Utgångsläget StV

Då ska vi se, bilder från mäklaren. Har skapat en ny kategori för Stora Varholmen för att kunna följa och framför allt kunna gå tillbaka och se förändringarna som vi planerar. För stora planer och visioner har vi men tid och framför allt ekonomi bestämmer takten och tillser att det blir väl övervägda ändringar när det väl blir dags. 
På baksidan går en illa medfaren och igenvuxen betongtrappa upp mot höjden. Den går inte längre hela vägen upp så planen är att restaurera och röja. Under altanen och i krypgrunen är det förråd och mycket organiskt bråte. Besiktningsmannen hade åsikter om grejerna i krypgrunden så höstens fokus är att röja ur den och tillse att minimera risken för fuktpåverkan.
Halva altanen är inglasad med skjutfönster/dörr och halva är öppen. Möjligheten att kunna sitta skyddat vid sämre väder gillar vi. Runt hörnet finns ett litet förråd som en gång var torrdass. Altanen fortsätter förbi mot baksidan.
 
Kommunalt vatten och avlopp drogs till ön för några år sedan då det skulle just via den ut till Öckerö(?). Föreningen/stugägarna tillsåg sedan att dra in till stugorna. Säljarna drog inte in i huset utan till verandan där diskho och diskmaskin (yes!) installerades. Badrummet når man från verandan (vita dörren).
Här kom besiktningsmannen fram till att det var brister i hur arbetet utförts. Inte fackmannamässigt. Säljaren hade gjort allt själv enligt instruktioner. Framför allt var golvbrunnarna felaktigt gjorda, gravt enligt besiktningsmannen vilket vi försökte pressa köpeskillningen ytterligare på - utan framgång. Här hade det också läckt in vatten genom taket, vilket vi informerats om i förväg. Detta har åtgärdats genom ny papp på yttertaket men eventuell skada under hade inte kontrollerats. Generellt behövde hela taket åtgärdas men just läckan var fixad.
Innanför dörren. Köksvrå skymtar till höger. Direkt till  höger är sovrummet och in till vänster ett "tv-rum".
Köksvrån är yttepytteliten. Här är planen att flytta ut vitvarorna till altanen och låta denna vrå bli förvaringsutrymme. 
Det lilla sovrummet. Har en känsla av att Ronja lär vilja sova i överslafen och så jag eller Johan får sova i någon av bäddsofforna i de andra rummen. Vi finular ännu på hur vi ska lösa den tredje permanenta sovplatsen på bästa sätt. Vääldigt långt fram i tiden är visionen ett loft. Stugans boyta är 30 kvm och de får vara 50 så vi har möjligheter att bygga till. Loft räknas dock inte till boyta så funderingarna är att inkludera altanen till stugan och tillbygga ny altan utanför. Någon gång i fjärran framtid alltså.
"TV-rummet".
Sjöboden på fem kvm är nu full av bråte men också användbara grejer som flytvästar, verktyg, fiskeredskap och annat. 
Till höger är bryggan och båten som ingår i köpet. Bryggan är vår egen medan den till vänster är gemensamägd av andra på ön. Vår brygga behöver fixas då den nu ligger väldigt högt och är något skadad. Säljarna lånar en plats av en annan som också ska sälja sin stuga då de är så ofärdiga att de inte kan klättra ned/upp ur båten från sin brygga. Vi får också nyttja den tills hans plats är såld och den ligger just vid den intilliggande. De som har bryggan till vänster vill göra om den och samtidigt flytta den på så sätt att vår måste bort. Vi har alltså goda förhandlingsmöjligheter där att säkra en billig plats vid det nya gemensamma bygget. Bryggorna ligger rakt bakom sjöbodarna.
Båten är drygt fem meter med 50 hk motor, båda från nittiotalet. Enligt säljaren bör styrvajern bytas så det får vi se till att lära oss i höst när båten plockats upp. Uppställningsplats har vi på ön.
Hur tar man sig ut  om man inte har egen båt då?
Stora Varholmens Havsbadskoloni som den heter, och som vi snart ingår i, finansierar en färja som går två gånger per dag under sommarmånaderna samt vid påsk då många tydligen brukar fira den där ute. Före och efter högsäsong går den endast helger för att under vintern (förståeligt nog) inte gå alls. Färjan är en vanlig motorbåt med kapell/tak baktill och rymmer kanske femton personer. Den kör så länge det finns folk kvar som behöver över så till exempel midsommar då det tydligen är väldigt mycket folk där ute kör den skytteltrafik. Det tar inte mer än kanske fem minuter över.
Fastlandet, Hjuvik uppe i högra hörnet. Kolonin består av nästan nittio stugor varav vi bor i kanten av en dal som går rätt genom ön. Halva ön är alltså obebyggd vilket jag gillar. Den smala asfalterade stigen runt vår halva av ön är dryga kilometern lång så en del brukar tydligen jogga den några varv. Tror jag får inkludera den obebyggda delen av ön som jag ska ge mig på att springa där. Kul att klättra och kava bland klipporna också. Får bara se till att undvika den rundan om det regnar bara...
Det finns en bastuförening på ön. Den kan ni skriva under på att jag kommer att ingå i! Johan och Ronja kan plaska omkring i tången medan jag gottar mig i värmen.
 

Kommentarer
Postat av: Anna i gbg

Jösses vad fint!! Ska bli kul att följa er och allt jobb därute ;-) En sån dröm- det enda "praktiska jag" tänker på är ju att man är rätt fast därute och beroende av båt- tänker när man ska röja och bygga ut osv Hur får man ut allt på ett smidigt sätt? ;-)

Som sagt- återigen grattis och lycka till och vilken fin framtid ni har framför er :-D

Anna i gbg....

2015-08-24 @ 10:34:06
Postat av: Linda till Anna i gbg

Ja att transportera ut grejer är sannerligen en utmaning. Och väl iland ska de bäras till stugan. Skottkärra är det som finns att tillgå som hjälpmedel. Pratade med en som hade ett spabad. De hade kämpat en del! :o)

2015-08-26 @ 21:11:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0