Davidsson

Det ska vara någon form av adventssamling på Lilltjejens skola där de olika klasserna ska sjunga lite sånger. Jag står och lagar mat medan hon sitter och pysslar intill vid köksbordet. Jag hör hur hon nynnar på "Hosianna" varpå hon plötsligt frågar:
          "Mamma, vem är Hosianna Davidsson"?
Det tog några sekunder innan jag fattade och några till att ordna anletsdragen och förtydliga att det var "Davids son". Och bara medan jag nu skriver detta undrar jag om det faktiskt kan stämma. Var inte Hosianna en tjej? Då kan det väl inte vara en son? Ja, ni hör ju hur noll koll jag har och blir svaren skyldig när Lilltjejen frågar vem så dessa båda var. Jag har inte den blekaste. 
Är det här mina skyldigheter som "stolt svensk" som SDarna frågade mig kommer in? Det där idoga värnandet om våra kristna traditioner som är värt hatstormar och mediadrev? En SDare kallade mig invandravurmare och jag tillåter mig tvivla på att särskilt många av dessa traditionsvurmare kan hjälpa mig och min avkomma förklara ovan psalm.
Lyssnar man på den mycket korta texten kan man kanske räkna ut att Hosianna ska föreställa Jesus, eller? Men han skulle ju föreställa Guds son, som då alltså heter....David? Hamnar jag i skärselden nu för min uppenbara okunskap? Det känns som man lika gärna kunnat sjunga om flygande falukorvar men så länge man gjort det till en tradition finns ingen orsak att ifrågasätta det. 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0