Paltbröd

(null)
Välkommen till Lilla- och Storasysters bakblogg! Idag har vi (läs Lillasyster) för första gången bakat paltbröd, av spad från vår (läs Lillasyster igen) igår självklart egentillverkade palt. Tre saftiga och mumsiga bröd att avnjuta med rejält mycket smör och gärna ost (Storasyster skippar osten).

Så här gör du!
Låt spadet svalna och häll bort eventuellt klart övre skikt. 
1 liter spad
1 pkt jäst
1 dl ljus sirap
1 msk flingsalt
En väldans massa mjöl, typ 14 dl

Värm spad till 37 grader och lös upp jästen. Tillsätt salt, sirap och hälften av mjölet. Låt storasyster röra ihop under ett gäng minuter, den är rena vällingen så fattar inte riktigt varför men så stod det i det andra receptet.
Arbeta in resten av mjölet tills det släpper från  kanterna, i Lillasysters tycke i lösaste och kladdigaste laget men vågade inte sätta i mer.
Låt jäsa en timme.
Under tiden applicerar Storasyster omtänksamt på Lillasyster sin gåva i form av ansiktsmask som enligt utsago ska ge ett "chic" (eller var det "kyck"?) resultat.
(null)
När den kalla, slemmiga och tvivelaktigt välbefinnande kycklingmasken avlägsnats kan du smöra och mjöla tre avlånga brödformar. Tycker bröa borde funka minst lika bra så välj själv.
Sätt ugnen på 175 grader.
Låt degen rinna ut på arbetsbord och kladda  in mer mjöl, Lillasyster behövde en hel del, tills du får den i så pass hanterbar form att du kan dela den i tre delar och placera en kladdklump i respektive form.
Låt jäsa en halvtimme.
Här ska man också enligt receptet snitta i degen, syfte okänt då det bara kladdade och sedan ändå försvann vid gräddningen.
Grädda 35-40 min.
Svalna på galler.

Storasyster ikläder sin ögonhimlande Lillasyster ett förkläde och arrangerar entusiastiskt bakresultatet på ett kulinariskt och hemtrevligt tilltalande sätt. Et voilà! Paltbröd a la Lilla- och Storasyster! 
(null)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0