Augustislut

 
Att man har haft fyra veckor utan Lilltjejen och lugn uppstart på jobbet märks på antalet böcker denna månad! Det blev en salig blandning med en roman, en del fiktion samt fakta och biografier, de flesta av alla tio riktigt, riktigt bra. 
"Världens åttonde underverk" av Jonas Rydin hittade jag via en recension som väckte min nyfikenhet. När jag nu tänker tillbaka gjorde den inget större intryck på mig och jag minns inte ens hur den slutade. Miljöbeskrivningar och målande skildringar av det västerländska mjölkandet av öst var väl det jag fick med mig.
 
Diamand Salihus "Tills alla dör" var en djupdykning i den ännu pågående konflikten mellan gäng utanför Stockholm som jag fann intressant men också svår att hänga med i med alla personer, relationer och händelser. Även om man förstår att det i många fall handlar om unga människor som är svikna av samhället har jag svårt att känna någon riktig sympati.
 
"Alkemisten" var en annan bok jag snappade upp som "en man inte fick missa" och vill minnas den som ganska lågmäld och fin, men inte såpass att jag kan erinra mig något som stack ut eller gjorde djupare intryck på mig.
 
Det gjorde däremot de följande böckerna jag plöjde, först "Tusen strålande solar" av Khaled Hosseini. Hans "Flyga drake" var ju fantastiskt fin och tragisk och denna likaså. Främst har hans böcker nu fått mig att bättre förstå problemen i Afghanistan, men också se igenom och kanske bakom det krigshärjade land det nu blivit.
 
En viss förståelse infann sig också av Waris Diries "En blomma i Afrikas öken", framför allt kring det fruktansvärda som könsstympning är, fy fasen säger jag bara.
 
När jag jobbade på Stenungskolan fick hela skolan möjlighet att lyssna på Emerich Roth, en överlevare från nazisternas fem olika koncentrationsläger. Eddie Jaku är en annan överlevare som också arbetar för att sprida kunskapen och påminna om det som så många trots allt vägrar tro på. Hans bok "Den lyckligaste mannen på jorden" är skrämmande, men man förstår också att trots hans fasor så var han lyckligt lottad i och med sina kunskaper som var nazisterna att (ut)nyttja samt nätverk av kontakter som möjliggjorde flykt och skydd. Jag kunde ofta tänka på alla de som inte hade dessa möjligheter.
 
Christina Richardssons "Sluta aldrig gå" gav ytterligare en inblick i en värld som så många andra är oss så fjärran i vårt skyddade och välbärgade Norden. Där i Christinas barndom som gatubarn i Brasilien är våld, övergrepp, död och svält deras vardag, och här hemma lider våra barn av välfärdsproblem i form av övervikt och depressioner för att deras grundläggande behov av mat, skydd och materiella ting är så övermättat att endast de sociala finns kvar att skapa problem. Jag vet att det är orättvist, att det egentligen inte går att jämföra men kan ändå inte låta bli att skämmas över hur jag skämmer bort min Lilltjej. Vi har våra förutsättningar och därigenom våra problem, ska jag skämmas för det? Jo, en viss del av välfärdsskam kan jag faktiskt tycka är både nyttigt och sunt.
 
Förutom den gripande skildringen av hennes uppväxt och senare kontrasten att komma till ett adoptionshem i norra Sverige kan jag inte låta bli att reflektera över detaljrikedomen i hennes minnen. Hur mycket minns jag själv egentligen från när jag var fyra, fem eller nio år? Av det jag kan erinra mig är det endast tillfällen som är förknippade med skam och trauma, så med tanke på att Christina levde i mer eller mindre konstant tillstånd av trauma på en helt annan nivå blir det egentligen inte så svårt att förstå ändå. 
 
Efter dessa många tunga och perspektivgivande böcker gjorde jag ett tvärkast tillbaka till en sedvanlig deckare av Kristina Ohlsson. Kontrasten var omedelbar, och att lyssna till en kommersiell fiktiv berättelse om barn som far illa kändes fel, nästan olustigt när jag så kort tid innan delgetts lika illa och värre berättelser från verklighetens barn. Deckare och mordhistorier säljer inte alls i samma omfattning i exempelvis Sydamerika som i Sverige, av det enkla faktum att de har verklighetens sådana utanför dörren varje dag.
 
Jag minns inte hur valet föll på "Amerikans jord" av Janine Cummings men gissar att dess introduktion fångade mitt intresse där bland alla förslag i BookBeat-appen. Fiktiv berättelse men liksom Khaled Hosseinis mycket verklighetstrogen. Också där var barn inblandade och det är ofrånkomligt att man själv tänker sig in i handlingen och scenarier tillsammans med Ronja. Hur hade jag själv hanterat det om jag varit där med henne? Hur hade min Lilltjej egentligen klarat det där, att bevittna morden på sin familj och släkt och sedan fly från Mexico till USA. Så förskonad hon är och därmed också så oskyddad mot all den ondska som finns där ute.
Jag kan inte skydda henne mot allt, jag ska inte göra det heller, för ett skydd kan bara hon och alla andra bygga upp på egen hand med hjälp av de törnar man obönhörligt råkar ut för. Det finns inget snällt eller förskonande sätt att bygga upp detta försvar men som förälder önskar man ju så innerligt att ens barn inte ska behöva.
 
Trots att jag hade lite svårt att ta till mig Kristinas första deckare i serien om Fredrika kändes det ganska tryggt och bekvämt så jag betade av hennes andra och är nu på hennes tredje. Vardagen är tillbaka till fullo så några tio böcker på en månad lär det inte bli igen på ett bra tag!
 
Helgsöndagen bjöd på riktigt fint väder så vi tog en sväng i centrum för första gången. Med hjälm, övningskörning på stor parkeringsplats och därefter snigeltempo åkte vi Voi längs vattnet. Därefter introducerade jag henne för Sci-Fi butiken och Pizza Hut, båda framgångsrikt innan vi fick åka hemåt i tid för hennes fotbollsträning. Mysiga timmar!
 
Det fina vädret höll i sig till måndagen så efter många timmar framför skärmen var det välsignat skönt att snöra på sig löparskorna för ett nytt försök på asfalten. Det gick över förväntan när jag kunde fullfölja en mil utan större känningar i knät! Men att göra drygt samma sträcka en gång till känns onekligen tufft men likväl något som ska göras om mindre än två veckor!
 

Andra klar!

(null)
(null)
Lite mörka bilder så färgerna inte riktigt återges, men min andra QueenCAL-filt blev äntligen klar i fredags och Lilltjejen föll i glädjetårar när hon fick se hela resultatet med sitt namn. Jag är supernöjd och har redan påbörjat nästa projekt, ett mindre med nytt mönster som blir spännande att se hur det kommer att utvecklas.

Under Lilltjejens fotbollsträning i torsdags var jag inställd på långpass i lufstempo. Hennes träning är en och en halv timme vilket kändes perfekt. Kändes riktigt bra efter den första kilometerns sedvanliga seghet och tuggade på. Efter trettiofem minuter sparkade knät bakut, det kommer oftast helt plötsligt och smärtan gör det omöjligt att fortsätta. Jag linkar fram ett tag tills det lättar lite och då kan jag lufsa någon minut igen tills det blir för ont och på det sättet ryckte jag mig ynkligt framåt tillbaka till bilen. Störigt! Kunde ju tugga på bandet en timme så får testa det nästa gång och se hur det går. Kanske det är så mycket skonsammare att det gör sådan skillnad, fast jag kan visserligen erinra mig tillfällen då jag fått ont där också. Jag tror jag helt sonika måste härda knät, träna upp det bättre med mera regelbundna rundor än med dessa sporadiska tillfällen.

Helgen förlöper i makligt tempo. Följde Lilltjejens match på ett snålblåsande Åby, glad att jag förutseende pälsat på mig. Nästa gång blir det att ta med fällstol som en riktig fotbollsmorsa. Gränsen går dock vid att hänga med de andra föräldrarna så satt för mig själv vid kortsidan. Då hade jag ju dessutom första parkett till Lilltjejen som stod i mål. Hon tycker det är roligast vilket passar hennes besvärliga fot dessutom.
(null)

Väl hemma blev det en sats kanelbullar innan lite handarbete i soffan, virkning för mig och stickning för Lilltjejen, köttbullemiddag och en spontan cykeltur i minimalt och uppfriskande regn till Coop, och så mer handarbete framför film innan lördagen avslutades.
Om det inte regnar idag blir det att ta tag i Magnoliaträdet och uteplatsen på framsidan. Hur gör man med rabarbern man satte i våras? Läste att man inte ska skörda första året så ska man bara låta dom vara helt och hållet, vissna och dö?




Tillbaka, typ

Volvo Cars har som sagt fabriker lite här och var, en i USA, en i Belgien, tre här i Sverige, en i Malaysia, Indien och några i Kina som delas in i tre regioner, US, EMEA och APAC. Alla är inte representerade i mina team men i varje fall åtta i varje och de båda är på olika nivå vad gäller det agila arbetssättet, både mellan och inom teamen. De är ju fabriker men vi kallar dom oftast svengelskans sajter (eng. site) eller plantor (eng. plant). Jag tycker plantor låter roligt men använder nog oftast sajt. 
I vilket fall är PI Planeringen på gång om några veckor och med tanke på ambitionen att bli mer mogna agilt samt i verktyget AzureDevOPs har jag således fyllt kalendern med sajtspecifika möten, och eftersom det är tre tidszoner är tidsfönstren begränsade för när dessa möten kan ske. Alla event måste bokas i dubbel upplaga där EMEA då kan välja. För själva PI Planeringen kommer US kliva upp mitt i natten för att vara med...
 
Lilltjejen har inget fritids längre och när jag nu återvänt mera till kontoret får hon således själv se till att komma iväg till skolan samt vara hemma ensam när den slutat. När jag nu då sitter i möten från åtta på morgonen till fem på eftermiddagarna plus ska knö mig ut och tillbaka från Hisingen, blir det lite väl många timmar på egen hand. Således passade jag på att öörna hem under lunchen idag, slapp trafiken och sparade några kronor på trängselavgiften. Men bäst av allt är att jag så fort jag kommit hem genom dörren kunde slänga av mig jeansen och BH:n! Armband, halsband och örhängen åker också av, trots att ingen kan påstå att det är avancerad nivå på mina attiraljer. 
 
 
Göteborgsvarvet blev till slut inställt detta år också. Jäkligt surt när jag så sent som förra veckan uppgraderade min startplats till välgörenhetsgruppen, så totalt drygt tusen spänn för vad som nu blir ett virtuellt lopp istället. Visserligen har jag inget emot att lufsa ensam, men för drygt två mil behöver jag själva stämningen i riktiga Varvet för att hålla motivationen uppe. Tänkte därför resignerat att det inte blev något detta år heller, tills Eva, en av mina stammisar i Frölunda messade den försynta frågan om jag ville springa med henne? Hon har ju gjort tidigare varv på en och en halv timme men hävdar att hon nu är så otränad, är inställd på snigeltempo och bara vill göra det för skojs skull - så jag sade ja! Nu fruktar jag bara att hon kommer att skutta fram och småprata om allt och inget medan jag kommer att ha fullt upp att bara andas. Men trots detta tycker jag mig känna henne såpass bra och tycker mycket om hennes person att jag accepterar det. Virtuellt Göteborgsvarv alltså!
 

Skolstart

(null)
(null)

Min vackra stora Lilltjej, så glad att äntligen få gå iväg till Isabella och Isabella för att följas till  första skoldagen. 
Sprudlande glad kom hon hem efter lunch med de sedvanliga pappren som ska skrivas på. Lek med kompisarna tills middagen var klar. Imorgon kör de igång på riktigt.

Själv satt jag framför skärmen hela dagen så fick med henne på en liten Pokémonpromenad till utegymmet och tillbaka. Huvudet värker ännu så hon lekte omkring lite i ställningarna medan jag bara fyllde lungorna av frisk luft.

Min fina Ronja, min vackra, snälla och humoristiska Lilltjej. Kan man vara en mera stolt mamma?

Huvudvärk

Helgen kan nog sammanfattas med träning, spel och virkning. Mixen jag kör nu är ruggigt jobbig där jag klämt in en extra låt dessutom men deltagarna är väldigt nöjda - och trötta, ett gott betyg!
Efter lördagens pass fick jag en duktig huvudvärk som sedan kommit och gått hela helgen. Några låtar in på dagens pass ökade den igen, när det oftast brukar vara tvärtom. Har druckit så mycket vatten att jag får springa på muggen stup i kvarten och färgen i toalettstolen är lika genomskinligt som en tonårings ursäkter. 
Huvudvärk lägger ju sordin på det mesta man företar sig men det lilla spelet Biblios med det osexiga religiösa temat var precis så litet och lagomt att min hjärna klarade av det. Blev bara en omgång men intrycket var positivt, till skillnad från Ankh som var Biblios raka motsats trots det möjligtvis långsökta gemensamma temat. 
Vid tiden för Ankh hade värken i huvudet introducerat sig med buller och bång och det mastiga spelupplägget fick min hjärna att snabbt ge upp. Jag orkade inte ens fota figurerna som var både snygga och stora, perfekta kandidater till målar-Mattias!
(null)
(null)

Hade ju ambitionen att hinna klart Lilltjejens filt innan hon kom till mig igen, men den tidsödande kanten tar verkligen en evighet! Inte så konstigt dock med tanke på hur stor filten är.
Lilltjejen och bonusfamiljen hade några vänner som uppmärksammats på Fågelcentralen och deras behov av daggmask. Således hade de grävt fram en fantastisk massa som vi åkte och lämnade denna kväll. 

Kämpar för att hålla mig vaken nu för att Lilltjejen ska hinna somna ordentligt. Jag måste nämligen släppa in tandfen! 
Hon är så ivrig att börja skolan igen, längtat ända sedan den slutade i våras… Nej, nu måste hon ha somnat annars kommer tandfen att bli kvar på utsidan!

Fredag

 
 
Min lärare har inte varit den mest kommunikativa om man säger så. Jag har efterfrågat feedback på mina skrivna uppgifter, för hur ska jag annars veta vad jag behöver träna på? Men nu är betyget ändå satt, kursen således klar och jag är nöjd. Över det hela var det rätt kul och jag är lite sugen på att utforska vad det kan finnas för mer matnyttiga kurser att läsa på distans - och deltid denna gång. är lite sugen på portugisiska eller spanska. Spanska känns mer användbart men min lägenhetsvecka är ju i Portugal. Suktar också efter en kurs i måleri eller liknande och då blir det ju en betalkurs från typ ABF eller liknande, men hur skulle jag få ihop det tidsmässigt? Jag vill ju inte betala för en dyr kvällskurs bara för att kunna delta varannan vecka. Jag får vänta tills Lillltjejen är äldre.
 
På måndag börjar hon skolan, årskurs fyra! Hon har längtat ända sedan skolan slutade i våras och nu ser mamma nästan lite mycket fram emot det som henne. Jag shoppade lite nya höstriktiga kläder och sneglar på pennor, skrivböcker och sådant, älskar det! Vi fick ju uppdatera sommargarderoben i våras och behovet finns nu för höst och vinter. Fötterna verkar förhoppningsvis ha vuxit klart men på längden har det under året fortsatt uppåt. Min fina stora Lilltjej!
 
Sitter för mig själv i vårt lilla rum, det är så skönt! Ser man på parkeringarna så har många kommit tillbaka under veckan, men idag är det synnerligen glest. För kontorsråttorna lär en återgång inte bli lika omfattande, vi har vant oss och de flesta tycker det är lagom med några dagar inne på kontoret för den sociala aspekten men måndagar och fredagar lär det inte vara några större problem att hitta parkeringsplatser framgent.
 
Helgen står för dörren, får se vad den har att bjuda på!
 
 

Tillbaka

Är ni nöjda nu era förbannade får? Ni som ansåg det vara ok att komma med nedlåtande och syrliga kommentarer, ansåg er vara bättre i er ansvarstagande bubbla. Visst känns det bra att göra som man blir tillsagd, känna sig som en solidarisk medmänniska som låtsas bry sig om andra när ingen annan i själva verket gör det? Gruppsykologi grundad på fruktan, fruktan för smitta och fruktan för att inte vara annorlunda. Fruktan för att utestängas från grundläggande funktioner som plötsligt inte ska vara en rättighet längre. Vaccinationskrav från arbetsgivare, köpcentrum, restauranger och så vidare tvingar in oss i en fålla där vår rätt till egna val tagits ifrån oss. Där de mänskliga fåren glatt och till och med entusiastiskt lallade med i strömmen, kände jag mig som ett resignerat offerlamm.
Fick min spruta och mitt kort, satte mig för de erfordeliga femton minuternas väntan där jag plötsligt och oväntat bröt ihop och bara grät och grät. Jag ville ju inte! 
De andra fåren är helt oförstående. När man försiktigt uttryckt sin skepsism till att vaccinera sig, eftersom man snabbt förstått hur provocerande det är och helst inte uttryckt sig alls, har dessa sett rött och genast satt på en foliehatten. Vill du verkligen smitta andra? Tänk om Ronja skulle bli sjuk och DÖ, vad skulle du tycka då? Det finns ju alltid risker och biverkningar vad du än stoppar i dig! Är du en sådan där ANTI-VAXXARE?
 
Kan inte min magkänsla få känna att det är fel? Att jag är rädd för något som stressats fram och fått ett nödgodkännande eftersom det av uppenbara orsaker inte kunnat testas tillräckligt för långtidseffekter? Att min magkänsla säger nej för att jag inte känner att jag har något val, att jag tvingas till detta?
Efter min post på Instagram får jag veta att jag inte är ensam att känna så här och det är trösterikt. En av mina stammisar som varit snabb att vaccinera sig konstaterar bara att "man får respektera att alla inte vill". Bara att det var så, inga ifrågasättande eller förebrående kommentarer.
Ibland kan jag tro att de som försvarar sin spruta som högst är de som fruktar den mest och bara söker sällskap över stupet. 
Likt ett tjurigt barn som tvingats på fintröjan stampar jag nu i golvet och skriker "Är ni nöjda nu?!" 
 
I tidigare inlägg reflekterade jag över känsloyttringar och till kvällen, när jag låg mellan svala hotellakan insåg jag att jag hade velat skrika och sparka omkring mig när jag lämnade Mölndal galleria och vaccinationsstället. Jag slet av mig munskyddet och kastade det ilsket i närmsta papperskorg medan jag marscherade ut, utan att bry mig om att Christer hamnade i kölvattnet. Det var min knutna näve i fickan. Där i den sena natten insåg jag hur skönt och tillfredsställande det varit om jag istället sparkat på den förbannade men högst oskyldiga papperskorgen. Först var det rädsla och sorg och sedan ilska innan resignation. Den där ilskan behöver kanske få det där barnsliga utloppet ibland. Då hade det kanske inte tagit lika lång tid innan resignationen och en form av icke-accepterad acceptans infunnit sig och jag kunde engagera mig helhjärtat i den bokade kräftskivan och flippertävlingen i Borås.
 
Det blev spjäll för mig istället och västerbottensostpaj är också fortfarande överskattat. Kom faktiskt inte sist i den ena tävlingen men offrade mig för jumboplatsen i den andra. Någon måste ju göra det.
 
Trötta ben och fötter fick sedan avnjuta hotellsängen, men även om jag är så kass på att hantera den där kulan så finner jag det avslappnande och roligt. Att tävla har ju aldrig varit mig grej oavsett var det handlar om, men jag får ju spela vilket är huvudsaken.
 
Har blivit annat spel också i form av brädvarianten, Intrepid där vi efter en relativt lång inkörssträcka kommit in i det. Vi gormar om regler och tolkningar, Christer tycker jag fattar trögt och jag tycker han förklarar som en åsna och så hankar vi oss fram genom tärningar, kort och brickor. Vi båda skulle dra ned vilken rymdstation som helst i fördärvet, inga stjärnrekryter till NASA med andra ord.
 
 
Det har blivit ett inhopp på Fågelcentralen och virkningen av Lilltjejens filt är nu inne på den omfattande sluttampen, kanten. Varv efter varv ska göras runt hela filten, två gånger för att innesluta alla garnändar och skapa en fin inramning. Jag hoppas jag hinner färdigt tills hon kommer på söndag! Jag är dessutom ivrig att starta upp mitt nästa projekt.
På måndag börjar skolan och vi är tillbaka i varannan-vecka rutinerna igen.
 
Sedan denna måndag har jag infunnit mig på kontoret eftersom mina medarbetare nu är tillbaka. Det har gått över förväntan eftersom jag inte längre sittter uppe i VAK, huvudkontoret med sina öppna landskap utan nere i TJA som är en gammal och låg byggnad med mindre rum. Så jag och en av produktägarna delar ett sådant och jag därmed har en helt egen plats, tjoho! Jag kan "boa in" mig, sätta upp viktiga noteringar på väggarna och så vidare, inte ha allting i ryggsäcken.
Vad beträffar den nya tjänsten är den sammerligen annorlunda och utmanande. Det går inte att arbeta Scrum så som i dess tänkta form utan det blir att hitta något format som funkar till just dessa team - vilket ju också egentligen är vad Scrum handlar om, men ändå, tja. Vi får helt sonika se vad vi kan göra.


Tjatter!

Det var väldigt längesedan jag var på kontoret, men då de flesta kommer tillbaka nästa vecka och jag då ska vara i en helt annan byggnad har jag tömt mitt skåp och tar resten av dagen här innan jag rycker in på Fågelcentralen.
Landskapet är tomt förutom tre-fyra personer som sitter tillsammans i bortre änden. Jag antar att de skrattar och pratar i vanlig samtalston, men i mina öron skriker de och garvar som om de befunnit sig på en nattklubb. Jag kan inte fokusera och trots knappt två timmar på plats känner jag mig helt utmattad. Vilken jäkla massa SKIT som snackas! Grannars, vänners, partners och egna göranden och tyckanden om fullständiga oväsentligheter som tydligen bara måste delges och trumpetas ut. Jag försöker stänga av öronen och fokusera på mitt, men det tränger igenom hur jag än försöker. Garv och lösryckta meningar stöter, gnider, kastar sig in och överröstar mina egna tankar. Jag har några timmar kvar men återångesten härjar och jag vill bara härifrån.
Det finns gott om andra landskap, till och med egna små kontorsbås jag skulle kunna stänga in mig i, men det är ju så här det kommer att bli snart när restriktionerna lättar och alla kommer tillbaka. 
Det började redan innan lunch då jag skulle åka. Myskläderna åkte av och jag försökte trycka mig ned i det enda par jeans jag numera kommer i. Gick igenom garderoben en, två, fem gånger för att hitta något "kontorsmässigt" tills jeansen blev klaustrofobiska och jag lättad erinrade mig mina svarta "jobbyxor" från STOCKH LM som ännu passade. Har inte råd att shoppa upp en storlek i byxor, men faktum kvarstår likväl att jag bara har ett par jeans kvar jag kan bära då mina två ljusa slets sönder förra året. Då jag varken har lust eller motivation att svälta mig kommande veckor blir det till att shoppa ändå vare sig jag vill eller inte, för hur mycket jag än vill kan jag inte komma till kontoret i mys- eller träningsbyxor. 
 
Pluggat igen öronen med hörlurarna och dragit igång Spotify. Tydligen blev min hjärna så förlamad av alla intryck att jag inte kom att tänka på det direkt...
 
Återångest!
 

Segt

Förutom det muntliga testet har jag uppsatsen kvar att göra i engelskan. Det är segt. Alla andra moment har flutit på och jag har känt mig motiverad, men nu är det stopp. Att skriva en bokanalys är ju inget superkomplicerat men likväl drar jag mig för att sätta igång. Jag har ju oftast inga större problem att skriva och "bluddra på", men kanske är det just för att uppgiften är styrd som på något sätt hämmar mig. Men det är bara att ta tag i det och itne vänta till sista minuten!
Jag hade verkligen maximal tur med semesterplaneringen i år eftersom vädret nu minst sagt har vänt. Hade nio grader en morgon förra veckan och regnet som lyste med sin frånvaro under min ledighet har hämtat ikapp rejält sedan dess. Höjer nu blicken och ser den grå himlen och regnet som faller utanför fönstren.
 
Lite mysigt ändå att veva ut markisen och kura ned sig med engelskaboken som jag gjorde igår. Mini vågar hänga på framsidan då jag är där och kort efter bilden gjorde han mig sällskap i mitt knä och kompletterade mysigheten. Han är så pass stor nu att det blir lite trångt.
 
Tryckte i mig nästan hälften av ett nygräddat paltbröd, underbart gott, och rostade fler till middag med tonfiskröra på. Efter att så många år kategoriserat tonfisk på burk som kattmat och sedemera inte ätit har jag nu närapå fått dille på det, mycket för att det passar mitt kulinariska engagemang så väl. Superenkelt att dra ihop en röra och så räcker den sedan i tre dagar.
 
Göteborgsvarvet arrangeras till slut efter covidens om och men den elfte september och jag ska stå på startlinjen. Det fick mig att dra på trailskorna och bege mig ut i Sandsjöbackas skogar. Med ljudbok i örat, har bara en snäcka så jag kan höra omgivningen också, och ingen stress är det ju fantastiskt skönt att komma ut. Jag nyper något blåbär här och där och avnjuter den varierande terrängen. På grund av den torra försommaren är blåbären väldigt små och inte alls så talrika som förra året tyvärr, annars hade jag ambitionen att plocka mer denna säsong.
Jag behöver dock få fler kilometer i benen och också tyvärr, på asfalt tror jag för att förbereda framför allt knäna på den kommande halvmaran. Ganska precis bara en månad kvar, apropå sista minuten...
 

Senaste dagarna

 
Fick en trevlig överraskning i brevlådan då Erik Erichsens bok hade anlänt! Det är ju så mycket trevligare att ha dom i sin fysiska form och som många biografier innehåller den foton, vilket man av naturliga skäl missar med ljudböcker.
 
Det har blivit rätt bra med golf sedan Lilltjejen lämnade mig. Vi har nött på World of Golfs korthålsbana samt Torrekulla. Endast en gång fullföljde vi deras tolv hål i Torrekulla och då var jag duktigt trött, jag har alltså inte fullföljt en så att säga riktig artonhålsrunda vare sig förra eller denna säsong hittills. Jag är ojämn som vanligt, slår bort mig totalt på ena hålet för att nästan klara par på andra. Frustrerande men kanske inte förvånande då jag känner mig väldigt osäker på tekniken vid in- och närspel. Att damma till med drivern är ju egentligen ingen större svårighet, förutom att få iväg bollen rakt dit man vill, medan några lektioner hade varit bra för att bemästra järnklubborna.
Likväl testade jag att anmäla mig till Torrekullas klubbmästerskap som gick av stapeln igår söndag. Hamnade med två kvinnor, en och två decennier äldre än mig och tillika respektive lägre handicap. Båda väldigt snälla och trevliga men ändå spelade jag ungefär lika bra som en enarmad gnutt. Fick lära mig redan på första hålet att vid fem slag över par kan man lika väl lyfta bort sin boll och det gjorde jag tacksamt.
Hål två hamnade i ett av de fem vattenhindren, hål tre harvade jag i det höga gräset längs med banan och så fortsatte det. Jag skämdes, och har nog aldrig varit så nära att vilja kasta in handduken, åka hem och tycka synd om mig själv. Det går ju allt som oftast så mycket bättre när jag spelar ensam!
 
Kvällen innan hade jag gått en runda med tre jämnåriga män, två med lägre handicap och en på samma nivå som mig. Jag och de två förstnämnda står vid green på bana sex och väntar på den tredjes inspel en sjuttio meter bort. Slaget skickar bollen rakt ut i skogen varpå karln slungar sin klubba ut i det intilliggande höga gräset, vänder sig häftigt om och sparkar omkull sin oskyldiga golfbag. Utan att kunna höra något där vi står blir det hela en stumfilmsparodi och vi frustar till av skratt, kort och lite skuldmedvetet å hans vägnar. Jag förstår att detta inte är första gången, då han vid ett senare hål är nära att göra det igen, men vi är då samlade och ett skarpt utrop från vännen hejdar honom.
 
Vad är det som gör att somliga människor har sina känslor så utanpå kroppen, som inte har förmåga att kunna behärska sig? Känner de mer än vi andra eller är deras förmåga att behärska sig sämre? Eller kanske de helt enkelt inte bryr sig, behöver man så ska man, kan det inte vara ok att faktiskt visa och ge utlopp för sina känslor istället för att kapsla in dom till en näve i fickan?
ag tillhör ju de som formats till att hålla känslorna inombords, men också till en sådan grad att jag inte ens inombords når upp till en sådan nivå som dessa individer som lever ut dom. Jag förstår att man kan bli arg, så arg att man knappt vet vart man ska ta vägen, men jag har svårt att förstå att det kan vara så svårt att behärska sig. Det är ju i mina ögon så meningslöst och i fall som detta dessutom barnsligt. Den vuxne mannen som slänger sin klubba och sparkar sin bag förvandlas till den lilla ungen som kastar sin sked eller leksak när denne inte får sin vilja fram. Om en vuxen person reagerar så kraftigt på en snedslagen golfboll, hur reagerar denne då vid ett allvarligare missnöje?
Kanske är det just för att det är en så banal sak som personen bedömer det vara ok, eller är det helt sonika vår kultur som rutat in oss i vad som anses vara korrekt uppförande och inte? Att kasta tallrikar och prydnadsföremål vid ett känsloutbrott i andra kulturer anses inte konstigare än att lägga servetten i knät till middagen medan vi i Sverige hade ringt polisen direkt. Nej, jag vet inte, jag vet bara att jag kan spela upp scenen framför mig igen och fortfarande fnissa inombords. Utan att analysera närmare såg det bara så komiskt ut, likt ett klipp man finner på YouTube.
 
Men tillbaka så till tävlingen och mina egna uppenbara tillkortakommanden när det gäller konsten att utöva golf. Den lilla ljusa kvinnan med slimmad kropp som bekräftades av att hon var aktiv långdistanslöpare hade lägst handicap av oss, fjorton om jag inte minns fel och således jätteduktig. Hon ägnade mycket tid åt att tillämpa regeln för placeringsförbättring, kontrollera avstånd med sin avståndsmätare och huka vid green för att analysera lutning inför varje putt. Jag förstår ju att man inte kan förvänta sig förbättring om man enbart marscherar fram, väljer godtycklig klubba och vevar på - vilket väl är det jag gör. Jag har inte tålamod eller tillräckligt engagemang för detta enligt mina ögon trams, och kanske är det också därför lättare för mig att rycka på axlarna när det bokstavligt talat går åt skogen. Som man bäddar får man ligga i sin finaste form.
Men visst är det inspirerande att gå med någon som är så mycket duktigare, som visar hur det faktiskt kan och ska gå till. Men så länge som min glädje med golfen främst handlar om att komma ut och damma till den där bollen och mindre om att göra det på så få slag som möjligt har jag inte tillräckligt med incitament att lägga till den där extra manken. Det är endast vid de oundvikliga tillfällena då jag hamnar tillsammans med andra som det senare plötsligt börjar väga tyngre. Till skillnad från vad de flesta anser vara inte bara en fördel men också anledning till att deras fortsatta motivation - att träffa andra människor, tycker ju jag det motsatta och försöker i största möjliga mån boka in mig på tomma tider, eller om nödvändigt tillsammans med någon med lika hög handicap som jag. Så vi kan hjälpas åt att leta våra bollar...
 
Min pinsamma debut i golftävlingarna kan jag välja att se som motiverande eller raka motsatsen. Jag pendlar däremellan.
Det kändes i alla fall extra bra att göra något jag verkligen behärskar när det senare var dags att köra mitt pass i Frölunda. Flera som börjat återvända från både semester men också covid-isolering, bland annat Birgit som jag berättat om. Hon var så glad, och de andra stammisarna också så glada att se henne igen. De är så himla fina mina deltagare!
 
Känns också bra att jag plockat upp virkningen igen efter några månaders ointresse. Lilltjejen väntar otåligt på att hennes filt ska bli klar och efter några sena kvällar framför Avengers börjar jag nu närma mig slutet. Kanske jag kan se till att bli färdig tills hon är tillbaka efter sina veckor hos Johan.
 
Det är måndag och många är ännu borta på jobbet. Det börjar dofta gott bortifrån köket där paltbröden gräddas i ugnen. Varma och nybakta med smältande smör, finns det något godare? 
 

Palt!

(null)
Inga möten och de flesta ännu borta så tog ut en semesterdag idag och jobbade på Fågelcentralen istället. Förutom alla Tornseglare fick jag även mata en vimmelkantig Kattuggla och supervacker Ormvråk som fastnat i taggtråd. Det är ju bara häftigt att få vara en del av denna organisation där man får uppleva saker som dessa! 

Ännu en golfrunda där jag knappt fick till ett enda slag med drivern medan järnklubborna fungerade ovanligt bra. Om regnet inte öser ned på söndag blir det kanske en liten golftävling för mig. Tror det var jag och en till dam som var anmälda så kommer kanske på pallplats!

Väl hemma igen gjorde vi en rejäl sats med palt och ligger således med en ganska lagom paltkoma i sängen nu. Och bara sådär då var det helg igen!


Sprutad

Tagit min första vaccindos i armen, men inte den omdiskuterade mot Covid utan den väletablerade TBE. Visserligen har det inte blivit så mycket trailrunning hittills i år men en runda kan ju faktiskt räcka. Däremot ser jag större risk med mina tre pälsbarn där jag inte helt sällan hittar de små läbbiga fästingarna i sängen efter en natts gosigt sällskap. Frontline fungerar rätt bra annars och det märks tydligt när det är dags att fylla på...hua.
 
Har nu gjort de två av de fyra prov jag hade kvar i engelska, som väntat är det grammatiken jag inte har koll på. "Present perfect", "relative clauses", "preposition + noun" vs "noun + preposition" och "gerund", jag menar, jag kan inte ens detta på svenska! Det är ju gott att jag inte är någon streber utan innehar ytterst selektiva prestationskrav och därmed finner mig väl nöjd med ett uppnått godkänt i denna kurs, vilket jag utifrån resultaten från proven hittills ska klara utan problem. Fick rådet av läraren att läsa mer engelska litteratur för att lära mig "känslan" för grammatiken. Ja, det var ju bara det, tråkigheten i att läsa på engelska.
 
Vikarierade för andra gången i Mölndal centrum igår med ett headset där ljudet kom och gick. Det blev onekligen en utmaning då man utan ljud skrek som en galning för att göra sig möjligen hörd - då ljudet plötsligt kom tillbaka. Stackars deltagarnas trumhinnor, men lyckligtvis blev det bättre ungefär halvvägs in och ljudet fungerade snällt resten av tiden. Phu! Kroppen kändes dock tung och seg och ville inte alls samarbeta när jag mentalt tyckte passet var jättekul med engagerade deltagare. Kanske har man inte kommit tillbaka helt efter semesteruppehållet. Försöker knapra någon järntablett också emellanåt. Den där kartan jag hämtade ut från blodcentralen förra veckan skulle jag ha betat av för några månader sedan och jag vill ju så gärna kunna börja ge blod igen så jag fattar egentligen inte varför jag drar mig så för att bara äta i mig dom.
 
Gymmen har startat upp sina bastus (bastuar?) igen, wohoo, äntligen! Gissa vem som äntrade Frölundas i söndags! Såå skönt!
 
 


Jobbhelg

Hann fram till vecka fyra i kursplanen och kan nu inte göra jättemycket fler moment då tre prov och uppsats återstår. Är egentligen bara det sistnämnda jag skulle kunna påbörja nu. Muntliga-, samt läs- och hörförståelsen är avklarad så lite osäker på vad de återstående tre handlar om annat än att det är två skriftliga och ett muntligt "live" via Teams.

Veckans heldagar till sena kvällar framför skärmen kändes i ryggen men ändå tillfredsställande att jag kunde passa på och lägga så mycket tid innan verksamheten kommer igång ordentligt på jobbet.
(null)

De tre och en halv veckor långa semestern med sina fulltecknade aktiviteter med Lilltjejen påbjöd inte mycket tid för BookBeat, men de två det blev var riktigt, riktigt bra!
Jag vill ju helst ha alla böcker jag läser i min bokhylla, men med alla böcker jag plöjer sedan jag gick över till att lyssna tillåter inte riktigt min plånbok. Rebellkungen beställde jag dock från Erik själv, riktigt bra och intressant bok som inte lämnar mycket förtroende för svenska sjukvården. Att systemet inte fungerar visste man visserligen och fler både statliga och privata instanser lider av samma sjukdom med administrativa toppstyrningar, politik och själviska agendor. Inte bara sjukvården utan också allt från skolväsendet till välgörenhetsorganisationer och missionskyrkan. Visst görs väldigt mycket gott av de två sistnämnda men sjukan finns inte mindre hos dem bara för att de ska föregå med osjälviska gärningar. 

Lilla Fågelcentralen hoppas och tror jag är renhåriga så små de är. Jag var uppsatt på denna helg och Lilltjejen kunde haka på igår. Det var ju nästan en månad sedan vi var där och nu hade alla småfågelungar ersatts med Tornseglare. De olika häckningstiderna för arterna speglas på de omhändertagna ungarna som ramlat ur sina bon.
Drygt tjugo av de underbart söta glidflygarna skulle matas, tyvärr var inte alla lika lättmatade som föregångarna och mycket tid ägnades åt tvångsmatning. 
Vi fick också möjlighet att släppa ut en av kattugglorna i det område den hittats. Ugglan är ju galet söt och så häftigt att både lyckas fånga den med håven i voljären och bära den för insättning i buren. Lilltjejen ville såklart vara med så hon och Johan hakade på när jag till kvällen åkte upp för att hämta den. 

Lång vecka, bra vecka, skönt trött efter gött pass i Frölunda med hugade stammisar och galet trött i knoppen. Gonatt!


RSS 2.0