Prao = Yaho!!

Okej, det var väl inte den fyndigaste rubriken, menmen. Niorna är på prao, vilket medfört att nästan hälften av mina lektioner fallit bort denna vecka! Vad gör man då men all denna extratid? Jo, sådant som man annars inte hunnit ta sig tid till! Som att prata ordentligt med sina kvarvarande elever, röja i materialrummet, skriva ansökan för medieklassrum, fixa inköp, se över ekonomin, osv. Framför allt känns det så himla bra att ha tid att prata med mina mentorselever.
Nästa vecka har allihopa lov, och det enda obligatoriska vi lärare har, är en förläsning på onsdagen. Resterande tid kan vi ägna åt seminarier och föreläsningar i Gbg, eller på vår arbetsplats. Jag har valt det sistnämnda, för att kunna fortsätta jobba undan och kanske hinna tänka lite framåt, planera något lite extra i något av ämnena.

Jag svängde förbi GRutbildning på vägen hem idag. Tack vare alla våra praktikanter vi haft, så har vi rätt mycket extrapengar, så jag hittade en massa roliga och intressanta matematikgrejer! Mina två studenter kommer tillbaka i december, så jag måste försöka förbereda lite inför deras ankomst.

På fredag åker vi till Stockholm och hälsar på lille Aron, min systerson! Jag besökte Baby proffset för att köpa en present Nina önskade sig. Köpte två presenter till...och har två...nej, tre sedan tidigare! Det finns ju så mycket gulligt att köpa!

Jag och Johan har varit ute på en joggingrunda ikväll som kändes riktigt bra i kroppen. Bara han tar sig in i duschen nu så ska vi slå oss ned och kolla på inspelade CSI :o)

Turbovecka!

Okej, det är torsdag imorgon och fredag är min lediga dag. Vart tog denna vecka vägen?? Känner mig lite frustrerad över att jag inte hunnit prata med mina mentorselever ordentligt. Två är i stort behov av det, och det kändes inte bra att måsta bryta när precis när hon börjat öppna sig, men vad gör man när förälder och en annan mentorselev kommer och ska ha utvecklingssamtal med mig? Första utvecklingssamtalet för denna termin är alltså avklarat. Imorgon har jag min andra nia.

Dissikerade fisk med mina åttor idag :o) Fick tag i billig sill hos ICA här i Lindome. Den var kvar sedan i fredags, så jag fruktade lite över dess skick, men det var ingen fara alls, och de var stora! Okej, de kanske luktade lite mer än om de varit dagsfärska, men någon måtta får det vara när man betalar ur egen ficka. Dofterna spred sig raskt genom korridoren och in i angränsande, vilket lockade till sig halva Midgårds arbetslag i sin jakt på odörens källa :o)
Det är ganska förunderligt att en liten fisk kan orsaka sådan uppståndelse hos eleverna. Några vägrade ens vara i klassrummet, andra fick kväljningar och någon skrek och sprang. Men de flesta bet ihop och grävde ut öga, letade fiskhjärna och undersökte gälar i stereolupp. Andra massakerade, förlåt, dissikerade med olika stadier av motvilja kontra förtjusning. De var så duktiga så! :o) Synd att det inte var fisk till lunch, men det är imorgon!

Det ska bli kul att få demonstrera hjärtslag (luft- och matstrupe, hjärta, lungor, lever och njurar i ett) för niorna, det brukar vara populärt!

På eftermiddagen hade jag matteprov med niorna, och det var lite knot för att de inte fick använda miniräknare, men de klarade det ju finfint! Det är skrämmande hur snabbt de blir vana och beroende av miniräknaren så fort de får den i sin hand! Hjärnan kopplas bort och man stirrar blint på vad displayen visar. Att de sedan kan ha svårt att komma ihåg hur man beräknar arean för en cirkel, eller volymen på ett rätblock är ett annat problem.

Kom att tänka på nedanstående strip i Pondus när de satt där och slet sitt hår. :o)

image20

Stelt...

Tid: 09:26

Hör: Johans musklickningar makom mig.

Mår: Rätt ok. Lite känningar av huvudvärk, men framför allt träningsvärk!

Har: Sooovit! Och drömt läskiga skumma drömmar.

Ska: Kanske spela lite Titanquest innan frukost.

__________________________________________________________________________

Gäsp! Lite småsegt ja, men den är en god smärta! :o) Klev upp i ottan med Johan och drog till Hisningen för att spela innebandy. Sju pers var vi, och phu vad jobbigt! Men riktigt skoj! Snabba ruscher hit och dit var övningar mina arma muskler inte var riktigt van vid, så när jag klev ur bilen efteråt fick jag senadrag i både fötter och ben! Min...(har ju gått anatomi- och fysiologiutbildning nu!) ...Tibialis anterior krampade ihop sig på ett otrevligt sätt! :o) Väl hemma var det bara att dirket dra på dig varmare kläder, fatta en kratta och ansluta till bostadsföeningens höststädning! Så då fick överkroppen sig en omgång också i några timmar! Efteråt bjöds på ärtsoppa vilket smakade underbart!

En varm dusch senare kollapsade de två på Konditorivägen 12 och sov i några timmar innan hungern drev mig upp att fixa middag! Vat nu att spända Tibialis anterior-muskler ofta förväxlas med benhinneinflammation, så det kan jag nu säga att jag har - spända främre underbensmuskler alltså! :o) Plus träningsvärk både här och där...till och med i högerhanden!

Efter middag stassade vi om och drog på fest hos Andreas och Elin! Mycket folk och gott att mumsa på...så där så man bara okynnesäter, trots att man egentligen är proppmätt! Jag lade an på att träna mina sociala färdigheter och kände mig riktigt duktig, men mina musikkunskaper var desto sämre. Imponerande av Diter att driva tävlingen framåt i den flummiga hopen! Jag fick en liten "deja-vú"-upplevelse under tävlingens genomgång. En berusad grupp människor beter sig inte helt olikt en elevklass! Efter Diters instruktioner, som hade genomförts med flera avbrott för frågor, hyschningar osv kom ändå de elevciterande "Vad sa du? jag lyssnade inte!" "Vad ska vi göra?"
Men musikkunskaperna var ändock imponerande hos en del!
Pratade med Elins kollega om deras skola, och att de bara har klasser på ca 16 elever! Högstadiet något större, men det låter ju helt fantastiskt! Gratis lunch, IT-satsning på gång! Jag är verkligen sugen på att byta skola!

Tack för en trevlig kväll Elin och Andreas! Johan var inte riktigt hundra och jag rätt nöjd, så vi drog vid midnatt, gick och lade oss och somnade direkt. :o) Det märks att Johan inte fått till magen riktigt ordentligt ännu. Han äter mindre än mig, fick inte ens i sig hela sin lunchpizza! Att han dessutom är småkass i magen gör ju inte näringsupptaget bättre. Vi spånar på om det kan vara något han inte tål, för nu har det hållit i sig så pass länge ändå.

Fredagen då? Inledde med städning och tvätt. Drog sen och käkade lunch med Johan för att sedan fortsätta till Kungsmässan med lite planerade inköp, innebandyklubba bla. Jag fixk tag i två av de planerade inköpen på min lista, sen blev det kläder för hela slanten! Två par jeans, tre tröjor, tights och ett bälte! Upptäckte ett hål på en av tröjorna när jag kom hem, så det blir en tur tillbaka medan Johan är på fotbollsskolan.
Köpte också två spel som tydligen ska vara populärt bland Diablo-fans, men Johans garfikkort fixade det inte riktigt, så jag ska lämna tillbaka hans och klara mig själv. :o/

Till veckan kör vi igång utvecklingssamtalen med niorna. Jag har bokat in mina möten, och skrivit klart omdömena! Tjohoo!


31!

Hade ännu en läskig dröm strax innan jag vaknade, där Johan hade en annan tjej! Så vaknar man med den där tryckande känslan i bröstet, och Johan kryper intill och nynnar "Ha den äran" i örat. Det blev en lite konstig känsla som snabbt utbyttes till en varm och glad. :o)
Möttes på jobbet av en mail från Annette på expeditionen som grattade, vilket var väldigt oväntat, då hon är lite som jag och sällan inbjuder till personlig kontakt. Jag fick inte heller en enda förfrågan om jag kunde vikariera, trots att Katrin var hemma och jag var lektionsfri hela förmiddagen! :o)

Fullt upp hela dagen, trots få lektioner! Hann precis rätta färdigt klassernas matteläxor innan det var dags att dra hemåt, med en sväng förbi brevlådan för att hämta post, samt tanka. Mycket trafik...
Hann knappt komma innanför dörren förrän Johan beordrade mig in i duschen. Sedan direkt ut igen och färd till Scandic i Mölndal där Johans föräldrar satt vid ett bord och väntade! Specialbeställda blomkrukor med katter på och biljett till "Orup och Lena"! Vi käkade en gó middag innan vi åkte hem till dom och käkade tårta och kollade på Frölunda-Modo. Jag somnade...men tårtan var smaskens! :o)

Jag har nu svarat på två mail från föräldrar, samt ett från en elev medan Johan spelar Warcraft. Hann skriva några omdömen under dagen, och köra muntligt fysikprov med en åtta. Mentorsböckerna får vänta till måndagmorgon, det enda jag ska göra denna helg är slutföra omdömena...och planera veckan...kanske.
Har lite ärenden att göra under morgondagen. Inga vaktjobb denna helg! Har sagt nej till tre Combatpass pga utvecklingssamtal och...öh, födelsedag :o) Plus ett vaktjobb i Stenungsund på lördag som visserligen är bra pengar, men lite småsegt. Dessutom är vi bjudna till Andreas och Elin! Hörde dock att Andreas inte mådde så bra. Får hoppas det inte är allt för illa. På lördag är det också höststädning för bostadsföreningen.

Den här veckan har gått sanslöst fort, men weeee vad skönt det är med helg!!!

Turbouppdatering!

House börjar om fem minuter, så du är det snabba puckar!

Klockan är: 20:55

Jag mår:  Gött! Endorfinerna smyger runt i systemet efter en joggingrunda i kvällsmörkret.

Ytterst: Morgonrocken och tofflorna från Bulgarien

Har: Skrivit elevomdömen.

Ska: Se på House som sagt, och sedan bibehålla horisontalläget in i drömmarnas rike!

Dagen har varit: Helt ok men fullt upp, det är knappt man hinner gå på muggen! Konferenstiden var konferensfri, så alla fick ägna sig åt det de behövde, nämligen skriva omdömen. Förutom jag. Jag satt med min nye mentorselev och planerade och pluggade fysik. Men mest blev det allmänt prat. Det var riktigt trevligt, då man fick lära känna honom lite mera och komma honom inpå livet. Han är riktigt go, och det är kul att få prata annat än skola med eleverna hela tiden.

__________________________________________________________________________


Imorse fick jag skrapa rutorna...

Hej å hå!

Då ska vi se...

Klockan är: 20:15

Sitter: Hemma

Hör: Webb-tv på Johans en dator, Warcraftfighter från hans andra.

Ytterst har jag: Svarta tränings/mysbyxor, svart sticketröja

Mår: Ganska bra, lite seg

___________________________________________________________________________

Så var helgen slut igen, alldeles för fort som vanligt. Denna har dock varit riktigt lugn och skön, så som det ska vara! Den har till och med varit lite speciell eftersom Johan varit sjuk, och därför var hemma i fredags samt hoppat över både innebandy och forbollsskola. Vad innebär det då? Jo, vi har haft två sovmorgonar tillsammans! Kändes lite konstigt faktiskt, för det har vi ju aldrig annars. Men nu fick man ligga och dra sig tillsammans, och fixa frukost i lugn och ro! :o)

Jag behövde verkligen en lugn helg efter veckan som gick. Kände verkligen hur anti jag var i torsdag. Jobbade ett lugnt pass på Möllan på fredagskvällen, och som vanligt så svek dansfolket. Trist! De ska inte klaga på att det anordnas lite danser om de inte kommer när det anordnas!

Johan har varkligen inte varit på topp senaste veckan. Han var väl mer eller mindre sig själv först denna dag. Men det är ju inte så konstigt när man inte får i sig någon näring, utan allt bara passerar igenom :o/ Jag verkar ha klarat mig dock, men är trött! Hela veckan har vi lagt oss vid åtta-halvnio och slocknat nästan direkt! Jag orkade inte ens se CSI i torsdags. Jag funderar verkligen på om jag ska byta skola eller byta inriktning helt. En del av mig trivs väldigt bra i Stenungsund dock. Där har jag ju ändå det lilla liv jag skapat sedan jag flyttat ner, de få sociala kontakter jag har, arbeten osv. Slutar jag lärarjobbet är det ju lika bra att sluta på Sportlife och o-vaktsjobben där image17uppe också. Dvs, släppa taget helt och börja om någon annanstans. Vet inte riktigt om jag är mogen för det just nu. Får låta tiden gå och känna efter ordentligt. Blev så less på min chef i torsdags att jag bara ville dra med en gång. Jag har en hel del övertid att ta ut, men får inte ta ut den hur jag vill. Det ska inte drabba elevtid, så att vikarie måste tas in, dvs min planeringstid istället...och jag får inte ta ut den i pengar. Så när vi ska åka till Sälen efter jul måste jag ta tjänstledigt! Jag vågade inte ens nämna den enskilda dag jag också behöver ledigt, sista terminsdagen då vi ska åka till Kap Verde. Då lär jag väl också måsta ta ledigt. Kompledigt får jag bara ta ut i slutet på vårterminen och början på nästa hösttermin. De dagar då man har fullt upp med arbetslaget och sin egen planering och förberedelse! Nej, jag blir så anti och trött på alltihop. Dock är jag rädd att det är likadant på alla skolor, för alla har ju strama budgetar att hålla. Nej, en klädaffär kanske? Diskplockare? Suck! Känner mig lite som kissen på bilden.


Måste boka in utvecklingssamtalen imorgon! Vi kör igång nästa vecka, så det blir omdömesskrivning hela denna vecka! 50 personliga omdömen för 9A, i matte och NO, klart på fredag.

Nu är det förresten spikat att jag ska köra introduktionspass i Body Combat vid Kålleredsanläggningen! Det blir söndag om två veckor! En nyutbildad tjej ville teama med mig, så vi tar fem låtar var. Hon fick välja fritt vilka hon ville ha, då hon ju är ny... :o) Jag fick ta den äckliga muy-thailåten, men jag förstår ju varför hon inte ville ta den...! Imorgon är det pass i Stenungsund dock. Hoppas jag slipper vara lika nervös som förra gången, då var jag helt spattig!

Nej, nu ska jag se över att allt är packat och klart inför morgondagen. Då börjar en ny vecka. Den blir nog bra! Åhej! :o)

Så smidigt...

...att jag bara måste göra likadant, förlåt! "Förlindar" den lite bara...

Klockan är: 08:01

Sitter: På jobbet. Jag vet...har inte tid, men förmågan att skjuta upp är synnerligen välutvecklad hos mig. Särskilt på morgonen...

Hör: Kopieringsmaskinen. Kollegorna har börjat droppa in och förbereda kommande dagen.

Ytterst har jag: Svarta linnebyxor (såå bekvämt!), lång svart sticketröja och Nikedojjorna

Serveras i matsalen: Brosk...förlåt, köttbullar med makaroner.

Ska: Planera lektioner, rätta matteläxor och göra några planeringar, förhoppningsvis innan första lektionen (matte med 9A)

Ser fram emot att idag: Få gå hem och kramas!

Ser inte fram emot att idag: Sitta i konferens sista timmarna!

Är: Trött och omotiverad

 _____________________________________________________________________________

Det var en allmän låg dag i Utgård igår. Jag fick en kass början på dagen, då eleverna i åttan bevisade att de är en säkerhetsrisk att ha i en laborationssal. Hur ska man våga ha mera avancerade laborationer när några riskerar både sin och andras säkerhet?
Niorna klagar över hur lite tid de har att hinna jobba med matten, så jag har lagt matten på halvklass-NO:n istället, just för att man hinner hjälpa mer och det blir lugnare då man är färre. När vi så har dessa lektioner, som igår, tar de ändå inte vara på tiden, utan sitter och flamsar, ids inte, orkar inte osv. Elever som inte har med sig böcker och inte ids gå ner och hämta, sitter och slösar bort sin tid och jag säger till dom att de lika väl kan gå därifrån, vilket de gör.
När jag äntligen fått släppa iväg dom för dagen och jag kommer ner till arbetsrummet, har en kollega gått hem och ingen vet varför. Och nu hör jag i bakgrunden att kollegorna åker på att vikariera för henne idag.

På konferensen igår säger rektor och chefen Janne, att vi inte längre är skyldiga att vikariera de två första dagarna en kollega är sjuk, men att han förväntar sig att vi ställer upp för att outtalat begränsa kostnaderna.

Jag fick höra ett rykte om en bowlingkväll för personalen, och att bussresan skulle betalas med Utgårds fortbildningspengar! Ett lån visseligen som skulle betalas tillbaka nästa budgetår. Jag får spader och knallar upp till Janne som bedyrar att det bara är ett lån, och vi har ju ändå så mycket fortbildningspengar och vi har ju ändå inte hunnit bestämma vad vi ska göra av de pengarna...? Jag skiter just då i vad han vill göra med våra pengar, bara vi får tillbaka dom, vilket han lovar.
När jag går därifrån känns det ändå inte bra, och när jag berättar om det för några i arbetslaget bekräftas mina farhågor: Sannolikheten att vi ska få tillbaka pengarna är liten. Så ofta pengar utlovats, men uteblivit med "Jag vet att jag sade så, MEN..." Och hur ser det ut om en personalfest sponsras av skolan?? Okej, i den privata sektorn och högre upp i de statliga hiearkierna är det ju helt ok med suparfester med bokstavligt talat nedskitade rum i andra länder och "representationer" för familjen och vänner för femsiffriga belopp, men för oss "på golvet" är skattepengarna SÅ mycket mer värda helt plötsligt. Jag spyr på detta och håller mitt samvete rent: Att låta pengar som kan gå till läroböcker, istället betala en bussresa för suparsugna lärare är inte rätt.
Jag knallar upp till Janne igen och motiverar arbetslagets motvilja att "sponsra", med att vi redan beslutat vad vi vill göra för fortbildningspengarna - nämligen fortbilda oss!
Janne är i ett dilemma, hans anställda är missnöjda med ledningen för att för lite satsas på trivselaktiviteter. De vill ha kul, och jobbet ska betala och arrangera! Men Janne är bakbunden av det faktum att inga pengar finns, eller ska finnas i budgeten för sådana saker. Vad göra?
Med det läge och den roll skolan har idag, existerar inget utrymme för representation och "kick-offar" i "företagets" regi. Det går helt enkelt inte, när kostnaderna så enkelt kan beräknas i antal klassuppsättningar läroböcker eller nya datormöss. Det gör inte mig något, jag tycker det är självklart att skattepengarna ska gå till det de är till för. Sedan kan jag gräma mig över att inte alla resonerar likadant, men det är ju meningslöst.

RSS 2.0