Februarislut

(null)
Svårt att hitta ett collage som visar februari månadens böcker. När en bildruta blev så mycket större kändes det på sin plats att lyfta fram en favorit vilket blev Elisabet Nemerts "Blå längtan". Jättefin berättelse som inte på något sätt kan klassificeras som feelgood men likväl lämnade den känslan efteråt. 
En annan positiv överraskning var Kristin Hannah vars två av flera böcker jag nu läst. "Himmel över Alaska" var bitvis känslomässigt jobbig med inte bara den utsatthet som skildras i ett hem av misshandel och utsatthet men också för den frustration jag kunde känna som åskådare att bevittna den oförmåga den misshandlade har att lämna sin misshandlare men också den snedvridna hjärnan hos en paranoid liten man som tar sig rättigheter.
"De fyra vindarna" var inte lika känslomässigt jobbig men mycket engagerande med sin handling i Nordamerikas tidiga 1930-tal.

En som verkligen kröp innanför skinnet på mig var Tara Westovers "Allt jag fått lära mig". Apropå paranoida och sjuka små män som kastar långa skuggor gjorde denna än mer skrämmande än Kristin Hannahs visserligen verklighetstrogna men likväl fiktiva verk, då den skildrar Tara Westovers mycket reella uppväxt i verklighetens USA i en nästintill parallell generation till mig själv. En paranoid far och allvarligt psykiskt sjuk och instabil storebror. Man vill skrika, banka och slå över den lilla bubbla Tara växer upp i som gör henne oförmögen att göra annat än tro på faders fanatiska utövande av sin egna tolkning av Guds ord. Jag vill spotta, fräsa och se fadern och brodern brinna i det helvete de själva ansåg alla utom de själva förtjäna.
Usch, blir arg bara jag börjar tänka tillbaka på den! 


Blå-gult

Det är mycket reaktioner om Rysslands invasion av Ukraina nu. Många förskräcks, förfasas, är ledsna och oroliga, jag likaså när det främmande och skrämmande kommer inom relaterbar närhet. Det har varit krig i många år på många platser i världen där massmord, tortyr och obeskrivlig grymhet  för oss förvandlats till ett brus och insticksrubriker som slutat engagera. Nu har kriget tagit sig ända in på vår bakgård, vår egna världsdel och solidariteten går i taket. Det är inte så konstigt, så är vi människor funtade. 
Hur herr Putin är funtad är det många som undrar men likväl ändå är ganska tydligt. En liten man, bland så många andra med storhetsvansinne och egenintresse i första rummet. Författaren Margit Sandemo hade en boktitel: Små män kastar långa skuggor. Så rätt i sin skrämmande verklighet.
Ledningar och samfund i väst bröstar sig och rullar ut sina sanktioner, men hur verkningsfulla är dessa egentligen när den lilla mannen har Kina i ryggen, ett land vi tycker mycket kring och underskattar desto mer? Vi kan ifrågasätta deras politik och humanistiska hållning hur mycket vi vill, men det spelar ingen roll i vår värld där pengar och vapen är det enda som räknas när någon anser sig ha rätt till mer. 
Ryssland kommer att lyckas ta över Ukraina och vi i väst göra insamlingar, lägga Ukrainas flagga i profilbilder och fördöma högt och lågt.
Men liksom allt annat kommer vi vänja oss, acceptera den nya världskartan och profilbilder ersättas av nästa rubriksättare - såvida inte herr Putin liksom många andra vill ha mer och motiverad av sin framgång drar vidare. Kanske inte direkt, vi måste ju resignera först, som en smygande stank man gradvis vänjer sig vid, som den manipulerande partnern som får den andre att acceptera mer och mer. Det är inte konstigt, det är så vi människor är funtade.

Vem vet vart detta tar vägen, vem vet vilka planer som lagts av de två i öst? Nu handlar det inte om att hamstra toalettpapper eller gnälla över brukande av munskydd i affären. Vi är dåligt rustade för kriser och obefintligt för krig. Det är i och för sig bra, att vi fått växa upp och leva i fred utan ett sådant hot att man tvingas lämna allt man har och fly. Att leva med obefintliga resurser eller förberedelser har istället blivit underhållning i form av "Robinson", "Mitt vildmarksäventyr", "Naked and afraid" och så vidare. Men skulle vi gud förbjude stå inför ett tredje världskrig skulle vi alla stå inför en utsatthet och desperation som inte ens är i närheten av den i tv-underhållningens självpåtagna och mycket fiktiva utsatthet, och vi skulle inte finna den det minsta underhållande.


Massa tvåor

 
Snö mötte oss denna vackra morgon och synnerligen trevligt att också solen hinner upp lagom tills Lilltjejen går till skolan.
Under hennes gymnastik igår blev det långpromenad istället för löpning då jag fick ringa in till månadens styrelsemöte. Fick ihop dryga milen och konstigt ändå att jag blev helt slut i benen trots att jag "bara" promenerade och kände också av knät litegrann. Kallt var det också trots att svetten rann längs ryggraden. Mycket vatten generellt överallt, så även i ån som rinner genom Lindome och förbi nedanför radhuslängan som Johan bodde i och jag flyttade till då vi träffats. Många minnen.
 
Förberedelserna inför PI Planeringen är i full gång och våra Epics presenterades för kinesiska tidszonen imorse. Nu har hela ADO kraschat, perfekt timing. Jag har redan fått flytta ett möte och eftermiddagens slot med amerikanska tidszonen kanske likaså om detta håller i sig. Det har varit instabilt senaste veckorna och det vore verkligen perfekt om det strulade under själva PI Planeringen också - då är vi verkligen rökta!
 
Igår var det mycket snack om tvåor då det var den tjugoandra dagen i andra månaden och veckans andra dag, 2022-02-22. Undrar hur många som väntade in klockslaget 20.20 samt 22.22 också för att ha fått uppleva det - och kanske önska sig något. Själv missade jag det fullständigt.
 

Och så blev det sol!

Med restriktioner har kvartalerna av förklarliga anledningar ersatts av webinarer istället. Det var ett tag sedan, men denna gång hade jag möjlighet att slå mig ned framför datorn medan Lilltjejen nattade sig själv. Release nummer nittio och webinar där en av skaparna, Rachael deltog. Följdaktligen var det över trehundra personer med och rena kaoset när mötet började och folk började ansluta och se Rachael på skärmen. Jag såg det ju när jag och Robert var i Amsterdam, hur folk var som galna så fort hon eller Dan visade sig. Det skreks, följdes efter och skulle fotas precis som vilken rockstjärna eller kändis som helst, det var nästan surrealistiskt att se. Jag menar, det är inte tonåringar som är mottagare här utan vuxna människor som nästan fick mig att skämmas å deras vägnar. Som tur var kan faciliteraren stänga av ljudet för alla deltagare, annars hade mötet inte gått att genomföra men chatten flödade av hjärtan och fotoförfrågningar.
 
Nåväl, det var en svensk och finsk master-trainer som höll i det hela medan Rachael kryddade och gav tips och inspiration. Jag kanske är så gammal i gamet nu men har aldrig upplevt den eufori som många ständigt uttrycker inför en ny release, men jag tror inte heller att någon skulle beskriva mig som en person som generellt uttrycker sina känslor särskilt vidlyftigt. På ett sätt kanske det är synd? Att inte känna den där galna glädjen där både vett och sans verkar försvinna, eller vreden som blåser bort alla inom fem meters radie för att sedan vara bra. Minns inte vilken kurator eller psykolog jag var i kontakt med som sade att jag kunde behöva träna på att känna och framför allt uttrycka mina känslor genom att våga bli riktigt arg eller ledsen som ett led att glänta på min "lägga-locket-på"-metodik. 
 
Men kanske är jag så hårt präglad av att kväva alla känslotoppar och dalar att de inte ens inträffar och därför heller inte kan "lockas fram", eller så är jag helt sonika inte en person med yviga känslomässiga ytterkanter. Där Christer kan bli tydligt frustrerad, irriterad till arg, stänger jag istället ned, vilket nog ingen skulle anse vara särskilt konstruktivt. Dock kan personer som Christer också bli så arga att det inte heller blir särskilt konstruktivt förrän personen i fråga lugnat ned sig. Men jag har blivit bättre tycker jag på mitt håll och Christer likaså på sitt.
Han har berättat om en tidigare flickvän som kunde kasta porslin och saker vid sina utbrott, i riktigt filmiska manér vilket för mig låter helt barockt. Först och främst kan jag inte ens föreställa mig hur man kan bli så arg men sedan skulle jag bara tänka på hur jobbigt det skulle vara att städa upp efteråt och därför inte slunga den där kaffekoppen. Å andra sidan kanske det är sunt på ett sätt, att rasa och leva ut och så är det bra med det, allt frid och fröjd och livet går vidare. Men själv skulle jag nog tycka det skulle bli ganska utmattande att leva med en så, som jag skulle uppfatta det, melodramatisk person. Jag menar, vad skulle kunna göra en så arg att man med vilja slår sönder sina egna eller andras ägodelar?
 
Under uppväxten minns jag en förälder som inte tvekade att skrika, gorma och svära - över i mina öron petitesser och därför skedde ofta. Hur orkar man vara eller ens bli så arg, är det inte utmattande att ha så många och stora känslor?
 
 

Grå-vit måndag

Mumsigt på Toso och imponerande monolog i form av Pär Lagerkvists "Dvärgen". Tänk att meomera över en timmes föreställning och monolog utan tillgång till sufflör! Vi var på Göteborgs stadsteater, en del som kallades Studion som var ny för oss båda. Högst upp i den gamla byggnaden kom vi till en liten, tja, studio med liten scen och få rader. Det blev väldigt intimt, personligt och perfekt för den sortens föreställning.
Hade så ont i tyggen på lördagsmorgonen att jag trodde jag skulle krevera. Christer tyckte jag såg ut som en gammal gubbe (inte gumma?) där jag krummade omkring i köket men passet i Majorna några timmar senare löste upp det värsta. Jag börjar tro att min konstanta lätta huvudvärk kan bero på spänningar i nacke och skuldror då jag ibland kan känna hur hårt och ihopdraget hela axelpartiet är. Med arvodet från styrelsearbetet och senare bonusen från jobbet kanske jag kan investera i en ordentlig ryggmassage. Ska försöka återuppta stretch- och rörlighetsövningarna jag gjorde med min PT för många år sedan då jag också tyckte att ryggbesvären lättade. Lite surya namaskar på morgonen kan också vara värt att återuppta.
 
Jag vågade inte sätta mig över ett pussel på lördagen utan ägnade mig åt att läsa om en vanlig fysisk bok i fåtöljen vilket var ett tag sedan. Tog sedan en timmes promenad i det blöta kvällsmörkret vilket kändes bra. Vädret är så typiskt vad man kan förvänta här nere denna årstid. Det regnar, och så snöar det, regn igen och så rejäl blåst. Nu singlar stora snöflingar ned utanför mina fönster medan jag stavar mig fram genom vår lektion i kinesiska. Övningsmeningarna blandar de de kinesiska tecknen med pinyin vilket jag tycker är svårt och jag märker att jag vant mig vid Duolingo som enbart jobbar med kinesiska tecken. Jag känner igen dem och kan därmed översätta och bygga ihop till meningarna de efterfrågar. Pinyin är jag inte alls van vid så har en tröskel att överbrygga där.
 
Apropå fönster så tvättade jag dom faktiskt i lördags. När solen ligger på kan jag inte blunda för det bedrövliga faktum som över ett år av ignorans resulterat på glasytorna. Till och med jag insåg att det var dags, och oj vad ljust och klart jag plötsligt kunde se igenom! Tog bara nedervåningen dock, någon måtta fick det vara.
Jisses vad det snöar nu, otroligt mysigt!
 

Freedag!

Jamen så var det alltså dags för vår årliga bowling-och-middag-tradition! Förra året var vi i praktiken ensamma med bowlingkloten men idag utan restriktioner var det nästan fullt. Vad har hänt sedan sist? Mikael har blivit pappa till en liten Cornelia! I vanlig ordning vann Mikael totalen efter en hyfsad utmaning från min sida. Jag vann den andra serien i varje fall men fick riktigt ont i handen av den ovana tyngden och rörelsen av att hysta iväg det där klotet. Det är ju inte klokt vad klen man är!
 
Ola skickar bilder från mitt tömda kontor i TJA och jag sörjer. Nästa vecka kommer bulldozrarna för att jämna hela bygget med marken. Största delen av oss hamnar uppe på PVÖ medan jag ska försöka boa in mig inne på TC11-12. Båda alternativen är tydligen lika illa enligt de som varit där. Gigantiskt kontorslandskap kontra långsmalt korridorliknande utan närliggande mötesrum att kunna boka. Jag kan ju lätt påstå att jag inte är den enda som är missnöjd med flytten.
 
Gårdagens pass i Frölunda var väldigt välbokad men väl på plats blev vi knappt tio och vi närvarande undrade vad som stod på. Men vi nyttjade den extra golvytan och öste på som vanligt och kanske lite extra. Mitt knä kändes inte riktigt hundra men asch!
Nya releasen har släppt så nu är det plugga gärnet som gäller som vanligt. Har dock tur denna gång då releaseveckan är under Ronjavecka - så jag får extra tid att plugga!
 
Ikväll blir det utemiddag igen, värsta lyxveckan alltså då Christer överraskade med middag och teater. Han är sedan restriktionerna svulten på kulturella evenemang och jag tackar och tar emot. Jag tror han hade bokat opera med sina tjejer nästa vecka och jag kikar på biljetter till Cats med min Lilltjej och storknar över priserna. Att uppleva en musikal är ingen självklarhet för gemene man, särskilt inte för en familj med två vuxna och två barn som jag tippar hade valt att göra något annat för de närmare fyratusen som den dryga två(?) timmar upplevelsen skulle kosta.
 
Man behöver börja planera för sommarledigheten nu också och jag har bokat Volvos stuga i Stöten igen. Ronja vill gärna upp till Njupeskärs vattenfall ännu en gång, de hade någon skoluppgift i geografi att se på något avsnitt på SVT Play tror jag som tar tittarna med ut i Sverige och hon blev förtjust då hon kände igen vattenfallet. Är så glad att hon än så länge delar min uppskattning för fiske och att vara ute i naturen. Såvida man inte ska bege sig hemifrån för husrum är det upplevelser som är helt gratis! Jag skulle så gärna också vilja ta henne upp till de riktiga fjällen i norr samt treriksröset och hon minns knappt vårt besök till Storforsen. 
 

Huvudvärk

Har den senaste veckan dragit med mer eller mindre huvudvärk. Oftast ganska lätt men idag har det hållit i sig och blivit värre allt eftersom dagen gått och trots tablett för någon timme sedan. Pimplar vatten som en kamel och försöker tänka på hållningen framför skärmarna. Störigt.
 
Fick ett brev på posten och har bidragit till statistiken i landet genom att beta av SCBs frågor om fritidsaktiviteter, ekonomi, familjesituation, upplevd livstillfredsställelse med mera. Hur ska man egentligen uppskatta sin ekonomiska situation om man tjänar oförskämt bra men med dyrt boende har små marginaler?
 
Till kvällen blev det god mat och bio i form av "Döden på Nilen", en positiv överraskning för mig som aldrig läst Agatha Christie eller sett någon av hennes filmatiseringar. Jag fashineras så mycket av hur en författare kan komma på alla intrikata mysterier och få ihop det så bra till slut, hur bär de sig åt?
Christer hade bokat föreställningen i IMAX och liksom förra gången är skärmen nästan lite för stor men tack vare den mer lågmälda filmen slapp jag ringanden i öronen efteråt. Jag måste komma ihåg öronproppar om det blir en actionfilm nästa gång. Behållningen är förstås de breda och bekväma fåtöljerna man kan fälla ned och fotstödet som kan fällas upp, en dötråkig film och man kan sova gott istället!
 
 

Dammsugning någon?

Ja, det må vara ett kommersiellt jippo, inte behövas en specifik dag för att visa uppskattning för varandra och blablabla. Somliga behöver en utpekat dag i kalendern för att påminnas om detta som borde vara så fundamentalt. Jag själv är till exempel extremt dålig på att visa extra uppskattning, jag som kan glömma bort både födelsedagar och jubileum men likväl uppskatta att själv att bli uppvaktad. Synnerligen oförtjänat jag vet men alla har vi kanske en hycklare inom oss någonstans. Det behöver ju faktiskt inte vara särskilt märkvärdigt och visst känner jag en del av mig också ta avstånd från den kommers som möter en i varje affär man går in i. Jag har köpt en bok och en påse med de svarta Wine gums som väl alla föredrar, i varje fall när det gäller jag själv och Christer. Lilltjejen fick också en bok och en ask med de klassiska geléhjärtanen innan jag lämnade av henne hos Johan.
 
I mitt ena team var det allt ifrån en bokad resa til Paris med middag på båt i Seine till total bojkott av hela begreppet med den följdaktliga kommentaren att man kan och ska visa sin uppskattning närhelst under året. Frågan är om man verkligen gör det då? Hur många vet verkligen vad ens partner faktiskt uppskattar och önskar? Projicerar vi inte oftast våra egna önskningar på den andre för det är ju naturligt nog det enklaste - om jag uppskattar detta borde den andre också göra det? Hur ofta bär vi på förväntningar som aldrig infrias eftersom den andre inte har en aning, antingen för att denne inte försökt ta reda på det, eller för att man själv inte uttalat dem? Vi tjejer är duktiga på att anse att partnern ska vara tankeläsare, att det ska vara så enkelt och uppenbart vad vi önskar och behöver. Hör de inte våra subtila hintar och serverade kommentarer? Vi gör ju det! Eller ja, tjejer med bra uppfattningsförmåga och minne gör det. Jag köper böcker för att jag gillar böcker, men råkar också veta att både min särbo och dotter gör detsamma. Dock vrider jag mina händer inför varje jul och födelsedag för att till slut tvingas ställa frågan vad de önskar sig. Jag kan ju inte bara köpa böcker varenda år! Inte konstigt att slipsar, strumpor och kalsonger ligger på topp inför farsdag.
Jag får nästan påminna mig om att skriva eller säga något gulligt eller omtänksamt till Christer då och då eftersom jag vet hur dålig jag är på det och vet att han uppskattar det. Kanske just därför han är mästerlig på det och inte jag. Visst uppskattar jag det också men jag är nog mera för utövade handlingar, så hade vi bott ihop hade jag istället dammsugat oftare, det är jag en fena på att göra! 
 
 

Ronjavecka

Påpälsad men frös som en hund efter nittio minuter nere på i kallhålet kallat Åbyvallen. Lilltjejen var i varje fall jätteglad efter träningen med den årsäldre kullen som var inkluderande med engagerade och tillmötesgående tränare. 
Lilltjejen testade trippla mössor för att motverka hjärnfrys av smoothien...Nästa vecka är det sportlov och den är för Lilltjejens del fullbokad med målvaktsträning för att avslutas med skidåkning i Sälen. Hon får mycket skidåkning i år då hon helgen efter ska följa med Mejas familj till Ulricehamn, och senare i mars åka med mig och Johan till Sälen. Visserligen är det inte så mycket som i mina egna uppväxtens dagar då vi kunde åka till Strömlidabacken eller Vallsberget efter skolan och under helger. Alla de timmar man ägnade åt att klamra sig fast vid det isiga repet som drog oss upp mot Strömlidastugan, sista branta knycken där man till slut fann sig kliva av för att inte glida in i bakomvarande. 

Arbetsveckan går mot sitt slut och med ovana ögon möter man soluppgången till arbetsdagens början. För vad som känns väldigt plötsligt har ljuset återkommit till morgnar och kvällar. Har fått mycket fin stöttning gällande mina tvivel på mig själv där i början på veckan. Har smält det lite och kommit fram till att det var en nyttig tankeställare som jag tar med mig. Oavsett vad det gäller är det nyttigt att ifrågasätta och självreflektera ibland.
 
Nästa PI planering närmar sig och kalendern fylls upp. Den nye PO:n för ena teamet börjar precis då, och samtidigt slutar den andra PO:n i mitt andra team. Där har vi också tappat en bärande team medlem till den lokala gruppens oro. Han fick ett erbjudande han inte kunde motstå och kliver på tåget att bli produktägare i en annan del av organisationen. Utan PO och denne nyckelperson står teamet inför en utmaning att själva rodda leveranserna tills ersättare är på plats, och de som redan är så hårt belastade!
Vältajmat till PI Planeringen är det också dags för första tentan i kinesiska samt att nya combat-releasen ska sitta som ett smäck i hjärnan.
 
Ola ville luncha igår då jag redan intagit min tvivelaktiga ändock ekonomiska lunchlåda men gjorde honom sällskap över hans inbakta pizza. Han lämnade också GOX och kom till Manufacturing där jag är, samma produktarea till och med för att förstärka och avlasta för min chef. Vi såg dock till att han inte blev min chef då det hade känts märkligt för oss båda då vi känner varandra så väl, men när Niclas nu snart går på föräldraledighet kommer Ola ofrånkomligen att måsta basa över mig tills Niclas är tillbaka efter sommaren! 
Nästa vecka är det dags för vår traditionella bowling- och middagsträff. Lite kul att Ola klev upp och i och med det blev chef för Mikael, och nu kommer han att bli chef om än tillfälligt för mig!
 
Var förresten uppe på VAK för ett möte, första gången jag var där på väldigt länge. Restriktionerna släppta och massa folk överallt, mer skrivbord har klämts in i de landskap som tidigare erbjudit massa luft och utrymme för interaktion och spontana stå-möten. Vi var för många för våra lokaler redan innan pandemin och nu när alla ska återvända går ekvationen inte ihop. Jag är ledsen för att jag måste lämna TJA och min lyxiga tillvaro i mitt egna kontor men lättad att vi får ett eget område inne på fabriken. När plånboken tillåter blir det att avnjuta deras lunchrestaurangs fantastiska gulashsoppa och betrakta det fashinerande maskineriet bakom monteringen av bilarna. Olas fru har eventuellt ett nytt jobb på gång hos Liseberg och vi kom in litegrann på förmånerna detta skulle kunna innebära i form av gratis åkband, förturer och så vidare och vad hade vi? Tjo, det är onekligen ganska häftigt att kunna testa bilar innan de kommit ut på marknaden, vara med på krocktester, vara en del av en global produkt från ritbordet tills den rullar ut ur fabriken, ett företag som numera också breddats till att vara mjukvaru-utvecklare också.
Meeen, tänk vad gott det varit att att jobba på Estrella!
 

Tvivel

Mina tankar flyger runt, runt utan att finna riktigt fäste. Pratade lite med Johan igår och tog upp hennes snabba humörsvängningar som dykt upp på sistone. När vi avslutat samtalet var jag full av tvivel på mig själv. Är jag en dålig mamma? Är det jag som är så tillåtande och slapphänt att min Lilltjej är osäker på gränserna och därför testar? Jag har ju upplevt att vi har en bra kommunikation och trygg relation, att hon vet var gränserna går och gör som jag säger när hon förstår att jag menar allvar. Jag har inte upplevt att hon är respektlös - men vilka är mina preferenser egentligen? Är jag så präglad av respektlös behandling under uppväxt och tidigare relation att mina krav är för låga, att jag inte reagerar när andra hade gjort det?
Jag tycker inte att jag och Lilltjejen har konflikter eller att hon är "svår", utan tvärtom förundras jag nästan dagligen under mina veckor hur klok och förnuftig hon är och hur bra vi kommer överens. Hur otroligt snäll och enkel liten unge jag välsignats med. Har jag uppfattat allting fel? Gör jag min dotter osäker och borgar för jätteproblem och konflikter när tonåren verkligen slår igång? Jag tycker jag har tydliga ramar och uppfattat att Lilltjejen har koll och respekterar dom, men om andra uppfattar tydliga skillnader när jag är med och inte - hur ska jag tolka det? Hon kanske är flamsig, men respektlös? Jag kan behöva motivera och argumentera, behöva säga till fler än en gång, men aldrig behöva bli arg, är hon respektlös då? Behöver jag bli arg tidigare, eller på andra sätt markera gränserna tydligare och tidigare? Inte ge utrymme för marginaler eller argumentation? Hur ska jag göra det när jag inte ens uppfattar denna gräns?
 
Jag pendlar mellan tvivel på mig själv och den uppfattning jag trodde mig ha om vår relation och mitt föräldraskap. Det är nyttigt att ifrågasätta sig själv, men var ska jag landa? Är jag en dålig förälder? Är hon respektlös mot mig? Är min uppfattning om föräldraskap och mitt utövande inte alls så sunt som jag trodde?
Jag tycker inte att hennes plötsliga ilska är ett problem, det är bara något nytt som jag förknippat med knoppande tonår som jag har hanterat på det sätt jag trodde och fann bäst. Men om hon bara ger uttryck för sådana hos mig, då är det ju något hos mig, här som tillåter det. Vad beror det på? Är det bra eller dåligt? Eller gör jag nu bara en stor grej av detta och istället borde fortsätta vara trygg i mitt egna föräldraskap, tro på det och stå för det?
 

Bajskorv!

För andra gången på kort tid har jag tappat ett ägg i golvet. Det finns ingen skrockfylld teori kring något sådant i stil med krossad spegel eller svart katt över vägen? Hade man haft en hund hade bortstädningen säkert ombesörjts på tre sekunder men katterna var inte imponerade.
 
 
Det blev en mysig måndagskväll efter Lilltjejens lektion var klar. Först hade vi dock en smärre sammandrabbning, vilket i mina ögon inte kan kallas det men som för Ronja tydligen upplevdes så. Det har blivit lite mer humörsvängningar hos henne på sista tiden med kort stubin och dålig attityd när jag framför allt ber henne göra läxorna - och sedan kämpar för att fullfölja dom. När jag hämtade henne i söndags berättade Johan att hon har möjlighet att börja fotbollsträna med F2010, det vill säga årskullen äldre där det finns en målvaktstränare. Eftersom hon missar torsdagstränarna med sitt eget lag på grund av orkestern, erbjöds nu denna möjlighet. Det skulle innebära onsdagarna och således en aktivitet varje dag förutom fredag och lördag.
Lilltjejen var förvånansvärt tvär och negativ, på gränsen till överdrivet gällande att hon inte skulle hinna med sina läxor. Det faktum att hon gör sina läxor på ett kick - om hon bara håller fokus var hon inte mottaglig för utan kändes som ännu ett omotiverat känsloutbrott som gjorde sig uttryck igen då jag tog upp frågan igår. Hon smällde igen bildörren och marscherade hem till dörren för att jag inte skulle hinna med.
Väl inne bröt hon ihop och vi fick ett jättebra samtal. Hon förststår inte varför hon blir så arg, tycker det är jättejobbigt och känner sig som världens hemskaste dotter. Jag har sagt det till henne många gånger vad det kan innebära att komma i tonåren, att vi säkerligen hamnar i hårda bråk men att det är helt naturligt och att vi älskar varandra ändå. Jag vet att hon älskar mig och hon vet att jag älskar henne även de gånger då det kan kännas och upplevas som precis tvärtom, jag har verkligen försökt att pränta in det i henne och påminde också nu. Hon sade att hon inte blir lika arg när hon är hos Johan och vi pratade kring vad det skulle kunna bero på. Där finns två bröder som på bröders vis kan vara ganska utåtagerande. Följdaktligen har Ronja blivit den snälla och duktiga flickan, också något jag försökt påminna och inpränta i henne sedan vi ständigt fått alla lovord från skolan - att det är ok för henne också att bli arg, busig, att ryta ifrån eller leva ut. Det är skitjobbigt att fastna i "duktiga flickan"-facket! Eller är det kanske helt sonika att jag är mer slapphänt än Johan och hon därför testar gränserna mera?
 
Hon är rädd för att jag och pappa ska bli arga, riktigt arga, för det har vi aldrig blivit - det har vi ju aldrig behövt! Vi pratade om mina och Johans olikheter när det gäller hur vi hanterar hennes trilskanden, hur det känns för henne och hennes teori var att hon lever ut mera hos mig just eftersom det bara är hon och jag här, hon inte känner lika starkt att hon behöver vara "duktiga flickan". Jag sitter där och hoppas innerligt att jag säger de rätta orden, får henne att förstå hur klok och insiktsfull hon är för sina elva år, upprepar hur bra det är att hon lever ut, hur starkt det är att be om ursäkt efteråt som hon alltid gör och att jag vet att hon älskar mig oavsett vad hon säger eller gör - att jag alltid älskar henne oavsett vad hon säger eller gör och vad vi än säger och gör där och då till varandra. Det är ok, det är förväntat att hon ska blir arg på mig och sin pappa, men också att vi blir detsamma på henne och att hon måste lära sig hantera det.
Jag är inte en person som skriker och gormar när jag blir arg, det är snarare tvärtom och istället för arg blir jag mest besviken vilket också är en hemsk känsla för ens barn. Vi pratade om det och vad vi kan göra när vi hamnar i dessa situationer och förstå att gränsen är nådd.
"Du får säga att jag är en bajskorv", säger hon på djupaste allvar. Vi skrattar men slår likväl fast att testa detta där jag tycker hela vinsten är bara det faktum att hon själv kom med ett konkret handlingsförslag. Funkar inte det så får vi prova något annat.
 
Vi äter middag, vi slutför pusslet och hon spelar tvärflöjt en halvtimme. Hon vill sova hos mig och somnar på tre sekunder.
Min älskade Lilltjej, jag längtar efter att få säga till dig att du är en bajskorv!
 


Lugnet

 
Även om jag kände mig bra var det liksom efter förra vändan av Covid lite oroligt inför passet i Majorna. Hur skulle kroppen kännas? Men förutom generell trötthet efter två veckors frånvaro gick det hur bra som helst - förutom att rösten gav upp mot slutet. Det blir inte ritkigt den effekten man önskar när man försöker skrika "Kom igen nu!" och bara väsanden kommer fram! Fick en present av Hana och Annica - igen, de är så himla gulliga!

Resten av dagen var det vila av både röst och kropp, tror inte jag sade ett ord över huvud taget förrän det på söndagen var dags att köra igen i Frölunda. Till söndagsmorgonen såg vädret hyfsat ut trots prognosen så jag packade snabbt min ryggsäck. Väl ute på Stora Amundön blåste det friskt så jag hittade en skreva att gosa ned mig i för fika, ljudbok och lite kinesiska. 
Hittade och bytte pussel på FB för första gången och det kändes precis som när man får en avstämning på självscanningen i mataffären, "Har jag verkligen scannat allting?" "Har jag verkligen fått i alla pusselbitar nu?" Annars är det ju himla piffigt för det är många pusselentusiaster därute som är villiga att byta med varandra, klar fördel att bo i en storstad då utbudet naturligt nog blir större.
 

Pouring down

Nöter, nöter, nöter och nöter shù, héng, gōu, piě och alla de olika streck som bygger ihop de intrikata tecknen. Vi fick i alla fall tips om en add-in för att få till betoningstecknen i pinyin så man nu slipper skriva shu4, he2ng, go1u och pie3 vilket är synnerligen svårläst för den som inte är van. 
 
Åkte in till kontoret och regnet vräkte ned på utsidan och har gjort så hela dagen. Nästa vecka lyfts restriktionerna och jag får tillbaka min åter-ångest, mycket för att vår kontorsbyggnad ska rivas och vi om endast tre veckor ska vara ute. Fick besked att våra nya platser blir innanför fabriksområdet vilket visserligen är kul, men kontoret är ett långsmalt landskap där vi kommer att sitta i täta grupper! Inget mer lyx med eget kontor där jag kan sitta i fred och ha mina digitala möten med puck istället för hörlurar. 
 
Lunchen gick i resternas tecken, improviserat stekt ris som smakade delikat och en stackars raggmunk verkade som typ efterrätt. Har hört någonstans att man ska undvika "brun" mat, det är tydligen väldigt onyttigt men oftast också den som smakar bäst. Jag satt för mig själv i tomt lunchrum med Fab5 på fånen. De är onekligen duktiga men överdrivet "gay-iga", vilket är en del av showen och jag scrollar fram till slutresultaten av deras re-makes. 
 
Jag som vanligtvis somnar som en sten direkt låg vaken sent igår för att lyssna färdigt på Lucinda Rileys "Änglaträdet". Och nu vet jag inte vad jag känner för bok att låta ta vid. Ingen deckare lyckas fånga mitt intresse och känner inte för en biografi eller feelgood. Generellt tror jag mig ha hamnat i en oinspirerad fas då jag heller inte hittar inspirationen för ett nytt virkprojekt där jag för övrigt ändå inte har råd att köpa garn så passar ju egentligen bra. Att jag hamnar framför "Fab5" på Netflix säger kanske också en del.
Tuggade Duolingo i flera timmar igår vilket väl kan betecknas som lite mer produktivt än Netflix eller ett spel av typ Garden escapes, men något annat alternativ hade varit trevligt så jag jagar Jan van Haasteren-pussel att byta till mig på Marketplace.
 
Carina skulle vikariera för mig imorgon bitti då det kändes säkrast men nu har hon gått och blivit sjuk hon med. Det var mer överdriven försiktighet gällande min ork som gjorde att jag lade ut den för vick för några dagar sedan, men nu känner mig återställd så tar tillbaka mitt pass om hon inte hittar någon annan.
 


Februaristart

Vi har fått snö igen! Gigantiska underbara lovvikavantar föll igår och när vi är precis under nollan ligger det ännu kvar. Sista karantänsdagen så Lilltjejen ska testas ikväll och se om hon kan åka till Johan alternativt imorgon. Själv befinner jag mig ännu i det fluktuerande tillståndet men tycker allt att det är mycket mildare med mindre snor och täppt när det väl kommer. Christer kommer med nya snabbtest ikväll samt kompletteringshandling.
 
Jag har ju inga större problem med att vara isolerad men saknar träningen och mina pass. Det jobbigaste är att vara beroende av någon annan. Johan har erbjudit sig och Christer har handlat en omgång redan vilket är jättesnällt, men jag gillar det inte. Jag avskyr att känna mig i skuld och att behöva be om hjälp! 
Visst finns mathem.se, hämta-själv och andra leverantörstjänster men i valen att svälja stoltheten eller att belasta mina små marginaler med sådan lyx var det ganska enkelt ändå. Min del av Sälenresan är nu betald och denna månad blir lika på gränsen som den vi precis lämnat. Då hade jag knappt tresiffrigt kvar på kontot när vi gick in i sista veckan. Man fick vara tacksam att jag bara behövde tanka bilen en gång, ännu en fördel med att arbeta hemifrån.
 
Lunds universitets nybörjarkurs i kinesiska har börjat komma igång och mitt första intryck är tveksamt. Det är rörigt - och då menar jag inte språket, utan lärarna och deras pedagogik. De är två som har hand om olika delar och ger intryck av att bara vara två kineser som bott och verkat här ett antal år, lärt sig bruten svenska och därmed anses lämpliga att undervisa i sitt modersmål. Läraren i mig sitter och stör sig på otydliga instruktioner och rörigt material. En svindyr lärobok som angavs som obligatorisk säger de under introduktionen inte alls vara nödvändig och kommer inte användas alls, utan det är deras egna stencilmaterial som gäller som man får skriva ut. Jag avskyr stenciler!
Ja, de är lärare och inte art directors men hur svårt är det att tillse enhetligt typsnitt, typstorlek och att radbrytningar blir korrekt?
 
Vi får uppgifter att göra men ingen instruktion så en deltagare måste fråga. Vi har fått ett antal ord i läxa att lära oss och meningar att översätta från svenska till pinyin, men dessa innehåller en massa ord vi inte delgetts så jag får använda google translate. 
I pinyin har man fyra betoningstecken varav två inte finns på våra tangentbord. Råd eller tips på verktyg för att få till dom tack?
 
"Fokusera på det positiva!" skulle säkert någon äckligt klämkäck person hävda. Tjae, det är ändock en kinesisk kurs som jag går och det blir onekligen mer autentiskt och trovärdigt med lärare som är kineser... 
Andra positiva saker i detta inlägg som blev väldigt negativt, är solen som skiner på det vita landskapet utanför fönstren och att jag förhoppningsvis kan köra mitt pass på söndag. En annan är det troliga faktum att Lilltjejen antingen är immun mot covid eller redan har haft det utan symptom. Johan är dock lite lur på att hon kanske hade det då hon var ovanligt trött och nere förr-förra veckan hos dom. Vi får se vad kvällens snabbtest säger, men har hon inte smittats under sin tid med mig här så lär hon aldrig bli smittad för vi har absolut inte hållit några avstånd, snarare tvärtom.
 

RSS 2.0