Februaristart

Vi har fått snö igen! Gigantiska underbara lovvikavantar föll igår och när vi är precis under nollan ligger det ännu kvar. Sista karantänsdagen så Lilltjejen ska testas ikväll och se om hon kan åka till Johan alternativt imorgon. Själv befinner jag mig ännu i det fluktuerande tillståndet men tycker allt att det är mycket mildare med mindre snor och täppt när det väl kommer. Christer kommer med nya snabbtest ikväll samt kompletteringshandling.
 
Jag har ju inga större problem med att vara isolerad men saknar träningen och mina pass. Det jobbigaste är att vara beroende av någon annan. Johan har erbjudit sig och Christer har handlat en omgång redan vilket är jättesnällt, men jag gillar det inte. Jag avskyr att känna mig i skuld och att behöva be om hjälp! 
Visst finns mathem.se, hämta-själv och andra leverantörstjänster men i valen att svälja stoltheten eller att belasta mina små marginaler med sådan lyx var det ganska enkelt ändå. Min del av Sälenresan är nu betald och denna månad blir lika på gränsen som den vi precis lämnat. Då hade jag knappt tresiffrigt kvar på kontot när vi gick in i sista veckan. Man fick vara tacksam att jag bara behövde tanka bilen en gång, ännu en fördel med att arbeta hemifrån.
 
Lunds universitets nybörjarkurs i kinesiska har börjat komma igång och mitt första intryck är tveksamt. Det är rörigt - och då menar jag inte språket, utan lärarna och deras pedagogik. De är två som har hand om olika delar och ger intryck av att bara vara två kineser som bott och verkat här ett antal år, lärt sig bruten svenska och därmed anses lämpliga att undervisa i sitt modersmål. Läraren i mig sitter och stör sig på otydliga instruktioner och rörigt material. En svindyr lärobok som angavs som obligatorisk säger de under introduktionen inte alls vara nödvändig och kommer inte användas alls, utan det är deras egna stencilmaterial som gäller som man får skriva ut. Jag avskyr stenciler!
Ja, de är lärare och inte art directors men hur svårt är det att tillse enhetligt typsnitt, typstorlek och att radbrytningar blir korrekt?
 
Vi får uppgifter att göra men ingen instruktion så en deltagare måste fråga. Vi har fått ett antal ord i läxa att lära oss och meningar att översätta från svenska till pinyin, men dessa innehåller en massa ord vi inte delgetts så jag får använda google translate. 
I pinyin har man fyra betoningstecken varav två inte finns på våra tangentbord. Råd eller tips på verktyg för att få till dom tack?
 
"Fokusera på det positiva!" skulle säkert någon äckligt klämkäck person hävda. Tjae, det är ändock en kinesisk kurs som jag går och det blir onekligen mer autentiskt och trovärdigt med lärare som är kineser... 
Andra positiva saker i detta inlägg som blev väldigt negativt, är solen som skiner på det vita landskapet utanför fönstren och att jag förhoppningsvis kan köra mitt pass på söndag. En annan är det troliga faktum att Lilltjejen antingen är immun mot covid eller redan har haft det utan symptom. Johan är dock lite lur på att hon kanske hade det då hon var ovanligt trött och nere förr-förra veckan hos dom. Vi får se vad kvällens snabbtest säger, men har hon inte smittats under sin tid med mig här så lär hon aldrig bli smittad för vi har absolut inte hållit några avstånd, snarare tvärtom.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0