Tunn is?

"O helga natt, o helga stund för världen,
då Gudamänskan till jorden steg ned!
För att försona världens brott och synder,
för oss han dödens smärta led.
...

Folk, fall nu neder, och hälsa glatt din frihet.
...

Ty frälsarn krossat våra tunga bojor
Vår jord är fri, himlen öppen nu är
Uti en slav du ser en älskad broder,
och du ser, din ovän skall bli dig så kär
Från himlen bragte frälsaren oss friden,
för oss han nedsteg i sin stilla grav.

Folk, fall nu neder, och hälsa glatt din frihet.
..."



Alltså, jag är ju inte kristen och så ointresserad att mina kunskaper kanske berövar mig rätten att tycka och tänka i detta fall. Men minns där jag satt i förrgår någonstans mellan snöbollen som träffade Gulingen och snoranfallet vid Frölunda torg. Då uppfattade jag Tommy Körbergs "O helga natt" från Mix Megapol (som bara kör jullåtar hela månaden), och strofen "För att försona världens brott och synder, för oss han dödens smärta led."
I min bittra och självömkande bubbla hittade jag en martyr större än min själv, för är det inte martyraktigt att dö för någon annans skull? "Titta vad jag offrar mig för er, mitt eget liv för era synder skull!" Vad var det för synder? Vad hade hänt om han inte offrat sig? Ååh vad fantastisk han var som offrade sig för vår skull! Hade vi bett honom?? Vad är det för frihet vi så glatt skulle hälsa på? Blev inte människan mer förslavad under en tro som vi skulle "falla neder" inför? En bibel vilkens texter tolkats på så många sätt för att gagna några få, manipulera och orsaka skada, död och till och med krig i "dess namn"? Nej, jag är inte insatt i den kristna historien och anses väl därför enligt de "lärda" inte heller ha rätt att uttala mig ens. Som att säga sig ogilla prinsesstårta innan man smakat den ens, men om jag sett och hört hur många som fått magsjuka av prinsesstårtan hade jag uttalat mig negativt om den också.
Men liksom fotboll för hängivna fotbollsfans som nästan är jämförbara med troende oavsett religion, så finns också positiva sidor. Samhörighet, välgörenhet och gemenskap. För att inte tala om alla trevliga helgdagar och traditioner man kan utnyttja när det kommer till religionen, höhö! Synd bara att tron, fotbollsengagemanget osv liksom det mesta andra kan dras till sin spets, spåra ur och missbrukas. Och hur vågskålarna väger finner jag svårt att ange. För ett förstört liv är väl tillräckligt? En misshandel av fotbollshuliganer eller ett mord på grund av sin tro? Eller ska de anses som  "offer" värda de övriga "vinsterna"?

Nej, jag kom bara att tänka på hur just extra sur jag blev när jag hörde den strofen i radion. Har fått andra ifrågasättande tankar också så här i juletider. Som tomten till exempel. Varför ska man ha en tomte egentligen?
En spännade grej för barnen, är det enda syftet? Fick den funderingen när det önskades tomte till syskonbarnen där i varje fall den äldste tror stenhårt på honom. Jag kände liksom why? Vad händer om det inte kommer någon tomte? Ungen får ju klappar ändå och det är ju det enda som betyder något i deras värld. Eller är det dags att strypa cynikerLinda nu med den kommentaren att jag själv bergis kommer att mynta tomten för Ronja när det blir dags. Allt för att motivera snällhet och idka utpressning med när det trilskas om maten. Alla metoder är visst tillåtna har jag hört. Nästan i varje fall.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0