Klämdag

Gårdagens Trettondag bjöd på strålande väder utan vind, och idag har den regnat och snögloppat, typiskt västkusten. Jag tog en ovanligt lång sovmorgon som ryggen hade starka invändningar mot, innan en snabb packning av ryggsäcken och tur ut till Stora Amundön. När jag några timmar senare kom tillbaka till parkeringen var den överfull, och notera att den parkeringen är väldigt rejäl! Halva Göteborg vallfärdade som sig sedvanligen bör när solen behagar titta fram. Korvförsäljaren som så företagsamt placerat sig vid den enda möjliga passagen för alla gjorde sig nog goda pengar den dagen.
 
Sedan måste jag stolt dokumentera att jag oavbrutet jobbat med Duolingo i hundra dagar nu! Jobbar med Rosetta Stones övningar också när jag har möjlighet och om två veckor börjar distanskursen i Lund. Promenerade genom vätan till Coop för att hämta ut ordboken jag beställt från Studentapan, en knapp hundring billigare än en sprillans ny och i ok skick, så nu har jag de två obligatoriska läroböckerna redo.
Nackdelen med Rosetta Stone är att appen tillhandahåller långa meningar som jag måste köra i google translate för att ha en chans att förstå. Det finns ingen teori eller förklaringar kring övningarna eller vad som åsyftas så genom att ibland översätta flera av de olika exemplen kan jag lista ut vad syftet är. Det är enormt tidsödande men antar att det är utformat för att vem som helst ska kunna jobba med övningarna oavsett hemspråk, men hade jag inte haft möjlighet att översätta hade det varit praktiskt taget omöjligt. Duolingo har faktiskt ett litet teoriavsnitt till varje "kapitel" vilket är väldigt bra.
De två apparna kompletterar dock varandra en del även om de ibland har olika översättningar eller tecken för vissa ord och begrepp. Den där nyckeln till att förstå de två och ibland tre tecknen för ett ord är jag långt ifrån att knäcka.
 
Frågade förresten amerikanerna vad de har för ord för klämdag - och de hade inget. "Sick-day" blev förslaget, haha!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0