Föräldramöte

Det var mysigt att Christer följde med mig på gårdagens föräldramöte och vi alla knödde ihop oss i skolans gymnastiksal. När hela personalstyrkan fick tåga fram och presentera sig fick de en spontan applåd och jag kände det där suget igen av saknad till läraryrket. Det är ett fantastiskt arbete, så givande på många sätt och de gör alla så himla bra jobb! Utskällda och satta under orimliga krav om det så är skol- vård- social- eller liknande personal, så står de ändå där, alla dessa människor som orkar och brinner för att arbeta med andra människor, i detta fall våra barn.
De blir utskällda och underskattade men skulle någon av de som klagar byta med dom? Nej.
Visst ska man ställa krav och ha förväntningar precis som på vilken annan yrkesgrupp som helst men med så mycket annat i dagens samhälle hör man ofta varifrån de kravställande och gnälliga barnen kommer ifrån. Det var så ofta och tydligt när jag själv stod där som lärare framför föräldrarna och hörde barnens röster genom de vuxna.
 
Det blev en liten debatt gällande barnens ovilja eller oförmåga att byta om inför idrott, eller duscha efteråt. Vissa föräldrars åsikt att det var skolans ansvar att se till att ungarna duschar. Ska idrottsläraren ta varje elev i hampan och tvinga in dom? Ronjas kvinnliga lärare är idrottsvärd och hjälper till med att påminna tjejerna osv, men i de skolor som inte har det skulle jag vilja höra ramaskriken om den manlige läraren vaktade i tjejernas omklädningsrum för att säkerställa ombyte och dusch! Som i vilket teoretiskt ämne som helst går det inte att tvinga idag, tvinga en elev att sitta och göra sina uppgifter. Lärarna har inga rättigheter utan hotas, anmäls och trakasseras om deras arbete inte faller elev och föräldrar i smaken. De har en verktygslåda, är skyldiga att försöka hitta lösningar och möjligheter för alla men utan föräldrarnas stöd är det så mycket svårare för att inte säga hopplöst, framför allt när de anser att det endast är skolan som har skyldigheter men inte barnen och än mindre de själva som föräldrar.
 
Jag tycker våra lärare hade en sund inställning och bemötte åsikterna professionellt, att få eleverna förstå att det handlar om grundläggande hygien. De flesta har väl känt hur en förpubertal oduschad unge kan lukta, för att inte tala om en vuxen person? Placera dig själv med femton, eller så bara fem svettstinkande vuxna i ett rum en hel arbetsdag och fundera på hur trevligt det skulle vara.
Om någon inte gör sina uppgifter i engelska drabbar det bara den individen, att svettstinka i ett klassrum drabbar andra och torde förutom kursplanens mål om hälsa och hygien främst gå under föräldraparagrafen allmänt folkvett. Att duscha och hålla sig ren var inget som prioriterades eller ansågs viktigt för bara några generationer sedan då föräldrarna fostrade barnen till överlevnad i de förhållanden som rådde då, och det är ingen skillnad idag, det är bara vad som anses vara prioriterat för denna överlevnad som förändrats, vår uppgift som föräldrar och vårdnadshavare kvarstår. Så sorgligt att se att vi går mot ett samhälle som mer och mer accepterar detta frisläppande av föräldraansvar, de personer som har så stark påverkan och är av sådan vikt för barnet.
 
Jag vet att det kan vara lätt för mig att sitta och tycka när jag bara har ett barn som kan få hela min fokus, som är den enklaste ungen att ha och som vuxit upp med aktivitet och träning hos föräldrar och bonus-föräldrar där således dusch och nakenhet är helt naturligt. Här har likväl Lilltjejen kunnat ifrågasätta varför hon ska duscha ibland då hon inte anser att hon blivit svettig men fått acceptera att "efter träning så duschar man". Tänk då familjer där nakenhet anses fult, att kroppen ska döljas eller bedömas, där man inte är del av någon fysisk fritidsaktivitet och heller inte har några förebilder i sin närhet som utövar det?
 
Jag är rätt kass på SO, hopplös i geografi, håller aldrig reda på historian och tycker samhällskunskap är dödstråkigt. Men jag förstår vikten av den och försöker bidra med det jag kan för att väcka min dotters intresse och motivera varför den är viktig. Jag skulle aldrig vilja föra över mina åsikter till min dotter. Att vi kan tycka olika absolut, vi är alla olika och att erkänna detta tillhör mitt jobb som förälder lika mycket som att stödja den yrkeskår som är utbildad att ta hand om våra barn. Det innebär inte att lita blint och inte kunna ifrågasätta, men acceptera och respektera den profession inte bara lärarna är utan alla om så servitris som veterinär.
 
 
 
 

Oink!

När Lilltjejen är hos Johan brukar jag och Christer vara varannan natt hos varandra. Således lämnade jag musen som tryckte i mitt hörn när måndagens arbetsdag var slut och drog och tränade, i trygg förvissning att katterna skulle leverera den till slut. Löpband för mig medan han körde spinning, natt och arbetsdag hos honom och träning i Sisjön och så hem till mig och mycket riktigt, där låg musen prydligt på hallmattan! 
 
Christer har en helsikes massa brädspel och hälften är inte ens öppnade. Vi har testat en del under åren, en del fallit oss väl på läppen och somliga mindre väl. Det tar tid att sätta sig in i dom för att kunna spela fullt ut och relativt få har vi funnit så givande att vi kommit därhän. Eller ja, C fattar ju regler och strategier så mycket fortare så man åker alltid på däng och diskussionerna kring regler och tolkningar har ibland gått höga. Jag är ju inte någon tävlingsmänniska så jag har ofta inte brytt mig nämnvärt men har på sistone som med det mesta annat börjat säga ifrån mer och markera när jag inte tycker att något känns ok.
 
Nu har jag snöat in lite på Carcassonne som är relativt enkelt och kanske just därför det tilltalar mig. Jag gillar också hur landskapet växer fram så olika från spel till spel, som vanligt när det handlar om uppbyggnad. Och som vanligt kommer min och Christers olika spelmentaliteter fram då jag fokuserar på just uppbyggnad och nöjet i det, medan hans fulla fokus är hur han kan sabotera för mig - vilket ju egentligen är hela poängen med de flesta sällskapsspel. Så jag får helt sonika försöka ställa om min spelstil och sätt att tänka medan jag gormar över vad jag likväl anser vara hans elaka spelstil. Jag tänker helt enkelt annorlunda, ser var jag kan lägga min bricka på bästa sätt för mig när jag borde tänka på var jag ska lägga min bricka på bästa sätt för mig jämtemot honom. Det är svårt, och dessutom när jag tar hans saboterande personligt. Jag är ingen tävlingsmänniska men tar tydligen illa upp när motspelare förstör vad jag anser vara mitt fina och omsorgsfulla arbete.
 
När jag nu fått såpass grepp om spelet har vi börjat testa expansionerna och igår introducerade vi bland annat grisen. Fler brickor gjorde också spelplanen än roligare att bygga upp. Även om jag kan tjura över det faktum att spelet går ut på att någon måste vinna och förlora så finner jag det avslappnande. Det är mysigt att efter avslutad och bortplockad middag slå sig ned vid bordet igen och öppna locket till en annan värld på ett sätt. Som att kliva in i en bok får hjärnan vila med något helt annat ett tag men med ett spel tillkommer mysigheten att göra detta tillsammans.
 
En vardagskväll efter träning och följdaktligen sen middag är det dock inte bästa läget att öppna och introducera ett helt nytt spel, men dessa lite enklare som inte kräver uppstartstid och inte tar flera timmar att avsluta är precis lagom. Det är väl just därför så många av hans spel ännu är oöppnade, de kräver sin beskärda del av tid och engagemang och är också av den sort att de kräver ofta många timmar att fullfölja, även när man har kommit in i det ordentligt.
 
Passet i Sisjön igår kändes förresten väldigt bra i jämförelse med söndagens där kroppen och knoppen inte alls kändes i synk. Börjat bli mycket folk i Sisjön också, liten sal så fylls förvisso snabbt med en del stammisar från Frölunda men också en del nya återkommande vilket är roligt. Vilodag idag då det är föräldramöte på skolan. Lilltjejen har åkt på förkylning så hon har varit hemma sedan måndagseftermiddagen men kanske tillbaka på banan imorgon. Många sjuka nu så hoppas jag klarar mig!
 

Regn och regn

Jag var så frusen när jag kom hem på lördagen att jag för första gången på år och dag tappade upp ett bad. Sedan blev det inte många fler knop den kvällen medan C gjorde bra ifrån sig i Borås och sedan kröp ned någon gång vid midnatt. 
Innan ottan hunnit infinna sig lämnade jag man och hund för att infinna mig ute på ApelvikStrand, en väldigt fräsch och vackert belägen stugby vid Varbergs strand där tjejena övernattat. Halv åtta sparkade de igång dagens första match och undertecknad tyckte hon smälte in riktigt bra bland de andra fotbollsföräldrarna. Men trots att jag pälsat på mig både underställ, täckkjol och vantar så frös jag likväl som en hund när regnet kom och gick. Tyckte riktigt synd om tjejer och funktionärer som var ute på planerna när det öste som värst. Våra lag hade turen att slippa det värsta under sina matcher och det ska till att vara ungdomar för att ha högre tolerans mot kylan. Det tog förresten en hel matchdag för mig att upptäcka och inse att Tiffunny cup var för enbart tjejer.
 
Lilltjejens lag Jitex födda år 2011 är såpass många att de kunde ställa upp med hela tre lag som de byggt ihop till jämlik nivå. De vann alla sina tre respektive matcher på lördagen och Lilltjejens lag fortsatte att vinna sina tre på söndagen också. Hur det gick för de andra vet jag inte, men ganska bra skulle jag tro. Ronja var väldigt nöjd i varje fall trots att hon i praktiken inte haft mycket att göra. Resten av hennes lag gjorde ett grymt jobb och tillbringade största delen av matchtiderna på den bortre planhalvan.
 
Nu är det måndag och höstrregnet faller på utsidan. C sitter i möte intill och jag ska strax in i ett jag också. I hörnet intill garderoberna på min högra sida trycker en liten mus som Mini drog in under natten. Jag undrade just vart den hade tagit vägen men då Plutt satte sig under mitt skrivbord för att glo mot hörnet var det inte svårt att räkna ut.  
 
Jag och C pratade lite under morgonen och jag tog upp den där listan han skrev ihop för vad som nu känns som evigheter sedan. Hans förslag på att regelbundet aktivt sätta sig ned och "statuskolla" är kanske inte så dum idé. Det är ju så lätt att vardagskarusellen åtsidosätter känslor och behov att prata, att störmoment eller problem inte tas itu med utan skjuts undan och prioriteras ned för att allt det andra måste fungera - vardagen, och när man väl har en stund över tillsammans är det sällan man vill ta upp surdegar eller bekymmer man eventuellt upplever sinsemellan. Det kanske låter kliniskt och arrangerat, man ska väl kunna lyfta och prata om vad som helst - när som helst. Men tar man sig verkligen tid för det bland mat som ska handlas, städning som ska göras, tvätt som ska sorteras, jobb att leverera, barn att serva och vänner att underhålla?
I vårt nya förhållande vill ju inte att det ska finnas någon risk för att vi och våra känslor prioriteras ned, vi underhåller och jobbar aktivt varje dag genom att vara öppna och aktivt visa omsorg och känslor för varandra, men att sitta ned och reflektera individuellt eller tillsammans rekommenderas vitt och brett i arbetslivet så varför inte kring något så viktigt som ens gemensamma förhållande? Därför börjar jag inse att hans punkt på listan kan vara viktig.
 
Jag får visst pausa här ändå och fortsätta senare... 
 
Så...ja, jag tog upp det med honom och han håller med - det var ju han som satte den på pränt från början. Frekvensen han föreslog då var minst en gång i veckan, men eftersom vi har som jag upplever den öppenhet vi nu har, där jag vädrar så fort något poppar upp i min hjärna och vice versa kanske varannan vecka kunde vara ett alternativ då jag inte har Lilltjejen. Därutöver var hans förslag att åka någonstans där vi kan vara för oss själva, rå om varandra och samtidigt göra en "större utvärdering". Kort och gott skulle vi på dessa sätt utöver den vardagliga öppenheten verkligen försöka försäkra oss om att inga oklarheter, inget outtalat eller skavande som kan leda till något större kan uppstå.
Det är så enkelt att på frågan "Hur mår du?" bara svara "Bra", för ingen förväntar sig eller vill egentligen heller höra något annat. Jämtemot kollegor och ytliga bekanta kan det väl vara just förväntningen, men nära vänner och ens partner, där ska man väl kunna ha den tryggheten och transparensen? Att vräka ur sig "NEJ, det är skit", medan man redan sen till arbetet med bröstsvett står i hallen och försöker stoppa in en skrikande treåring i sin overall medan storasystern gnälligt för hundrade gången undrar vart mobilen tagit vägen - kanske kan vara ok men inte bästa tillfället att ge luft och utrymme för uppföljning men en indikation att ta med sig till den planerade och ej förhandlingsbara tiden man kommit överens om. Ligger det mer bakom eller var det bara ett utlopp av stundens stress tillsammans med dålig sömn och kaffe som inte hann intas?
Kanske har man de facto inget att ta upp och då behöver det ju inte bli mer än så, men man har i varje fall haft den, möjligheten. Är vi ute och cyklar i vårt resonemang? Kanske, men vi testar och ger det inget värde så vet vi det i alla fall.
 



Fotbollsmorsa, typ…

(null)
Det blev tydligen rätt sent för tjejerna igår så blev lite snabbvila på vägen söderut. Första matchen dröjde det till tredje perioden(?) innan Lilltjejen fick röra bollen. De tokdominerade. 
Nästa match mot Tölö IF har precis börjat och vi leder med ett mål, nej två.

Eftersom Ådi trivs föga nere i flipperlokalen får han massor av frisk luft med mig och det är först när man nu har en hund med sig som man inser hur otroligt många andra hundägare det finns. Det är jyckar överallt! Bara inom min radie av tio meter har jag nu fyra stycken. Gott och väl att mitt sällskap är lugn och relativt ointresserad av andra.
Tre mål nu.

Kass men kul

(null)
Träningsmatch, jobb och flipper kan väl sammanfatta senaste två dagarna. Kallt så in i bänken medan tjejerna spelade, trots att man tyckte sig förberedd med extra kläder så räcker det aldrig nere på Åby.
Till fredagskvällen vankades övernattningskalas hos Elvira vilket möjliggjorde att jag kunde åka på månadstävlingen i Borås! De ligger alltid på Ronjaveckor så kul att kunna vara med och spela av sig lite. Jag kom på nittionionde plats - av nittionio… Men det var kul!
Månadstävlingen inledde en större tävling som pågår hela helgen som C nu åkt för att delta i medan jag ska hämta Lilltjejen för att åka söderut till Tiffuny cup i Varberg. Tre matcher idag och så övernattar de där inför söndagens slutspel.

När jag registrerade mitt spelar-ID för flippertävlingar fick jag ett infall och använde mitt pre-äktenskapliga efternamn. Det känns lite kluvet men på något sätt tillfredsställande att se det på monitorer och listor. Visst har jag funderat på att byta tillbaka men också på att ta det jag fick inför min adoption, Yeo och som Lilltjejen fick som andranamn. Men jag vill ju att vi ska ha samma efternamn så får hänga kvar vid Iglamyhr ett tag till. Är ju lite kul ändå att vi tre är de enda med det namnet och trots sitt tämligen fantasilösa ursprung är det många som trott det vara både norrländskt och till och med isländskt. 

Lilltjejen messade efter tio igår kväll, trött och ville sova medan kompisarna tydligen hade full rulle. Hon är sin mors kvällströtta och morgonpigga avkomma!
Jag har packat ryggsäcken för väder och mellanmål, förberedd på alla timmar vid fotbollsplaner. Ska gå en sväng med hundis nu innan det är dags att åka.


Vardag

 
Grannen påpekade upprepade gånger att hon inte kände igen mig när jag inte hade träningskläder på! Kan väl erkänna att antalet tillfällen jag krängt på mig vanliga utstyrslar senaste åren inte är allt för många! Det var träff med en ena av klustren jag tillhör så fick således krångla mig i civila kläder och pallra mig ut till kontoret. Jag var en färgklick bland alla manfolk i olika nyanser av blått, tacksam för shoppingstunden förra veckan då C helt sonika hämtade olika tröjor för mig att prova, tröjor jag själv skulle ha ratat där på galgarna men gillade väl framför spegeln. Det är ju så jämrans tråkigt att shoppa kläder medan han tycker det är skoj. Det är inte första gången vi konstaterat att han är tjejen av oss två!
 
Hundis gillar att sova under täcket så han brer ut sig på min sida och låter människorna knö på andra halvan. Enda skillnaden mot att ha Mini där istället är att katten ligger ovanpå täcket samt antalet fästingar man hittar efteråt.
 
Snodde ihop paltbröd av det sista spadet jag förvarat i frysen. Varmt med smältande smör blev det underbar efterrätt till middagen!
 
Läste mina inlägg från senaste månaderna och insåg hur nyligen det egentligen var sedan jag avslöjade C, tiden känns så mycket längre! Lyssnade ikapp några avsnitt av USA- Europa- och Kinapoddarna och påmindes att kriget i Ukraina bröt ut för drygt fem månader sedan. Det känns också så mycket mer länge sedan. Rubriker, nyhetsrapporteringar, hysteriska biståndsinsatser och rädsla - och nu är kriget lika intensivt, skärande och förödande men vi och media har gått vidare. Störd nattsömn, ilska, besvikelse och arga mail för tre månader sedan och nu har jag gått vidare. Glömmer vi? Nej, vi orkar bara inte vara arga, ledsna, uppgivna, engagerade när vardagslivet rullar, tja - vidare. 
 

Morgonstund

 
Det ska vara en morgon utan Christer intill för att jag ska komma upp och ut i den klara mörka morgonen. Stack ut på Hills slingrande gångvägar och mötte hela tre andra morgonpigga löpare i den gryende solen. Eftersom hela området är elstängslat är risken liten för vildsvin och älgar och därför extra tacksamt att befinna sig i när dessa rör sig som mest. Utanför och på vägen tillbaka fick jag dock två vackra och betydligt beskedligare varelser framför mig, en fin start på dagen med andra ord!
I klassens veckobrev uppmanar lärarna att tillse barnens frukost då många tydligen är bristfälliga och energin tryter långt innan lunch. Vi känner oss inte träffade! 
 

Kvällstrött

(null)
Lilltjejen har äntligen plockat ihop sitt Lego Boost och således lämnat bordet fritt för pusslande! Har julklappspusslet med mig själv som väntar och lär bli en riktig långkörare. Samtidigt är jag lite sugen på att plocka upp något virkprojekt men har svårt att bestämma mig för vad. 
Min mani för korsord har lagt sig så antar att de fyllt sin funktion av hjärnavslappning av den sort jag behövde där och då. 
C är hemma hos sig och hänger med sin äldsta och jag sitter och är tröttis i fåtöljen medan Lilltjejen märker upp alla sina Lego-burkar. Det är ganska många…!

Min stammis Eva har börjat förbereda sig inför nästa års Göteborgsvarv som körs i ett jubileumslopp som helmara utöver halvmaran som jag ska springa. Hon har tid i ottan så nu trillar hennes löprundor in i Runkeeper innan en annan hunnit gnugga sömnen ur ögonen. Det är inspirerande och jag känner själv ett sug att komma ut i den mörka morgonen med pannlampa. Kanske redan imorgon bitti?
Tog en promenad under lunchen och fick värk i knät så måste stärka upp det med mera regelbunden löpträning. Har ju knappt kört någon trail över huvudtaget denna säsong - illa!



Independence

Höjer jag blicken ser jag den klarblå himlen och solen som skiner över trädkronorna som börjat skifta till höstklädnad. Den vackraste årstiden på många sätt!
 
En uppgift i ledarskapsutbildningen var att identifiera sina värderingar, sina viktigaste genom att notera tio och sedan tre och två åt gången selektera bort tills endast tre återstår. Har inte kommit till det ännu men spontant känns det väldigt svårt! Jag och Christer gjorde den förenklat via samtal och med endast personliga gissningar kring de återstående vilka jag nu knappt minns men ska bli intressant att se om mina blir som jag trodde. Jag vet inte riktigt hur jag ska formulera kärleken till Ronja som en värdering. "Familj" är tydligen för konkret, då den kan "placeras i en skottkärra" och därmed inte godtagbart i övningen. Men det allra viktigaste för mig är ju att Ronja är trygg, att hon mår bra och får sunda värderingar, hur kokar man ned det till en "förälder-till-barn-värdering"?
 
Att självständighet är högt på min lista är väl för ingen någon nyhet och den som nu också innebär nästintill ett hinder i min gemensamma utveckling med Christer. Han tänker och ser oss som två, nu och i framtiden medan jag är så van vid bara jag och Ronja. Konkret exempel är just framtida planering så som kommande vinter- och sommaraktiviteter. Under tidigare år räknade jag inte med Christer eller planerade något eftersom han alltid var tvungen att förbehålla sig för sina barn - vilket ju visade sig vara falskt, men detta är jag nu van vid, något jag förhöll mig till och fann helt ok eftersom jag alltid varit och är väldigt självständig. Känslan av "jag och Ronja" mot världen var fin och stark och behovet att dela ansvaret med någon accepterade jag att inte få tillgodosett.
Om det nu ska vara jag och Christer framgent behöver jag kalibrera om mitt förhållninssätt och inse att det inte är bara "jag och Ronja" längre utan "jag, Christer och Ronja", och det är svårt!  Jag är helt enkelt inte van och har heller inte fullt ut förstått att det faktiskt är vi på alla plan, att det är där han är. Det är väl den där tiden igen som behöver gå sin gilla gång.
 
Men mitt behov av självständighet sträcker sig också till det finansiella, att inte vara beroende av någon annan eller behöva ta emot av någon annan och bli satt i den där skulden jag präglats till sedan barnsben. Jag har blivit oerhört mycket bättre att bara kunna ta emot sedan jag lärde känna Johans föräldrar, att kunna be om och ta emot deras hjälp med Lilltjejen utan allt för stora våndor, eller inte få betala till bensinen för resan till och från Stockholm, inte ens bjuda på lunch!
Christer har bättre ekonomiska förutsättningar än jag och vill dela upplevelser med mig, med oss. Jag känner att jag behöver återgälda, betala eller bjuda tillbaka men det kan jag ju inte, vilket skapar skuld och konflikt för mig. Vi har diskuterat detta mycket, argumenterat och nästan grälat där han vill får mig att förstå att jag inte ska eller kan tänka på detta sätt, att det är vi, att vi bara har olika förutsättningar och att jag inte ska låta mig hindras eller känna skuld för det.
På ett sätt förstår jag honom, hade det varit omvänt hade jag velat dela en middag eller upplevelser med honom och hade jag haft råd hade det inte varit några problem för mig att betala för honom, man vill ju göra dessa saker med den man älskar.
Jag måste bara förstå att jag inte blir mindre självständig eller mer beroende av att ta emot något när inga förbehåll eller baktankar föreligger. Jag är ju själv en person som hellre ger och finner glädje i det, så varför kan jag inte förstå att andra kan känna likadant? Det är det jag ständigt påminner mig själv när farmor och farfar visar sin ständiga hjälpsamhet och generositet. Det finns inga baktankar, det finns inga förbehåll eller förväntningar, bara en glädje i att kunna bidra och hjälpa en medmänniska eller någon man bryr sig om - precis som jag själv. Att det bara ska vara så svårt när det ska verka omvänt!
 
Hämtade Lilltjejen igår som vanligt efter mitt pass och hon mötte mig linkandes med ett knäskydd. Tydligen har hon vissa känningar och legat lågt med träningarna under veckan, vilket vi får fortsätta med denna fram till helgens cup i Varberg. Det är ju tur på ett sätt att hon inte är utespelare då jag inbillar mig att målvakten inte sliter riktigt lika hårt på sina leder. Idag har skolan friluftsdag med friidrott som tema och jag poängterar vikten av att visa vilja och försöka utifrån sina förutsättningar.
 
Bastade som vanligt med Birgit och nästa söndag hinner hon kanske inte vara med eftersom hon har födelsedag - 78 år! Hon klarar inte alla övningar och pausar emellanåt, men hon är med och hon gör det hon kan, och nu har hon efter femton år som singel börjat dejta igen och är lika nervös som en tonåring. Underbart!
 
 

Helg

(null)
 
Alltid trevligt att komma hem och finna en present som väntar!
Söndagen går mot sitt slut och helgen har varit lika lugn och produktiv som jag önskat och hoppats på. Bra pass i Majorna och Frölunda, lite trädgårdsarbete, avyttring till ÅVC och spel i olika former. 
Fixat matta till arbetsrummet så jag kan använda min nya balansbräda imorgon, woho! Jag har alltid trivts och föredragit att arbeta hemifrån men nu gör jag det än mer!
 

Biodejt

 
Bara sådär blev det en biokväll när den fulltecknade onsdagen var avklarad, men jag körde sista mötet hela vägen genom kassan med popcorn och snacks i famnen innan jag till slut loggade ut. Vi båda har läst Delia Owens fantastiska bok "Där kräftorna sjunger" och slog oss ned i salongen där Christer var i manlig minoritet. Som vanligt går det inte att ge en bok rättvisa men denna filmatisering var ändå helt ok. 
Mätta på snacks blev det lagom att dela på en för- och varmrätt efteråt. Danilos buns med tofu är förbaskat goda! Korianderna fick Christer ta vid sidan om... urk!
 
Mellan oss går det så bra och känns så bra att man nästan undrar om man missat något. Antal nätter vi sovit isär senaste månaderna ryms på ena handens fingrar. Han är lika uppmärksam, kärleksfull och omsorgsfull och jag har endast marginellt lättat på mina inbördes restriktioner. 

PI planeringen går mot sitt slut och en helg utan planer är precis vad jag behöver. Skönt!
 

Andra

Så har jag en ordentlig arbetsplats hos Christer också, såå skönt! Att sitta med gamnacke framför liten laptopskärm är verkligen kasst, framför allt när man ska dela skärm och samtidigt behöver ha koll på mötesfönstret och deltagarna eller stödmaterial.
 
Jag hoppar in och ut mellan mina tre teams sessioner, redo att bidra där jag behövs vilket är både tillfredsställande och smått frustrerande eftersom jag helst velat ha full fokus på ett, men minst två är vad VCC anser vara erforderligt för en Scrum master vilket jag till viss del kan hålla med om. Det är bara inför och under PI Planeringarna som det blir svårt att räcka till, framför allt om teamen är omogna.
 
Körde min klass i Sisjön igår och känslan efteråt var inte lika tillfredsställande. Hade inte fokus och känslan på plats när jag började och kom aldrig riktigt in i den. Tabbade också i koreografin och pre-cues vilket alltid är vansinnigt störande. Blä.

Hemmajobb

(null)
Jag har lyxen att ha ett eget arbetsrum här hemma, fullt funktionsdugligt men ergonomiskt lite att önska.
Elva möten fyllde upp denna måndag men likväl kunde jag emellanåt bistå Christer med att bära, packa upp och montera litegrann. De sista mötena körde jag från köket medan han flyttade och installerade och tada - ergonomiskt och plats för oss båda! Min tvåmeters bordsskiva är utbytt till två separata höj- och sänkbara bord med riktiga stolar, halleluja!
(null)
(null)

De två skärmar jag hade tar vi till Christer för min arbetsplats som ska sättas upp där. Får se vad vi gör av hurtsarna och min stationära dator.

Lugn kväll och skönt med liten promenad innan Pho och spel där vi lyckades låta bli att ryka ihop allt för mycket.
Lite småfix kvar att göra i arbetsrummet men ser fram emot att sitta, eller stå där imorgon. Balansbräda ska definitivt inhandlas!


Valsöndag

 
Tidig söndagsmorgon och vi drar den tomma släpkärran norrut för helgens andra arbetspass på Fågelcentralen. Alldeles efter Tingstadstunneln ser vi en trut sitta på mittlinjen utan tillstymelse till att försöka flytta på sig när framförvarande och vi swishar förbi. Grannfilen är avstängd under tunnelns renoveringsarbete men känns ändå fel och osäkert att stanna där trots den glesa morgontrafiken. Likväl gör vi det och Lilltjejen springer tillbaka och kommer andtruten tillbaka med en väldigt lugn ung fågel utan synliga skador. Snacka om vältajmat och lyckokast för pippin att vi passerade och kunde ta med den till viltvårdare Sebastians översyn. En rejäl hjärnskakning var hans bedömning och nu vilar herr trut ut i en bur.
 
Morgonen var vacker och dagen likaså där jag fokuserade på att fylla släpkärran med resterande bråte som visade sig fylla utrymmet till max också denna dag. Svettigt, skitigt och sjukt tillredsställande! I en gammal tung presenning hittade jag till Lilltjejens stora förtjusning en kopparödla. Vacker liten smäcker varelse som trots sin litenhet visar vilken styrka ormar innehar.
 
 
Vi puttrade till Bulyckes återviningscentral och ägnade en god stund att sortera och tömma släpet innan vi puttrade norrut igen för att återlämna det. Sedan var vår insats för helgen klar och väl hemma blev det snabb dusch innan promenad till vallokalen för min samhälleliga plikt. 
Lilltjejen hade bortamatch i Landvetter och jag mitt sedvanliga söndagspass i Frölunda. Med uschlig träningsvärk och en vecka sedan jag körde nya passet i sin helhet gick det ändå över förväntan. Summa summarum en bra helg!
 
 

Stolt!

(null)
Det var ett tag sedan nu och med höst går verksamheten ned i intensitet. Duvor, änder , någon trast och någon rovfågel, inga ungar som kräver mat var tjugonde minut.
Då får man således tid till välbehövligt underhåll så som att avyttra högen av bröt som samlat på sig senaste året. Hyrde ett släp som nu står på besöksparkeringen nedanför då vi inte hann få undan allt idag. Gamla kyl- och frysskåp, till och med en liten gjutjärnskamin var den nu kom ifrån. Är det inte underligt hur vanligt hederligt kroppsarbete kan kännas så sjukt tillfredsställande? Och jag är löjligt stolt över att jag lyckades backa in släpet!

Lilltjejen hade planerat häng med kompisar i Mölndals galleria och de cyklade ned direkt efter vi var tillbaka från återvinningscentralen. Således passade jag på att åka till gymmet och ställa mig på löpbandet intill Christer. Det var förstå gången på minst ett år? Då var känslan bara urtråkigt och omotiverande och med tanke på känslan under veckan hade jag inga större förväntningar. Dock kändes det otroligt bra direkt! Körde musik i lurarna för ovanlighetens skull och fick extra pepp, älgade stund och bitvis i tempo jag inte kört på flera år. Efter en halvtimme började knät kännas av och beslöt att kliva av och plåga armarna i maskinerna med Christer som slavdrivare istället. Lär ha jämrans träningsvärk imorgon.

Tjejer

Lilltjejen kommer hem från skolan med tre kompisar i släptåg. Ådi är själaglad medan tjejerna ömsom gullar med honom och ömsom plundrar kylskåpet. En av tjejerna är mjölk- och äggallergiker och även om hon själv har bra koll är det också skönt att höra hur Ronja kollar av och frågar om det eller det är ok. Detta är ovärderligt, närheten till skolan och vännerna och möjligheten att bara kika förbi varandra och följas till och från skolan. 
Det är fredag och jag kan snart checka ut för veckan. På måndag kickar vi igång PI Planeringen och senaste veckornas fulltecknade kalender ska förhoppningsvis bära kvalitativ frukt hos teamen.
 
 
Jag ligger bra i fas med ledarskapsutbildningen och finner en del av uppgifterna svåra, vilket väl ska vara meningen. Det där med att identifiera positiva känslor och tre saker jag är tacksam för under en vecka är inte direkt min starka sida, inbiten pessimist och cyniker som jag är. Realist framför pessimist låter dock lite bättre va...?
Att ge feedback, framför allt positiv feedback är också något jag är dålig på och aktivt försöker förbättra. Det ligger inte i min natur att strö snälla ord omkring mig och visst ligger det närmast till hands för de flesta att fokusera och lyfta fram det negativa? 
 
Så apropå positiva känslor och feedback får jag nu i lärandets anda lyfta fram det informella mötet idag som närmast blev "ett-till-ett" med en i teamet. Lovorden kring det jag åstadkommit sköljde över mig tills jag inte kunde låta bli att skruva på mig och till slut ta av tjocktröjan. Jag har lärt mig att bli bättre på att ta emot komplimanger och snälla ord, där jag tidigare höll glädjen jag kände inombords och gärna viftade bort och negligerade med "...inte har väl jag..." , släpper jag nu fram denna glädje och uppskattning jag känner. De delar med sig av positiva saker, de ger mig något och då ska man inte förminska detta utan istället ge tillbaka det bästa man väl kan få som givare, nämligen tecken på att man uppskattar det. Du överräcker en gåva till någon som tecken på uppskattning och mottagaren stuvar snabbt undan den och säger "Äsch inte var det nödvändigt". Hur känns det i jämförelse med att hen istället öppnar den framför dig och du ser hur glad din gåva gjorde denne? Så ofta vi riktar våra blickar inåt oss själva istället för ut mot den andre eller de andra vi har framför oss.
 
Apropå att rikta uppmärksamheten från oss själva: Som introvert dräneras min energi av påtvingad interaktion av den typ som förväntas vid sociala event, det vill säga mingel - den introvertas mardröm. Att stå där och blablaha-a vad man jobbar med, vad man tycker om ditten och datten med en person man vet inte kommer att träffa igen eller är intresserad av att lära känna är otroligt tröttsamt. I sådana sammanhang brukar jag snabbt styra om uppmärksamheten till den andre eller någon annan i sällskapet. Oftast är den som frågar mer intresserad av att faktiskt prata om sig själv och bara väntar på en öppning. "Vad tycker du om det då?", "Hur kommer det sig att du valde att arbeta med just ekonomi?"  Och så får man vara bereddd med sin väl inövade repertoar av hummanden och nickanden för att hålla lådan kvar hos den andre. Det funkar ett tag, sedan ursäktar man sig med att man ska hälsa på någon man just sett eller att man inte ätit någon frukost och de där snittarna ser rackarns goda ut! Detta är kanske mer av vinst för den som är blyg eller känner svårigheter med det sociala samspelet - rikta uppmärksamheten ifrån dig själv genom att lyfta blicken och lägga frågan eller en fråga tillbaka istället för att svettas över att du måste svara eller "vara rätt". Det har funkat för mig i varje fall.
 


De gröna!

(null)
När man till slut inser att den låga energin, modfälldheten och galna suget efter onyttigheter är pms och man får en överraskning när man varit och hämtat sin avkomma från gymnastiken!


Kring denna kropp

 
Det får ett eget inlägg, för det kan inte lyftas fram nog.
 
Senaste månaden har jag hankat mig fram genom Stina Wollters självbiografiska "King denna kropp". Enstaka bitar tränger igenom min distraherade hjärna, så som exemplen på hennes av anorexia avlidna systers beteende - "sköljde en äggvita i 20 minuter för att utplåna minsta risk för äggula", men främst kapitlet "Pelargonkvinnorna och dickpickarna" lyssnar jag med sorg, vämjelse och uppgivenhet. Alla borde läsa detta kapitel, ta in det, ta till sig det och sluta sticka huvudet i sanden. 
 

Trötter

(null)
Smoothie av frysta bär är gott! Hon påstod att fem mössor hjälpte mot brain freeze men jag är skeptisk. 
Orkade inte springa igår heller under Lilltjejens fotbollsträning. Kompletteringshandlade lite och låg med korsord tills det var dags att hämta. Ny chans idag under gymnastikträningen men lutar åt middagsförberedelser istället. Kanske en promenad. Kasst.
Förberedde en hel del inför vår grupps första träff i ledarskapsutbildningen och fick mycket credd från det. Tiden förlöpte onekligen mera effektivt tack vare det - precis som jag hoppades på! 
Själva kursen finner jag påkostad och genomtänkt - men utan tydlig styrning. Vi har fått en läroplattform med kapitel och grupp- samt individuella uppgifter samt en app. Men vi är sedan lämnade att hantera och driva allting helt själva. Visserligen skulle en grupp befintliga och potentiella ledare kunna hantera det, kanske är det till och med avsikten - men det känns ändå lite… slött? "Här har ni det ni behöver, varsågoda, vi ses i december då ni ska vara klara!"
Nåväl, som jag ofta gormar till mina deltagare: Det blir vad man gör det till.
 
 

Ute

(null)

Tvärflöjtslektion följt av orkesterträning och undertecknad kan äntligen ta sin instängda lekamen på en efterlängtad löprunda. 
Jag kom några få meter och kände förutom hela min ovana kropps protester mitt otejpade knä stämma in i klagokören. Med tanke på att jag hade dryg timmen att slå ihjäl ställde jag om Runkeeper och promenerade istället. Knät värker men sinnet är relativt nöjt av skön kvällssol och minnet av den entusiastiske fadern med omkring tvååriga dottern som fiskat upp en stor gädda ur vad som väl närmast kan kallas det dräneringsdike som ansluter till Mölndalsån mot Åby.
Nu är jag hungrig!

Solmorgon

Innan ordinarie kontorstid letade jag mig fram till ännu en ny plats för rutinkontrollen av brösten och nu verkar uppdraget ha lagts ut på entrepenad. Avsikten med mammografin fick mig att tänka på Anna-Karin då jag rullade nedför backen mot Mölndals centrum. Så många år hon haft kvar att leva om cancern inte tagit henne, att jag är här och nu med mina ynkliga vardagsproblem och inte hon, att Marcus inte har sin mamma eller Martin sin tänkta livspartner. Orättvisan för somliga, lyckan för andra och perspektivet som ingen bör åsidosätta. 
Jag har en liten hund i knät som snarkar imponerande högt och ett skattesystem som möjliggör gratis kontroller av dödliga sjukdomar. Livets spektrum vi lätt glömmer att uppskatta bland putsade Instagrambilder och välansade trädgårdar.
 

Veckostart

Det fina vädret hänger kvar på utsidan medan min svanskota värker efter timmar i hemmastolen. 
 
Christer hade sin individuella session med Hans under dagen och han verkar liksom Anna anse att Christer och vi är på rätt väg och egentligen inte har mycket mer att tillföra för tillfället. Han poängterade det positiva med att vi tillbringat och tillbringar så mycket tid tillsammans just av den aspekt jag själv funnit värdefull - den ständiga tillgången för mina frågor, men också för att bygga upp insikten och förståelsen att han helt och fullt satsar på mig och oss. För vårt intensiva och som terapeuterna bekräftat - korrekta tillvägagångssätt som vi hade fördelen att kunna genomföra har ju burit frukt. Mina frågor är färre, mitt ältande obefintligt och tilliten är det bara tiden som kan tillse att möjliggöra för återuppbyggnad. 
 
Jag behöver också tid att vänja mig vid min nya vardag, att faktiskt förstå att det är "vi"-tänk som gäller och inte bara jag om allting, som en sådan vardaglig sak som att hämta och skjutsa Lilltjejen till hennes aktiviteter är ett exempel där jag nu kan och bör räkna med honom. Han vill och är redan i "vi" medan jag tycker det känns ovant och nästan konstigt. Samtidigt känns det spirande, spännande och faktiskt väldigt bra.
Han tycker det är svårt och frustrerande att jag håller visst känslomässigt avstånd med garden uppe men förstår att det är ofrånkomligt och något som just tiden förhoppningsvis kan råda bot på, och ser man bara på hur långt vi kommit under dessa få månader känner både vi och terapeuterna tillförsikt.
Christer beställer kontorsutrustning för att vi båda ska kunna arbeta hemifrån både mig och honom, uttrycker med ord och handling under all tid vi är tillsammans - vilket som sagt är mycket - sina känslor och sin vilja med mig, med oss, med den öppna blicken som genomsyrar hela hans personlighet. 
 
Vi är öppna med våra känslor och tankar, påminner varandra att inte hålla tillbaka, försköna eller på något bakvänt sätt försöka "skona" den andra - öppna spjäll hela vägen vad det än handlar om. Det leder som vi märkt till konflikter, men de har varit få och aldrig lämnats öppna eller oavslutade vilket gjort oss mera stryktåliga. En rejäl konflikt kunde få mig som lärt mig att lägga locket på och bokstavligt talat vända ryggen till men nu konfronterar jag den, tillåter mig som sagt att uttala min ilska - vilket resulterat i för mig oväntade och ovana yttringar.
Snabbt ut, hantera och lösa kanske låter enkelt men tålamod och tolerans har krävts av oss båda men likväl lett till snabba lösningar som annars för många blir liggande som molande, outtalade frustrationer som till slut exploderar av någon helt annan utlösande petitess eller kanske än värre aldrig kommer fram utan med tiden omvandlas till gnagande missnöje och bitterhet. 
 
Ingen av oss vill hamna där och den enda banala men likväl för så många svåra metoden att undvika det, är öppna samtal med respekt för den andre. Det låter så enkelt och klyschigt men jag tror många ändå finner det så oerhört svårt, att den som borde stå oss närmast också är den man har svårast att öppna sig för. Är inte det konstigt? Att rädslan för reaktionen hos den man älskar hindrar en att visa den respekt som denna förtjänar och hellre sviker, undanhåller, förvränger eller till och med vänder sig till någon annan. Så mycken smärta, så många missförstånd som skulle kunna undvikas om man bara vågat vara ärliga och öppna mot varandra.
 

Augustiläsning

Noll. Det blev noll lästa eller lyssnade böcker under augusti månad! Fokus och tid har som väl någon knappast missat - legat på andra saker. Noll. När hände det senast?


Söndagssol

(null)
Så går ännu en helg mot sitt slut där prio har varit på oss, mig och Christer utöver stressen på jobbet och koreografiplugg. När man kliver upp till strålande söndagssol är det skönt att inte ha en massa måsten utan kan stuva om i de lösa planer man hade och istället bara lägga sig och avnjuta vad som antagligen är några av sensommarens sista fina dagar.
Helgen inleddes med en och en halv timme gemensam sittning med terapeuten. Jag tyckte jag bara delade mina tankar, känslor och besvarade hennes frågor som varken var oväntade eller kändes särskilt svåra men efteråt var jag helt slut och lite överraskande ledsen vilket kanske var en reaktion på tröttheten, men också en sorg över hela situationen. Likväl kommer jag knappt ihåg vad som sades eller vad jag själv faktiskt sade men som jag förstod hanterar vi detta på rätt sätt och är på väg åt rätt håll. Självklart finns inga garantier, lika få som vilket par som helst egentligen men i frågan om tilliten är det som redan fastslagit tiden som är vår bästa allierade - eller fiende.
Huruvida vi behövde fler samtal lämnade hon helt till oss, gemensamma eller enskilda med mig om jag skulle känna sådant behov. Mitt intryck var att hon bedömde att hon inte kunde bidra med mycket mer just av ovan nämnda orsaker vilket är både trösterikt och lite snopet. 

Några timmar senare hade jag fått landa lite och mötte upp Christer inne i ett soligt centrum där Kulturkalaset kickat igång. Vi åt alldeles för mycket på Toso och pratade vidare. Analyserade det tidigare samtalet och diskuterade hit och dit, från restaurang till spårvagn och buss tills det kulminerade till ren osämja - vilket uppenbarligen behövdes. Jag tillåter mig att bli arg och släppa ut ilskan där jag tidigare bitit ihop och vi får ta tag i och reda ut det hela direkt. Det är ovant för framför allt mig men nyttigt och nödvändigt. 
Jag somnade framför koreografin på tre sekunder och hann köra igenom alla låtar på morgonen innan vi åkte till Frölunda och NWs Superrelease där alla LesMills koncept presenterades back-to-back. Jag käkade tårta både före och efteråt!

(null)

Jag har aldrig teamat med Emily och Leo men de var jätteduktiga och väldigt roliga att köra med, vi gjorde alla lite tabbar men hade bra och öppen stämning tycker jag så hoppas alla deltagare var nöjda. Om några timmar ska jag sätta alla låtar på egen hand!

Fyllde på med nytt till Christers kylskåp efter min stora rensning och slappnade av lite i solen innan vi tog MCn in till Kulturkalaset för en form av middag bland trängsel och matstånd. Första gången jag både testade vildsvin i en wrap, helt ok samt holländska pannkakor med sirap, såå goda! Och ja, churros såklart…
(null)

Ännu en fullbokad vecka står för dörren med Lilltjejen och hennes aktiviteter dessutom innan PI planeringen ska betas av och jag förhoppningsvis kan andas lite och fokusera mer på ledarskapsutbildningen som kickat igång i denna vältajmade period och pockar på betydligt mer tid än jag förutspått.


RSS 2.0