det, och jag vet att jag inte ska ha dåligt samvete men jag är ju som jag är! Samvete är min personliga specialitet, framför allt när den föregås av dåligt! 
Till slut gick en buss från jobbet som tog honom in till stan. Och där blev han alltså fast, eller någonstans på vägen därifrån och hem. Skit också!
Man får andas djupt och tänka på vilken betydelse det har om hundra år. Men just sådana här saker, liksom mitt missade möte på jobbet är sådant som kan poppa upp och gnaga mig under lång tid efteråt. Thomas påminde mig och gången jag glömde en låsning av IKSU i Umeå, av någon anledning ett snabbt engångsuppdrag under min väktarkarriär då vi bodde väldigt nära den stora träningsanläggningen. Jag somnar nästan in för att sätta mig spikrakt upp, skräckslagen av insikten om mitt glömda uppdrag. Ringde ett förtvivlat samtal som var mycket lugnande, så jag grämde mig bara en liten stund, lade mig ner och somnade om - till min sänggrannes stora frustration!
Men den händelsen gnager mig inte alls på samma sätt eftersom den inte drabbade en enskild person som jag känner. Där var det flera i personalen kvar som vid min frånvaro helt sonika låste dörrarna själva.
Ett exempel på hur snedvridet mitt utpräglade samvete kan te sig är paddan i Sisjön. Det är knappt jag fattar att jag nu faktiskt sätter detta på pränt, men de som nu råkar följa denna blogg har väl ändå tappat alla eventuella illusioner om mig! Jag är helt enkelt inte riktigt riktig alla gånger!

Padda var det ja. Det var tidig vinter, min och Oos första tillsammans tror jag och han tog mig till Sisjön för en promenad runt denna riktigt vackra sjö i skogen. Det var frost och marken hade börjat frysa till. Mitt på den väl upptrampade vandringsleden upptäcker så någon av oss en padda! Den rör sig väldigt långsamt och omständigt, kallblodig liten varelse som den är. Den ska ju ligga i mysig dvala i marken nu, inte röra sig uppe bland minusgraderna! Jag plockar upp den, och blotta värmen från mina behandskade händer verkar få den att vakna till något. Stelheten i rörelserna minskar något, eller så är det bara önsketänkande från min sida.
I vilket fall flyttar jag den från andra vandrares hårda skor och placerar den bland löven på andra sidan leden, krafsar upp en liten fördjupning bland löven och placerar den där, osäker på om jag ska sätta den djupare då det kanske var själva sjön som var målet och jag därför inte vill "begrava" den för djupt. Så fort jag lagt den på marken börjar den böka sig ner och jag stärks i gissningen att den vill ner till frostfritt djup, men ändå vågar jag inte utifall. Den kanske bara är rädd och därför backar ner bland löven?

Strax efter vi gått vidare kommer en hundägare där hunden dyker ned med nosen precis där jag nyss lämnat paddan och jag fruktar att den vädrat och bökat fram min kompis. Det är nära att jag vänder för att titta till den vilket blir ännu en sak som gnager samvetet!
I vilket fall tänker jag på den under resten av promenaden, och som sagt många gånger efter det. Fortfarande! Klarade den sig? Varför gick jag inte tillbaka? Varför grävde jag inte djupare? Jag borde väl ha fattat att ett tunt lager löv inte var tillräckligt? 
Så det är inga proportioner, egentligen ingen rim och reson bakom mitt samvetes våndor. En del grejer fastnar och gnager, andra glömmer jag på ett ögonblick. Saker jag sagt och gjort, sårat och svikit, sådant glömmer (förtränger?) jag, men en jämrans padda gör mig olycklig än idag!

Jahapp

Älvsborgsbron är stängd pga blåsten. Jahapp, det angår väl inte mig för jag brukar ju ta Angeredsbron då jag bor i Olofstorp eller hur? Men bara för att det är idag ska jag till Mölndal!!


Lite blåsigt

Okej, det kanske blåser lite. Blötsnön vräkte ner på tvären när vi åkte hem från våra respektive träningar igår. Det var slirigt att ta sig upp för våra backar. And I love it! Imorse blåste öronmuffarna av mitt huvud!
Oo och Monica väntar på Landvetter där syster med familj ska landa från Stockholm. De står där och glor på den där rulltrappan där de ankomna brukar troppa ut, men nej.
Tydligen har planet försökt att landa en gång, sedan en gång till. Det blåser för mycket. Försöker de landa i Jönköping? Kanske till och med Malmö? Nej vad gör de? De vänder och flyger hem igen!
 
Pilot 1: -Nej det här var ju inget kul, jäkla Göteborgsväder!
Pilot 2: -Håller med, vad skulle vi hit å göra? Vi åker hem igen!

Hallå. Det är ju bara lite västkustbris!


Dagens bild!

Lilltjejen fick överta antagligen Idas lillstol och den är mäkta populär! Oo visade några gånger hur hon skulle klättra ur den utan att hamna med näsan i golvet och sedan gick det fint på egen hand! Nu klättrar hon upp och ned och verkar tycka om att sitta där!

Inatt ska hon sova hos farmor och farfar igen. Det beslöts att underlätta inför morgondagen då syster med familj kommer på besök! Jag kan inte hämta dom på Landvetter eftersom jag jobbar och vi behöver två bilar på grund av barnstolar och annat. Så Monica ska bidra och köra med sin bil och Lilltjejen får ha sin gamla babysitter så Otto kan låna hennes större stol.

Eftersom de ska få med sig sina julklappar blir det verkligen sista-minuten komplettering innan combatklassen ikväll! Sedan tänkte vi mötas upp efter våra respektive träningar för att göra bort matinköpen, så det kan bli ganska sent med tanke på att jag vill förbereda så mycket som möjligt innan de kommer. Jag är ju som jag är.

Smittsamt

Dagens skrivpuff: En form av fortsättning på denna
Med långsamma rörelser tömde hon sin bricka. Servetten som rivits till småbitar, glaset vändes upp och ner och den knappt rörda portionen skrapades ned i hinken. Med flit undvek hon bespisningspersonalens förebrående blick och lämnade den nu avfolkade matsalen, beslöt att göra ett nytt försök idag. Hon närmade sig det stimmiga allrummet och tvingade sig att höja blicken, plockade på sig minen av att ha ett bestämt mål och styrde stegen mot den lilla alkoven som utgjorde skolans kiosk. Kanske någon skulle lägga märke till henne denna gång, ropa hennes namn och be henne göra dom sällskap? I periferin noterade hon gruppen av klasskompisar som brukade förbarma sig och försökte se än mer nonchalant ut där hon passerade. Inom sig svor hon högt då hon inte kunde låta bli att kasta en prövande blick åt deras håll. Två av dom såg hennes blick och vände sig bort så snabbt att det uppenbart inte var på grund av vännernas just då höga skratt.
Emma kände hur luften gick ur henne och besvor ännu en gång sin dumhet. Kasta trånande blickar som en annan hundvalp! Lika arg som besviken på sig själv, på dom, alla omkring sig lät hon blicken svepa över den fyllda lokalen. Det skrattades, skreks, pratades, skojades och fnittrades. Alla hade någon, alla var en del av något, fanns, sågs, fick vara medan hon behandlades som något smittsamt, något fult, något inte ens värt att existera! Det kändes nu som alla sneglade på henne, kikade förstulet och skrattade, skrek, pratade, skojade och fnittrade om henne. Skrattet blev hånfullt, skriken uttalade ord om hennes obetydlighet, pratet elakt och skojet på hennes bekostnad.
Trycket i bröstet hotade att spränga henne och hon bytte riktning, vände nittio grader och styrde stegen mot utgången. Hon måste bort därifrån, struntade i den vanliga vägen längs väggen och banade sig genom elevhopen, dessa skrikande människor som orsakade så mycket smärta. Hon hatade dom allihop, de kunde dra åt helvete!
Det glesnade något när hon var framme vid hörnet till den långa korridoren med alla sina skåp då hon stötte emot någon. Emma märkte det knappt, hur personen tumlade bakåt följt av ett förvånat och förtörnat utrop. Ännu en idiot som inte sett henne!

Jesper gned sin axel och tittade efter den som nästan slagit omkull honom. Ett långt ljust hår som flaxade i vinden och raska steg på gränsen till springande. I samma ögonblick vände hon sig om och han kände genast igen Emma i sin klass. Men den vanligtvis blyga illa dolda beundrande blicken var nu alldels svart, så fylld av vrede att han nästan studsade till. Sedan var hon borta, ute i vintern och snöfallet han just lämnat.
Mot sin vilja nyfiken blev han stående. En arg och rakryggad Emma, som dessutom ignorerade honom var något helt nytt och han kunde inte låta bli att undra vad som hänt. Han hörde Yossies ljusa röst ropa på honom men upptäckte att han förblev stående, med blicken vänd åt dörren som precis glidit igen.


Inne och vänder


Lilltjejen sover till slut, Oo är på tisdagsträff i stan och jag har ett combatpass att plugga in. Så ja ni vet. Hade gärna, men tyvärr. Sorry liksom.

Kan passa på att säga grattis till Stoffe som nu fått skrivet i bläck att han gått över till den andra sidan och blivit Volvian! Det var banne mig på tiden!

Kan också passa på att inflika att snön försvann lika snabbt som ett barnbidrag - inne i stan. Här uppe i skogen ligger den kvar och kämpar en tapper men ojämn strid mot plusgraderna.


6:e december


(Äntligen!!)

Ofokuserad

Jag är i onåd. Fotade Lilltjejen och lade kameran på köksön. En stund senare: Jag vid köksbordet, Oo i soffan och avkomman springandes runt, runt. Hör en duns av den typen som gör att man kommer på fötter för att se vad som nu åkte i golvet. Rundar ön där Lilltjejen sitter med diverse grejer spridda omkring sig, däribland kameran. Systemkameran. Som tur var verkar hon ju inte ha fått den i huvudet eller någon annanstans trots att man av ljudet att döma nästan räknat med det - mer duns än kras liksom. Det verkar som blixten slagits ut på något sätt. Attans.

(Långhåriga!)


Men jag fick till några fina bilder i alla fall? Tyckte hon såg så rolig ut med sin kalufs!

Fick ingen bra början på arbetsdagen när jag missade ett möte jag hade på tu man hand med en som verkligen inte har tid att slösa bort i onödan! [Svordom] vad jag skämdes när vi möttes i korridoren och hon uppvisade illa dolt men rättmätigt missnöje! Jag brukar kunna vara duktig att koppla bort grejer som ju ändå inte går att påverka - jag kan ju inte göra misstaget ogjort. Men detta sabbade nästan hela dagen när skammen ofrånkomligen dök upp titt som tätt.
En ljuspunkt var de otroligt positiva kommentarer jag oväntat fick för min blogg - främst "Tömningar". Jag skrev dom framför allt för min egen skull, men också med en viss baktanke att lyfta fram något som felaktigt anses fult eller skamligt att prata om. Jag själv fann ju viss form av tröst eller lättnad i att läsa om andras liknande erfarenheter så varför inte bidra själv? Många kanske tycker det är fel av mig att hänga ut mina föräldrar på det sättet, men då har dessa hållit detta för sig själva. Jag har bara fått positiv respons, och den som värmer mest är just den som kommer från de som har liknande erfarenheter.
Det är så vanligt förekommande men ändå så tabu och det stör mig när jag tänker på alla barn och ungdomar som lever i missbrukarhem i tron att de är de enda - bara för att de känner skam, de som inte har något att skämmas för!

Det var duktigt halt imorse så Oo har nu lagt på vinterdäcken på Saabis.


Kväll - andra advent

Lite flytande Milda, flingsalt och en hög med sparris bara för mig! Smördegsinbakad flläskfilé med gorgonzola och potatisgratäng passade utmärkt till och förtärdes lagom tills det var dags för "Allt för Sverige" på tv:n.
Innan sängen har jag nu en stund att kanske få till lite mer än enbart bilder. Har en tanke kvar sedan julbordet i fredags. Hamnade bredvid en okänd kvinna och gjorde mitt yttersta (i mina mått mätt) för att visa artigt intresse och konversera civiliserat. Det vanliga ni vet, arbete, var man bor, var man kommer ifrån (har tydligen nån dialekt), när man flyttade ner, vad man saknar med norrland (riktiga vintrar och ljusa somrar), hur man trivs här nere (slipper myggen men har fästingarna istället) och så vidare och så vidare.
När man så kommer till det där kapitlet att man flyttat ner från norr följer ofta dylika frågor kring kvarvarande familj och hur det känns. Inte särskilt konstigt men nu kan jag börja känna mig lite besvärad - å den andras vägnar. För den kom ju, frågan om mina föräldrar. Jag är ju fortfarande (wo-ho) så pass ung (så det så!) att ens föräldrar förmodas vara i livet. Så en del kan få något skamset i blick och ton när de så tvingat mig att berätta det smärtsamma faktum (näe) att inte bara en utan båda mina föräldrar är döda. I de flesta fall brukar den som frågat byta spår, men denna gång försökte hon kanske jag-vet-inte-vad, men apropå att just båda två var döda leder väl inte osökt tankarna till olycka eller liknande. Hon frågade i varje fall hur det gått till.
Hur säger man att ens föräldrar supit ihjäl sig utan att den som frågat ska känna sig klumpig och skyldig att plocka fram medlidandet? Det är ju fullt förståeligt, men jag hur ska man få dom att känna sig bättre till mods? Det enda jag kunde komma på att säga var: -Alkohol. Inte trassla in mig i någon lång förklaring om att det i den enes fall var cancer, men egentligen alkoholen ändå eftersom hon inte kunde behandlas pga att den söndersupna levern inte skulle klara medicinerna. Kort svar där jag i nästa andetag försökte få henne att känna sig bättre till mods genom att snurra till det med tafatta förklaringar att det egentligen bara var skönt och en lättnad att de var borta. Det gjorde ju bara det hela värre då hon antagligen målade upp rena skräckscenarion och lade en tröstande hand på min arm.

Jag själv hade nog svurit över mitt klavertramp om jag varit hon, men för mig är det ju inte det! Hur svarar man för att den andre ska förstå att man faktiskt inte har något problem med att de inte bara är döda utan dessutom genom alkohol? 
Nästa gång kanske jag låter dom gå hädan i en brand ("Nej vad hemskt, båda föräldrarna och hemmet på en gång!" Nej, funkar inte). Sjukdom? ("Smärtfullt att se sina älskade föräldrar tyna bort!" Nope) Snabb och smärtfri hjärtattack? ("Båda två, på en gång?" Okej, för osannolikt) Gemensamt självmord? ("Oh stackars barn ensam kvar med orättfärdiga skuldkänslor!" Okej. Nej.) Styckmördade av galen clown som trodde de var invarderande aliens? ("Eeeh, var clownen du? Ursäkta måste gå på toa eller nåt" Lite kul kanske men okej kanske inte).  
Kanske jag bara låter dom leva all sköns pensionärsliv i Piteå, beklagande att deras älskade dotter flyttat så långt bort. Enklare för alla parter.

I morgon är det arbetsvecka igen. Det blir intensivt nu sista veckorna då jag lagt två utbildningsblock back-to-back. Mikael är en klippa, har har hjälpt mig nu inte bara med testningen utan också med att förbereda arbetsuppgifter! Kanske får börja ge honom lön snart.


Elva månader!

Redo för kusin Hampus kalas! Mamma stannar hemma för att köra sin combatklass i Angered.

Andra advent


Inte snö - hagel. Kan ju säga att man vaknade utav det vid halv tiosnåret! Oo hade en sejour med henne en timme fram till sju då hon till slut somnade om. Det blev ju lite senare än vanligt där tack vare julbord nummer två uppe i Jörlanda. 
Hakefjordens pensionat, eller snarare kallat Panget erbjöd sitt traditionsenliga utbud som var bra snäppet bättre än fredagens. Hittade ett par röda fotbeklädnader till en billig penning på Åhlens i Frölunda dit jag åkte direkt efter kvartalen. Kanske det var dom som gjorde att hon hade otroligt spring i benen hela kvällen!(Klicka för större)

Man slutar aldrig förvånas över människors dumhet. Och det skulle inte förvåna mig det minsta om den/de som utlöste bråket inte alls förstår det förkastliga i sitt beteende. Att som vuxen människa från första början få för sig att öppna munnen och håna i detta fall motspelarens barn? Hur är man funtad?
Kan ju bara hoppas att denna/dessa människor har vett nog att skämmas ögonen ur sig och inte våga visa sig på sina barns matcher mera!

Hm, kanske man ska ta och fixa sig lite frukost? Klockan är ju ändå strax elva. Hoho!

Lördag so far


Tvagning av avkomma. Diskhon börjar bli för liten.


Combatkvartal - teori följt av praktik.


Combatkvartal - svett!

Snart: Julbord nummer två!

Mätta!!

Lerjedalens julbord var helt ok! En äkta irländsk trubadur är onekligen ganska trevligt med. Men att blogga från en iFån är inget vidare!


Dagens bild


Jaa, vi ska till Allum!


Dagen är över


Lisebergs 125 meter höga "gran" tronar över Göteborg. Bara stjärnan mäter sex meter i diameter och väger ett halvt ton! Jag skulle inte vilja vara den som sitter där högst upp och tar emot den! Är det bara jag som blir lite imponerad?

Några nya deltagare idag vilket alltid är kul. Fick en teaterviskning mot slutet att en av deltagarna inte förstod svenska, så kunde jag kanske instruera på engelska? Att hålla koll på koreografin, peppa och själv ge gärnet samtidigt som man ska ställa om till engelska funkar sådär. "Left leg far back to a utfall, step out to an esquiva and keep your entire fot grounded to the floor..." Både jag och en del deltagare fick senare svårt att hålla plankan när jag totalt fastnade i svengelskan! Men jag fick beröm för uttalet efteråt i varje fall - i de partier där jag fick till hela meningar!  

Imorgon är det dags för årets första julbord när Bergums IF bjuder tränarna och deras respektive till Lärjedalens golfklubb. Gratis är gott, och att slippa laga det själv är ännu godare!


(Annat gott!)


Klockan visar 22:22, läge att önska sig något. En god natts sömn och bra avslutning på arbetsveckan imorgon. Hittills har det ju varit en riktigt bra sådan!Väntan igen

Kände faktiskt inte för att dra till Frölunda torg i väntan på combaten denna vecka. Har visserligen lite ärenden att göra men nej, orkar inte. Pular lite med utbildningsmaterialet, ansöker om semester under julhelgen samt vår traditionella vecka i Sälen och tuggar tunna falukorvsskivor mellan mjuk Hönökaka. Verkar som bränningen misslyckades ändå när de sista låtarna hackar och låter skumt. Kanske det bara är när jag spelar den i min dator men vill inte riskera avbrott mitt under muy-thai eller sista powerlåten. Får lägga skivorna på prydlig rad för smidiga byten. Sakta men säkert har ju deltagarantalet ökat nu på sistone, vilket är typiskt när jag nu till vårschemat får flytta till lilla salen. Får en annan tid också, klockan sex tror jag så den här väntan blir ett minne blott. Nu får jag tvärtom istället känna viss oro över korvstoppningen vid Astra Zeneca och olyckor vilkas köbildningar äter upp tid jag inte kommer att ha för att hinna fram till min anläggning. Menmen.
Har beställt en liknande tunika? Klänning? Klänningstunika? Av min kollega som ska matcha den Lilltjejen fick! Gillade faktiskt det där velourmaterialet och kände mig lite vågad som också ville ha en röd! Kanske kommer jag att se ut som en julgranspumla.

Liksom alla andra år undrar jag huruvida jag ska engagera mig i att julpynta. Vi lär inte sätta upp vår tremetersgran i år i alla fall, även om den har viss mysfaktor. Eftersom vi inte firar julen hos oss i år känns det som mer jobb än det är mödan lönt. Jag imponeras av alla dessa människor som stryker dukar och byter gardiner, bakar, pyntar, pysslar och kokar knäck. En annan tackar sin lokala matbutik för halvfabrikat och risgrynsgröt i plastkorv och tänker att nästa år ska jag minsann! Om inte annat föreligger en viss press framgent av det enkla faktum att man har barn. Men visst, julen blir ju vad man gör den till, och hur vill man egentligen ha den? Som man själv minns med en bitter mamma, bråk och fylla i vackert pyntat hem med levande ljus i minigran (utöver den vanliga), eller trygg och harmonisk stämning utan porslinstomtar i fönstren och röda gardiner? Är det inte ganska stor risk i dagens samhälle att man tror sig finna trivseln och stämningen i det materiella? En materialist som mig befinner sig i den riskzonen. Det är ju enklare att pynta och köpa massor av klappar än att faktiskt engagera sig känslomässigt. Det är roligt och enkelt att ge bort presenter men desto jobbigare att sitta ner och bara umgås. Jag vet inte hur man gör! Ibland kan jag känna att min aversion mot sociala umgängen medfört att jag tappat färdigheterna som krävs för att faktiskt behärska en normal samvaro med mer eller mindre kända personer. Jag känner mig vilsen, stressad, disträ, ointresserad. Kan komma på mig själv att lyssna utan att höra, plötsligt avbryta när jag "kommer på" något och tappa tråden femtioelva gånger. Också därför är det enklare att tiga, att sluta försöka och bara öppna munnen när jag faktiskt vill och känner för det - vilket nog inte är så ofta.

Ändå kan jag nog paradoxalt nog av en del uppfattas som väldigt utåtriktad och "lättpratad". Jag har nog varit inne på det förut, att det oftast händer med ytliga bekanta eller helt okända. Sådana som faktiskt inte kan ha några större förväntningar på mig, eller jag på dom. Det låter onekligen ganska fegt. Men varför ska jag föreställa mig om jag faktiskt inte vill? För att de sociala koderna förväntar det av mig? Men om jag inte har några förväntningar på dom så kan de väl skippa sina förväntningar på mig? Kanske det inte ens finns några förväntningar? Är det bara något jag själv fått för mig existerar i min antisociala världsförvrängda egobubbla? Varför skulle det över huvud taget finnas några förväntningar på mig? Är inte det att tillskriva sig större plats och betydelse än man faktiskt har? Egocentriskt om något.
Nej, nu ska jag lämna min nedsläckta del av kontorslandskapet och ratta Gulingen mot Kållered.

RSS 2.0