Majsöndag

(null)
Det har varit en stelbent och långsam morsa denna dag men det bryr sig inte fåglarna om. Den ej fullvuxna korpen får komma ut i voljären och pröva vingarna liksom truten som inte kan stå eller gå. Fiskmåsen paddlade glatt omkring i bassängen tills den skadade fjäderdräkten var genomblöt och tre andra fjäderfän var tillräckligt återhämtade för att släppas tillbaka ut i det vilda.
(null)
Det kan vara lätt att få en förskönad bild av arbetet, att man bara gullar med fågelungar och spännande rovfåglar hela dagarna. Kompletterar därför med lite mindre tacksamma fotoobjekt. Diskandet tar aldrig slut, inte heller tvättandet och vikandet. 
Det är brist på volontärer och när vilthabiliteraren är ensam är det omvårdnaden som gäller och underhållet prioriteras ned. När vi kom igår morse låg två maskiner blöta handdukar under ett berg av torra som inte hunnits ta undan och diskbänken syntes inte under travarna av disk, fulla av rester från intorkad mald kyckling till välling, sillbitar och fröblandningar. Burar behövde rengöras och vatten bäras ut till voljären. En trastunge ska matas var tjugonde minut med levande daggmaskar och äter minst tre till fyra varje gång. Det blir många turer ut i närområdet för att kika under stenar och gräva i komposthögen!
Lilltjejen räknade till tjugotvå urgulliga duniga små andungar som piper under värmelampan men deras handdukar blir snabbt skitiga och blöta. Hon klippte ihop ett litet lager av gräs till dem och jag malde kyckling som kanske skulle räcka för resten av dagen eftersom det inte alls är lika många kråk- och rovfåglar inne nu som förra året. Än i varje fall. Den ostadiga truten nöp alla med sin starka näbb närhelst den kom åt inklusive Lilltjejens underarm med sår som följd men axelryckning från henne, van som hon är vid katternas tänder och klor. Personalen strör komplimanger över henne då hon ständigt frågar efter uppgifter och vill vara med på allt. Är så galet stolt över henne!

En dam kom förbi idag med spadar, vattenkannor och andra trädgårdsredskap, en gåva till trädgårdsgruppen! Det är ju inte bara fåglarna som behöver underhållas utan också utemiljön kring anläggningen så det finns volontärer som gör just det! Hela anläggningens existens är beroende av donationer och frivillig-insatser så det är så fantastiskt att vara en del av något som generösa och hjälpsamma människor skapar.

(null)
När vårt pass var klart sex timmar senare belönade vi oss dubbelt med munkar och mjukglass! Sedan åkte vi ut till Olofstorp och vårt gamla hus. Hon ville till tjärnen och se om  det fanns några paddyngel, ett kärt minne hon har från tiden där. Huset har bytt färg och såg ombonat ut, carporten blivit garage och infart och gång plattlagts. Träffade grannen Liisa och pratade en stund, märktes att hon ville ha sällskap. Pekka dog av covid förra vintern vilket inte förvånade mig då han var över sjuttio och rejält överviktig. Sorgligt i vilket fall och rara Liisa så ensam kvar.

Ingen av oss var av någon glass- och munkformad anledning inte särskilt hungriga då vi kom hem så blev pankisar och Lilltjejen ville prova att färga smeten. Tänk vad lätt det är att ifrågasätta med "så gör man inte". Men egentligen, varför inte? Knäppt blev det men smakade lika väl med de färska jordgubbarna. 
Imorgon gasar en ny arbetsvecka igång men kortare sådan med helgdag på torsdag. Nya koreografin har släppt så nu ska det pluggas igen, gjorde jag inte nyss det?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0