Ny fas

Nu ska allt vara klart och jag kan våga mig på att publicera här.
Organisationen som för drygt fyra år sedan beslöt och satsade på att införa agilt arbetssätt har nu beslutat att semi-skrota det genom att ta bort alla renodlat agila roller som Scrum Masters och RTE:er, de agila coacherna åkte ut så snart man tyckte att vi var igång. Jag stod med andra ord helt utan vettigt alternativ och BA-rollen fanns således lämplig, ett behov som PM också är i stort behov av. Så de renodlat agila rollerna togs bort men arbetssättet förväntas likväl vara agilt - i någon form. Teamen ska med andra ord att själva hitta det arbetssätt som passar dom bäst och organisationen kunde gå på tre olika spår för detta. Det spår som min nuvarande del av organisationen valde saknade naturliga roller för mig, så den BA roll jag erbjöds kändes i mångt och mycket som en nödlösning men också ett tecken på att de likväl ville ha mig kvar vilket jag uppskattade och var tacksam för, men eftersom jag saknar faktisk erferenhet och framför allt ambition för rollen kändes det inte hundra. Området i produkterna jag hamnade i, Plant Maintenance var och är väldigt intressant och arbetet som sådant hade jag absolut gjort efter bästa förmåga, gjort det bra och kanske till och med kunnat gilla. 
Men när jag fick tipset om en annan roll som tagits fram för den nya organisationen kände jag att den talade till mig mera, så jag sökte - och fick den! 

Den nya rollen har de döpt till Agile Team Manager där de största skillnaderna från min tidigare Scrum Master roll är personalansvar, jag kliver alltså in i en chefsposition och på grund av detta hade jag ett sista möte i rekryteringsprocessen med fackrepresentanter tidigare under dagen, Unionen och Akademikerna. Kort därefter ringer den rekryterande chefen och börjar samtalet med att utbrista: "Välkommen i gänget!
Det är således en annan del av organisationen som valt detta spår vilket innebär att jag lämnar Manufacturing och återvänder till inköp! Nu heter de Supply Chain and Procurement Digital, jag lämnar alltså inte IT men produkterna innefattar bland annat några av de jag arbetade med när jag började på Volvo Cars där i april 2007. Cirkeln är sluten!
Jag får ansvar för två team, Direct Material Sourcing och Direct Material Ordering med vad det verkar tjugotvå personer, de flesta konsulter vilket tacksamt nog innebär mjukstart för den för mig nya roll.
 
Där Manufacturings IT system handlade om tillverkningen av de faktiska bilarna, handlar Direct Material om att upphandla och orderlägga de faktiska delarna till bilarna så som kablage, säten, däck, instrumentpanel och så vidare - direktmaterial till skillnad från indirekt material som innefattar allt övrigt som verktyg, IT-system, testutrustning, maskiner och robotar, marknadsföring, logistik med mera. Apropå verktyg var det lite komiskt att det tog ett bra tag för mig där efter jag börjat som jag insåg att det inte var verktyg så som de var och i min begreppsvärld i form av hammare, skruvdragare och så vidare. Nej, det var de flera kubikmeter och flera ton tunga presshuvudena som stansar och formar karossens olika delar! Jag hade svårt att föreställa mig hur det kunde behövas så många ordrar för det och till mångmiljonbelopp, haha! Ett tydligt exempel på hur viktigt det är att faktiskt komma ut och förstå verksamheten man jobbar för.
 
Nåväl, många av systemen jag arbetade med då för nästan över fjorton år sedan var gamla redan då och försök har gjorts att ersätta dom med SAP vilket delvis lyckats. Så det är både nytt och gammalt som hamnar under mitt ansvarsområde och en förväntan i rollen är att utöka det tekniska kunnandet. I princip alla de andra ATM:arna har också varit Scrum Masters så de har varit öppna med att vi får sätta oss i skolbänken alllihopa, inklusive min nye chef vilkens rollbeskrivning uppdaterats efter omorganisationen. I framtiden ligger ett mål att denna roll ska utvecklas till en form av Engineering Manager som är enligt det spår som min nuvarande organisation valde.
Ja, det låter kanske flummigt och mycket är ännu oklart för alla så det passar bra på ett sätt att jag nu får vara del av denna resa att hitta just vår väg framåt. Det finns liksom ingen färdig mall som jag måste passa in i!
 
Sextonde oktober skulle den stora omorganisationen med nya och avslutade roller träda i kraft. Då går jag också officiellt över till min nya och då det inte var någon mening att fortsätta min onboarding hos Plant Maintenance har jag endast det underhållande och avtagande arbetet hos VCATS kvar - således kan jag starta upp det nya redan nästa vecka!
 
Så (ännu) en ny fas i mitt arbetsliv jag nu ser fram emot!
 
Det tråkiga med omorganisationen är att både Ola och Mikael fick exit-erbjudande och accepterade, och flera andra för mig kända namn har redan eller kommer efter den sextonde att lämna företaget. Många konsulter har och kommer också att lämna, däribland Jennie som blivit den enda och närmsta kollega och bollplank jag har sedan vi lärde känna varandra för nästan fyra år sedan. Hon kom in som ScM för grannprodukter när jag var på GCC. Vi bibehöll kontakten efter vi bytte produkter och organisationer, men nu lämnar hon alltså också bygget. Skittrist och en förlust för Volvo!
Seriematchen igår var en kylig historia. Jag trodde jag skulle sitta i föräldramöte större delen av tiden och hade inte tänkt på att klä mig för kylig oktoberkväll. De spelade bra men förlorade med en grinig Lilltjej som följd. Hon börjar kanske bli lite bättre på att hantera förlusterna ändå. Lite.
Det är publikmatch till helgen där vi som sagt slapp tjänstgöring men helgen därpå är det Gate9, cupen som min tjejs lag, F2011 anordnar och då slipper jag inte undan så det blir heldag både lördag och söndag med kiosktjänst och planvärdinneskap. Jag avskyr verkligen att stå i kiosk och blir galet stressad eftersom jag är så oerhört värdelös på huvudräkning! Tre kaffe, en bulle, två korvar med bröd, fem drickor, nej förresten fyra kaffe, en bulle till och vad tar ni för godispåsen? Gaaaah! Baka ska vi alla också göra och det gör jag gärna alla dagar i veckan, skiva lök och tomater till hamburgarna, tömma sopor och plocka skräp - inga problem, bara jag slipper stå där och räkna ut hur mycket som ska swishas!
Jag brukar låta dom räkna ut och så nickar jag och ler...!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0