Decemberslut

(null)
Julveckan med alla pussel resulterade i fler böcker än väntat. Marianne Fredrikssons var mysig och bitvis nästan poetisk men lämnade annars inget djupare intryck.
Jag gillade ju Anders Hansens sommarprat och därav testade jag hans bok Depphjärnan. Intressant och lättlyssnad då han uttrycker sig tydligt och pedagogiskt. Eftersom han grundar sina slutsatser och teorier på vetenskap och forskning känns hans argument trovärdiga och relevanta, och jag kan bara konstatera hur tur jag har som varken drabbats av ångest eller depression - närmast stick i stäv mot vad jag som biologisk varelse enligt Anders är programmerad att bli någon gång i livet.
 
Testade sedan Dag Öhrlunds deckarserie där jag finner hans huvudperson lite svårdefinierad. Ett inskränkt och egoistiskt svin som författaren ändå försöker framställa som godhjärtad. Hans positiva handlingar går inte ihop med de negativa egenskaperna och handlingarna är liksom Pascal Engmans lite väl tillrättalagda och föga trovärdiga.
Han brer på för mycket av olika scenarion för att driva sin karaktär till sin spets exempelvis genom att låta den homofobiske och rasistiske Evert få inte bara en bisexuell invandrardotter till kollega utan en andra som är homosexuell och som också senare ersätts av en bigamist vegan. Författaren verkar ha en konstig föreställning om hur det är att äga katter och snedvriden syn på olika sexuella preferenser.
Från att ha varit på en nivå av att roat skaka på huvudet är han nu mest en irriterande och barnslig gubbe med storhetsvansinne. Men nu är jag nästan klar med näst sista delen så tänker att jag får slutföra den.
 

Huvudstaden

(null)
Årets näst sista dag började tidigt då Christer drog till flippertävling dag tre och vi tjejer till huvudstaden och min syster. 
Den roliga rondellpotatisen utanför Mjölby hade målats om till en julgris! 

Killarna är så stora nu, Aron halvvägs igenom åttan och Otto i sexan på väg in i tonåren, och så min stora lilla tjej däremellan som vuxit ikapp sin moster!
Anders har ägnat timmar åt middagsförberedelser så de yngsta kusinerna sattes att skala potatis innan lite middag och julklappsöppning. Kolla vad fina vi är!
Tillsammans testade vi också klappen som skulle läggas för att sedan lösas, Ravensburgers Escape! Detta var för barn men pusslet var likväl riktigt utmanande och gåtorna såpass att vi faktiskt fick nyttja ledtrådarna. Naturligtvis självklart när man löst det men riktigt snyggt gjort!

Ett ytterligare Ravensburger fick jag - med mig själv! Tvåtusen bitar dessutom, så blir en riktig utmaning! Riktigt fräckt då det är just kvalitativt och inte de där enklare klena pusslen man kan få gjorda av en fotobutik.
(null)

Apropå middagsförberedelser väntas Biff Wellington imorgon och jag tror knappt att Anders förstfödde ens fick lika mycket kärlek som köttklumpen som nu vilar i kylskåpet i väntan på sitt smördegsomslag. 
Nu ska det sovas, trött i ögat.


Upploppet

Det blev sedvanlig våffelfrukost för tjejerna innan de fick fortsätta dagen tillsammans medan jag jobbade. Till middagstid körde jag över dom till Elvira så Lilltjejen fick vara där medan jag hoppade in för Angelita på vår klass i Sisjön. Det hade blivit strul i bokningen då mitt namn plötsligt stod där och då jag kollade av med henne hade hon försökt få den inställd. Eftersom Lilltjejen ändå inte har några aktiviteter under lovet lät vi det stå kvar och så fick jag ett välbehövligt pass i en välfylld sal. Låt fem är verkligen döden med alla sina sprawls!
Efteråt vad det välsignat skönt att bara sjunka ned i soffan och Encanto med Lilltjejen. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den, budskapet är ganska tydligt men ändå inte. 
Ikväll blir det Sing 2 på bio som spretar i recensionerna men likväl är en mysig aktivitet att göra tillsammans.
 
Trots uppmaning och till och med fyndigt rim i vår förenings FB-grupp inför julen så har folk ändå uppenbara problem med att vika upp och platta till sina kartonger. Lata människor som glömmer sin nyckel ställer soporna helt sonika utanför istället för andra att ta reda på. 
Blev lite ofokuserat inlägg känner jag, back to work.

Squeeze-days

Finns det något bra ord för "mellandagar" på engelska? Sitter i möten med amerikanerna och de har inget riktigt bra ord heller konstigt nog. Eller någon sade i och för sig något som lät ganska bra, eller var det en av belgarna? Nu minns jag det inte bara för det så jag får fråga igen när de är tillbaka.
 
Vi har tråkigt nog ingen snö men likväl vackert vitt landskap sedan minusgrader och frost svept in över västkusten. Det behövs ju inte många minusgrader för att det ska bita rejält i kinderna och kännas skönt uppfriskande vid promenad och joggingtur.
 
Lilltjejen landade från Spanien i lördags och hos mig igår kväll som vanligt efter mitt pass i Frölunda. De har minskat ned på maxantalet deltagare igen på våra anläggningar och tycker mig skönja något fler som bär munskydd. En del endast över munnen och inte näsan vilket är lite komiskt. 
Alla timmar över pussel vid köksbordet har renderat en väldigt ond rygg för min del, till och med såpass att det kändes av under gårdagens pass som nog var väldigt välbehövligt ur dess synpunkt.
Sitter i mailtråd med Steam-supporten gällande mitt gamla konto. Jag fick ett nytt spel av Christer, "Humankind" som tydligen anses än bättre än Civilization men jag har ju inte spelat på PC sedan många herrans år. Registrerade mitt Steam-konto på vad jag gissar Diablo III vilket är väl närmare tio år sedan? Nu kräver de dess CD nyckel för att jag ska tillåtas återställa mitt lösenord och de skivorna vete tusan vart de tagit vägen. Stön.
Lilltjejen har ju lov och jag jobbar till och med onsdag, Elvira kommer över i eftermiddag för att sova över så det blir full rulle.
 

God Jul igen

God mat, väldigt varmt och väldigt kallt vatten. Norr om Ljungskile låg snön och bjöd på sitt vackra landskap. 
För första gången gick vi ned till strandbastun och när den ena efter den andra begav sig ned i vattnet blev det tidigare otänkbara plötsligt något jag faktiskt ville. Sjukt stolt över att jag inte bara gjorde det en utan två gånger! Det värsta var faktiskt fötterna mot snön, isen och stegens metall.
(null)
(null)
Kanske man tycker att en norrbottning borde ha vinterbadat sedan barnsben men inte denna. Känns som något jag nu kan kryssa för min bucketlista.

(null)
Väl hemma igen rörde jag direkt ihop kryddblandningen och fick in kambenen i ugnen. Tog en paus i pusslandet för att hälsa på grannens kattisar Elsa och Maui. Elsa ska ha astmamedicin två gånger per dag och jag hade fått öva en gång innan de åkte, placera masken över hennes nos och mun, puffa en gång och låta blicken följa andningindikatorn för de erforderliga sex andetagen. Hon är van och supersnäll!
Spjällen blev sådär mjälla och kryddigt goda, varför har jag inte gjort detta försök tidigare? Karl-Bertil Jonsson fick göra mig sällskap innan jag gick över till klassiska Love Actually och någon annan julfilm av okänd titel medan jag pusslade vidare, ibland tillsammans med kissemånsarna!
(null)
Det blev en mycket god jul på många sätt!
Imorgon bitti ska jag upp till mitt pass i Majorna. Lite otippat är det fullbokat.


Dagen före doppare

Igår kom ett litet, litet tunt lager snö som nu regnar bort utanför mina fönster. Jobbade och lubbade innan middag och bio. Danilo har ju blivet helt galet snabba efter Coronastängningen och uppenbart ägarbyte. Vi hann knappt beställa förrän förrätten var klar och de där soft bunsen med tofy de har är så jäkla goda! Efterrättschokladkakan var till och med mastigare än jag förutspått att jag trots den extra glass jag beställde omöjligt kunde slutföra. Hur är det ens tänkt att man ska kunna äta en så mastodontmastig chokladbomb utan glass eller grädde?
 
Vi såg premiären av Matrix Resurrection. Alla var nog helt förvirrade en bra bit in i filmen men därefter blev den hyggligt ok. Mest intresant var det att se flera av skådisarna från Sense8, lite udda att se dom tillsammans i denna film, men då det är samma regissör fattade de tydligen tycke för varandra.
 
Jupp, färdigställt pussel nummer tre också så nu har jag bara ett kvar till imorgon julafton. Börjar känna lite sug efter virkning igen så får bestämma mig för något projekt.
I eftermiddag åker jag och Christer till Vann spa, en julklapp som ska bli riktigt skön att avnjuta! Sedan har jag faktiskt laddad med mina egna utvalda godsaker till imorgon då han firar med sina barn. Sill, sylta, räk- och rödbetssallad. Skinka har aldrig varit någon storfavorit för mig, möjligtvis på ett tunnbröd med senap och äpplemos men det behovet tillfredsställde jag redan i början på månaden då de där små gulliga skinkorna kom ut i kyldisken. Däremot ska jag våga mig på att göra egna kamben, det blir intressant! Senaste försöket inför en jul under Johan-eran blev de snustorra men alla höll god min och berömde medan de tog en extra klunk julmust. Just det, en flaska sådan har jag också redo i kylen.
 
Skummade en artikel om personer som med tillfredsställelse firade ensamma eller på ett annorlunda sätt hittat sina egna traditioner för att bryta stressiga normer och förväntningar. Däremot är det så många ofrivilligt ensamma där ute där detta kommer till sin spets på just julafton. All heder till de som öppnar sina hem för dessa främlingar och jag kan bara utgå ifrån att dessa hjältar är väldigt extroverta. Jag hade gärna kunnat tänka mig att stå bakom en sådan handling, erbjuda någon plats för dessa ensamma att komma till, arrangera och ordna men däremot inte stå som någon form av värd och ta emot, prata och umgås - och det är ju det som är själva poängen för dessa ensamma människor. Men de kan ju umgås med varandra medan jag servar i bakgrunden.
 
Jag anmälde mig och Ronja som volontärer hos Stadsmissionen på nyårsafton men liksom en julafton jag sökte till för några år sedan så hade de redan fyllt behovet. Det finns många ensamma och behövande under högtiderna men också många som vill hjälpa till och bidra på ett eller annat sätt. I år fanns ingen organisation vid Ica Maxi, kanske på grund av Coronan, att handla en matkasse eller julklappar för. Lilltjejen påpekade det några gånger, hur hon uppskattat att vi gjort det tidigare år.
 
 

Ottan

Somnade innan tio och vaknade således vid fem. Hade en flyktig tanke att ge mig ut och promenera men blev istället liggande i sängvärmen med Duolingo. Åkte in till kontoret och är på plats innan officiell starttid. Det har slagit mig hur mycket jag dragit ned på min skärmtid senaste tiden. Förut kunde jag lägga timmar på något meningslöst spel som gav den dubbelsidiga känslan av återhämtning och meningslöst bortkastande av tid. Jag kollar FB och Instagram flera gånger per dag men har dragit ned Insta avsevärt. På FB fastnar jag mest framför klipp om tama eller vilda djur som på olika sätt räddas från människors medvetna eller omedvetna dumheter som skräp, brunnar eller missvård. Forcerade klipp av produktion är också tillfredsställande, från egenhändigt tillagad mat och bakning till fabrikers storskaliga löpande band. 
 
Det enda betalda streamingtjänst jag har är Netflix nyttjas mest av Lilltjejen nuförtiden. Ett tag kollade jag nyheterna på TV4 och SVT men det var mest elände och repetitiva exempel på människors och politikers dumheter. Inget socialt liv har jag heller med fika, middagar eller allmänt häng, inte ens samtal via telefon. Robert var den som alltid ringde någon gång men inte ens den kontakten har jag orkat underhålla. Jag låter verkligen som en grinig och cynisk kärring som kommer att hittas halvt uppäten av mina två dussin katter då polisen bryter sig in.
Så vad gör jag egentligen med min tid som alla andra ägnar åt ovannämnda?Jag vet inte riktigt. Med Lilltjejen blir det förstås fullt fokus på henne och alla hennes aktiviteter men då jag är själv blir det tja, mycket träning i och för sig som medför att man är hemma såpass att när middag är avklarad i princip är redo för sängen. Någon kvällsmänniska är jag ju de facto inte. Nu är jag ju inne i ett pusselskov och tidigare var det virkning. Jag skulle vilja utveckla något ytterligare så som målning men eftersom det skulle kräva mer engagemang och en inlärningsprocess skulle den avslappnade och återhämtande effekten utebli. 
 
Nåväl, det blev ingen ny spiral igår då hon och medhjälparen inte lyckades få in den. Hon skönjade ett myom i livmodertappen som troligtvis blockerade, men då hon inte kan se hur stort det är blev det remiss till gyn, jahopp. Så nu blev det istället p-piller tills detta är löst. När vi pratade om mitt byte från koppar till hormon kom frågan om rikliga menstruationer och eftersom det onekligen är svårt att uppskatta vad riklig är kunde jag bara beskriva hur jag under de första dagarna måste byta de största tampongerna varje halvtimme och dubbla tiden med menskopp kunde ge nästan två centimeter. Visst verkade det onekligen otroligt att en genomsnittlig menstruation ska avge endast några milliliter, men alla är ju olika och förutom omaket märkte jag ju inte av det på andra sätt - vilka de nu skulle vara. Att mina uteblivna blodgivningar på grund av uttömda järndepåer och läkarens fråga om rikliga menstruationer skulle ha en koppling slog mig aldrig.
Om nu min mens minskar eller helt försvinner av p-pillren och senare spiralen blir det intressant att se om jag märker av något som jag kanske inte reflekterat över förrän det faktiskt är borta. Kanske jag inte kommer vara fullt lika trött till kvällarna? Framför allt kommer jag kanske att kunna lämna blod regelbundet igen!
 
Det känns fortfarande inte riktigt verkligt att julafton är på fredag men det märktes på parkeringen till Ica Maxi. Jistanes alla dessa stackare som stressar som galningar för att få till de perfekta timmarna under den speciella dagen. Usch då, nu låter jag cynisk igen. Det finns många fina traditioner och familjesammankomster som ser förbi pretentioner eller finner mödan värd och är det inte mycket det som livet också handlar om? En ständig strävan efter det lilla extra att se fram emot, den där belöningen av extra slit om det så är den ihopsparade produkten man till slut kan köpa, resan man åker på eller förträffliga julmiddagen med familjen. Jag lyssnade på Anders Hansens "Depphjärnan" som belyser detta på ett mycket intressant sätt, en bok väl värd att läsa!
 

Måndag

Det känns lite konstigt att alla nu är på upploppen i sina julförberedelser medan jag känner att julen är gjord! Lilltjejen och Johan med bonusfamiljen är nu i Spanien där de blir en vecka, första gången Elena hälsar på sin pappa på över två år på grund av restriktionerna.
Jag var mentalt rätt dränerad efter intensiva veckor som avslutades med julfirandena så hela helgen har jag i princip varit helt självisolerad. Vaknade som vanligt i ottan, på lördagen till tät dimma och drog till Backaplan för att passa på att vara deltagare och köra nya releasen. Därefter blev det pussel för hela slanten! Insåg att det ju inte var Wasgij utan Jan van Haasteren som jag både köpt och fått, de är ju ganska snarlika i sina teman. 
Plöjde ljudbok medan bitarna bokstavligt talat föll på plats på både bord och hjärna.
Kissemånsarna ville såklart vara med vilket renderar en extra utmaning...!
 
Med stel nacke och rygg föll andan på att sticka ut och lubba på lördagskvällen, ritkigt skönt och inga större känningar i knät. När det har varit så mycket med jobbet och övrigt har jag försökt vara än noggrannare med fysisk aktivitet eftersom jag vet att jag mår bra av det. Det tar ju trots allt inte mycket tid att dra på sig grejerna och sticka ut max en timme medan Lilltjejen pular på med sitt.
 
Två pussel där Christer var med på slutet av det andra. Pussel, träning, två ljudböcker och helgen var helt och hållet i min introverta anda!
 
US och Europa går ju in i julfiranden och ledighet medan Kina jobbar på som vanligt, så lugnare kommer det att bli kommande veckor vilket innebär att jag kan fokusera mera på kinesiskan igen. Den har fått stå åt sidan senaste veckorna och endast marginellt underhålllits av min dagliga streak i Duolingo. Jag blev förresten antagen till kursen i Lund med start nästa år, halvfart på distans vilket ska bli väldigt spännande!
Böckerna kostar ju en halv förmögenhet men testade Amazon för en av läroböckerna som hade halva priset och fick leveransen dagen därpå, imponerande!
Ska strax iväg till mödravårdscentralen för byte av spiral. När jag bytte för nu snart sex år sedan fick jag informationen att jag inte skulle behöva byta fler gånger men då det kändes lite märkligt passade jag på att fråga under cellprovtagningen och då var så verkligen inte fallet. Det var hög tid att byta!
Eftersom mina menstruationer är så rikliga ska jag nu testa hormon istället för de i koppar jag haft. Det hade ju varit trevligt om mina järndepåer hade kunnat komma upp i bra nivå för att slippa vara på gränsen för blodgivning, samtidigt som det ju är hormoner man tillför sig som man inte vet hur man reagerar på. Det var ju inga problem då jag åt p-piller men det var ju en livstid sedan.
 
Har fått tillbaka en släng av den där allergi-vad-det-nu-var för något då jag nös som en galning igår och näsan korkade ihop totalt. Det kom så fort vi lagt oss så jag fick somna med öppen mun, men under natten och till morgonen var det helt försvunnet. Helknäppt.
 

God Jul!

Drömde jag att jag skrev ett inlägg igår kväll? Var jag så trött att jag missade att klicka "Publicera"? Fast påbörjade inlägg jag ibland avbryter brukar ändå oftast finnas kvar, eller åtminstone notifieras som borttappade. Helskumt. Fast jag var verkligen aptrött.

I vilket fall har en intensiv Ronjavecka avslutats i förväg enligt plan. Ikväll åker de till Elenas pappa som bor i Spanien, en överraskning som varit ytterst svår att hemlighålla! Vi har firat jul i dagarna två, först med Christer och hundis och igår med Johan, Elena, grabbarna, två gånger farmor och farfar - deras och Lilltjejens. Elenas ex Marcus och hans Patricia skulle också ha varit med men blev sjuka.
(null)
(null)
Lilltjejen fick spelet "Skogen" som var riktigt bra och trots att jag delat upp klapparna blev det sammanlagda antalet igår nästan lite skämmigt i jämförelse med grabbarna. Mycket smågrejer visserligen i form av radergummin som hon samlar på, pennfack, målarböcker, kläder och liknande. 
Jag testade Aliexpress för första gången på vinst och förlust. Billiga kopior av Hayao Miyazakis film-merchandise. Sciencefictionbokhandeln har väldigt lite och väldigt dyrt så testade kinakopior. En av produkterna dök upp igår och lycklig Lilltjej kunde gå omkring med Totoro på magen.
Jag hade tillsammans med Lilltjejen trillat nästan fyra kilo köttbullar, osäker på om det skulle räcka. Det gjorde det….
Det blev sill och välsmakande kalkon tills magen stod i fyra hörn och toppades med saffranspannacotta. 
Fick Wasgij-pussel av både Christer och Johan så nu vet jag vad jag kommer att göra i helgen och kommande vecka! Fyndade DS-spel till Lilltjejen på FBs marketplace och hittade dessutom två oöppnade pussel för en spottstyver så har följdaktligen fyra Wasgij-pussel nu att avnjuta! Kanske jag har något kvar att lägga till julafton…kanske.

I onsdags kunde jag tack vare Volvo tjänstemannaklubb ta med Lilltjejen på Lucia- och julkonsert i Annedalskyrkan. Estradkören var riktigt duktiga och bjöd på korta och humoristiska små "dikter" mellan varven. Jag och Lilltjejen älskar Lennart Cohens "Halleluja" och med en duktig solist och körens uppbackning blev det sådär mäktigt och vackert så man nästan ryser.
(null)         


Mor och dotter

(null)
Jag valde bort årets sista styrelsemöte för att ägna hela kvällen åt min Lilltjej. Dåligt samvete jämtemot mitt åtagande men inte lika mycket som om jag deltagit istället för att julmysa med min dotter. Alla andra dagar har vi aktiviteter så detta var liksom sista chansen innan hon ska till Johan för julveckan, redan på fredagen då vi alla ska fira jul hos dom eftersom de ska resa bort på lördagen.

I Forskarfabrikens julpåse var det tema rymd med roliga pepparkaksformar som vi såklart fick testa. Sedan blev det sockrade nyfriterade grisar, ååh vad gott!
(null)
Jag spöade min dotter i att bygga dinosauriepark innan en läxa gjordes undan. Hon lyckades dock få till lika många dinosar som jag men spelet är tyvärr utformat så man får en rejäl fördel som förstespelare med tilldelning av gäster. Men det är ett riktigt mysigt spel där de fysiska pjäserna bidrar starkt till hela spelupplevelsen.
Vi var förresten uppe i Luciamorgonens otta för att åka ut och se på Volvos luciatåg detta år igen, är ju så himla roligt! Rolig är rondellen nära Mölndals centrum som någon lägger väldigt stort engagemang vid att pryda extra speciellt kring högtider. Upplysta utskurna pumpor och flygande häxa vid Halloween, kaniner och ägg vid påsk, tomtesläde vid jul och nu ett lussetåg med tända marschaller! Passade på att ta min löprunda där förbi medan Lilltjejen var på terminens sista flöjtlektion. Lätt regn men väldigt skönt efter alla timmar framför skärmen.
(null)

Kissemånsarna tycker ju om att vara där man är vilket är väldigt mysigt men de kan onekligen skapa lite besvär ibland. Gör jag inte plats för dom på fönsterbrädan bökar de sig upp och inte enbart tassar hamnar på tangentbordet. 
(null)
(null)
Fast man kan ju inte låta bli att bara smälta heller.

Recap

I onsdags:
Plutt liten och krum och Mini stor och smäcker. Bror har vant sig vid att hans specialmat serveras uppe på köksbänken... 
Fick köra utan mick igen i Sisjön då apparaturen denna gång gav ifrån sig frekventa och höga dova smällar, skitstörigt! Tur att salen är liten men det blir ju ändå inte samma tryck när man inte kan hjälpa till med rösten. 
Långa och intensiva dagar med PI Planeringen i full gång, mina klasser och så nya koreografin som ska sitta till på lördag! Det sistnämnda stressar mig ordentligt, visserligen en lättnad att vi är två och vi endast ska köra 45 minuter men till söndagen har jag ju Frölunda och då kör jag själv.
Nåväl, katterna är måttligt förtjusta i att vara ute några längre stunder nu med snön och kylan, det är mest naturbehoven som tvingar ut dem i friska luften.
Imorgon har Lilltjejen avslutning för både gymnastik och orkester men är sedan i måndags hemma med halsont och hosta så antagligen behöver jag inte stressa som en blå från min Frölundaklass för att hinna till orkestern.
Jag minns med fasa mina egna julspelningar på piano i aulan som kändes gigantisk där i den gamla folkhögskolan utåt Öjebyn(?), skräcken när man ensam gick hela vägen upp på scenen och utsattheten. Det var inte ett dugg roligt. 
I orkestern har de varandra och tryggheten i att ha spelat och umgåtts ihop och hon har verkligen sett fram emot avslutningen.

Söndag, från soffan:
(null)
Det var ju ett tag sedan vi tog en groupie så fick med ett gäng av dagens deltagare efter jag famlat mig igenom nya releasen. I Majorna igår tabbade jag mig i varenda låt! Det blev väääldigt många rygglyft då jag missade ett helt moment för magen. Idag skulle jag minsann inte glömma den men glömde istället ett annat - så det blev femtusen rygglyft igen!
Jag kan bara konstatera att näsan var väldigt nära golvet mot slutet.

(null)
Rödingen har fått sin renkostym och bringar glädje vart han kör! Min teambuddy Carina som hade bra mycket bättre koll på sina låtar än jag hade på mina.

Men i fredags hände något som inte skett på många herrans år: Jag träffade Anna! En jobbkonferens hade slitit henne från Norrbottens Luleå och ned till Sveriges framsida så hon förlängde besöket till idag. Det blev vin och sena kvällar fulla med… pussel!
Eller ja, testade ett vitt vin i en sådan där gullig liten flaska som expediten rekommenderade till vietnamesiska vårrullar, samt ett lika gulligt rött till kycklingpajen. Jag har definitivt mycket svårare att förstå mig på de röda vinerna då jag inte ens fick i mig det lilla jag tog trots rekommendationen.
Massa prat och pussel och försök att lösa gåtorna i Exit the game, pusselvarianten. Onekligen snillrikt gjort och vi kämpade trots att det inte var den svåraste versionen. Faktum var att vi till slut gav upp då vi hellre ville pussla än lösa gåtor. Till våra småtjejer hade vi köpt var sitt Pokémon-pussel och fick den snillrika idén att tävla mot varandra och lägga dom samtidigt! 
Mera prat och ännu mer pusslande där jag kanske möjligtvis hade en försumbar fördel i att ha spelat Pokémon Go med Lilltjejen!
Så kul att vi till slut fick träffas och så skönt att det känns så anspråkslöst att vi bara kan vara - med våra myskläder och pussel!

Nu är det Ronjavecka och vi ska upp i ottan imorgon för det är ju Lucia och vad händer då? Jo, Luciatåg förstås med Volvobilar såklart!

Ljuset

(null)
Jag har svårt att beskriva det. Snön under mina sulor, det ljusare landskapet, att sopa snön av min bil och köra på vintervägar. Skulle ett kort ärende till närliggande Coop och en sådan frid infann sig, en fundamental lycka. Det är så här det ska vara, det är så här jag vill ha det. Jag vill ha riktig vinter och bo där jag kan klara av att bli insnöad några dagar. Långt borta men ändå tillräckligt nära. 
Jag sätter mig svettig i understället framför morgonens första möte efter att ha gått en omgång med spaden på utsidan. Det har varit så fullt upp att jag inte haft tid att gå ut under lunchen och längtan är också fysisk. 
Lilltjejen hann leka några timmar med kompisar i snön innan de skulle åka efterlängtade skridskor. Efter sammanslagningen med klassen från Pepparedsskolan har hon hittat en ny vän och jag finner det lite roligt att också hon har rötter i öst. Isabella och Ronjis är blandisar medan Emmy är hundra procent. De åkte tills de stängde.

Igår var det bröllop och dop för Ida, Fredrik och deras lilla Ella. De hade en vän som var otroligt duktig att sjunga och mina tårar sprutade när de gick in. Jag är så otroligt blödig och bölade igen när Fredrik under mottagningen sjöng för sin nyblivna hustru och hon i sin tur delade sitt förberedda videoklipp. Hans familj är väldigt musikalisk och spelade tillsammans vilket var otroligt mysigt att se. Man såg alla stunder de måste ha ägnat tillsammans, en delad och gemensam glädje av och till musiken, deras sång och instrument.
(null)
Det var ju inte längesedan jag introducerade henne och hennes lillebror Hampus på skidor i Lindvallen? Nu är hon konditor med gesällbrev i hand och Hampus med målet att bli polis tydligt utstakat framför sig. Herregud vad tiden går!
(null)
Lilltjejen har vuxit ikapp både sin farmor och kusin! 
Med två veckors marginal blev jag färdig med min present till den lilla familjen, babyfilten Alda med mönster av Tiinna som personifierades med hjärtan och text. 
(null)

Så nu behöver jag ett nytt projekt men kan inte bestämma mig för vad. Efter tre stora filt-projekt kanske det vore skönt med något mindre. Jag känner mig generellt lite utmattad just nu där främsta orsaken gissningsvis är dåligt med sömn. Den där Egon alltså!


Lycklig!

(null)
Äntligen, äntligen, äntligen! Varningar hade gått ut så jag jobbade hemifrån och fick så till slut se snön komma! Några få minusgrader och därmed fluffigt och härligt som snabbt lade sig över allting.
När Lilltjejen kommit hem och jag var klar med jobbet drog jag med henne ut. Direkt utanför dörren rullade vi nedför slänten! Sedan trampade vi text och labyrinter på fotbollsplanen, gjorde x antal snöänglar och bara lekte. Det var ovant men underbart att känna kylan bita i kinderna när det skedde omgiven av snö.
(null)

Med rosiga kinder fick resten av läsläxan göras innan första kalenderpåsen med pH-testning. Förutom att använda pH-papper blandades även lösning av rödkålspulver. Lilltjejen var superglad och såg genast fram emot nästa dag och påse. Den påsen byggde vidare på den första genom att man skulle "måla" med hjälp av sura och basiska ämnen på rödkålsfuktat papper. Stor succé.
Nissen Egon har bjudit på bus men lär inte skriva inatt då han ska på ett längre uppdrag som innefattar två varv runt jorden och ett tillbaka… Han passar på eftersom Lilltjejen förvarnade att hon inte skulle hinna på grund av sina aktiviteter. Gymnastik, medan jag tog en promenad i bitande fuktig västkustkyla, orkester, dagens påse och dagen var slut.
Mamma ska sova gott inatt!

Novemberböcker

Ganska nöjd att jag hann lyssna igenom fyra verk. Eldslandet gav en känsla av billig thriller där det osannolika förtog upplevelsen. Jag har inget emot fiktiva och tillrättalagda berättelser men hade detta varit en film hade jag suttit där och bara "Öööh, eller hur, väldigt troligt!"

Mycket mer behållning av Fredrik Backmans sista två delar i serien om Björnstad. Jag vet inte riktigt varför jag väntat med dom eftersom jag uppskattade hans första del så mycket. 
 
Författaren Måns läste själv upp sin bok om Tim och gjorde det tyvärr inte bra, men till slut lyckades jag komma förbi det störmoment som en dålig uppläsare generar och lyssna färdigt med behållning. Jag har inte varit något fan av Aviciis musik och heller inte sett den omdiskuterade dokumentären annat än de mediala kommentarerna som dök upp i eftervattnet. Av dessa framställdes hans manager som en bidragande orsak till att det gick som det gick och jag tycker mig kunna utläsa detsamma mellan bokens rader. Men det som framför allt slår mig är att Tim aldrig riktigt fick bli vuxen och en uppenbar talang gick förlorad på ett sådant onödigt sätt, att det kunde ha undvikits om omständigheter och omgivning varit annorlunda. Men som det mesta annat är det så lätt att vara efterklok. Outsägligt sorgligt i detta fall.
 

RSS 2.0