Julfunderingar

Jag har nog ganska kluvna känslor till julen. Jag gillar alla ljusen i mörkret, att ha en gran, musiken och lite pynt. Jag tycker om att ge julklappar, men ogillar den självklarhet hos så många barn som förväntar sig många och dyra klappar. Någonstans försvinner den genuina förväntan och skräckblandade förtjusningen över tomten och övergår till rena krav på gåvor i form av ditten eller datten. Har deltagit i julfiranden där papper slitits av, innehållet knappt ägnats en blick för att denna redan är fästad på nästa i högen. Ibland är det till och med ren besvikelse som barn, eftersom de är just barn, är oförmögna att dölja. Hur blev det så?
Jag ska inte sticka under stolen att den betydligt yngre versionen av mig själv också suttit och förväntansfullt slitit upp papper, och bortskämt fått en hel del klappar under granen. Men visst tackade jag åtmindstone? Fast å andra sidan, vad är ett tack uttalat efter "diskret" uppmaning från en förälders mungipa värt egentligen om ungen inte menar det?
Många barn i vårt välfärdsSverige blir glada om de ens får julmat på bordet, medan andra gnäller över fel modell på laptopen eller iFånen, eller att de inte fick både och. Jag är inte förälder ännu, men min glädje av att ge (kan säkert kopplas till mitt snedvridna samvete) lär säkert inte bli mindre när jag väl är mamma och vill ge det bästa till mitt barn. Alla föräldrar vill väl det bästa för sina barn antar jag, men varför överöser man dom egentligen med alla dessa materiella ting? Är det för att kompensera något annat? Brist på tid och engagemang? Den själviska anledningen att känna givandets glädje, för visst bidrar man till välgörenhet för att det också känns bra för en själv? Kanske överöste mina föräldrar mig med julklappar och födeledagspresenter för att de inte kunde ge mig något annat, inte kunde visa sin kärlek på annat sätt än genom materiella ting? Jag har ju anammat samma metoder, ger hellre materiella ting än min tid och mitt engagemang, det är ju mycket lättare!
Är vi idag så bakvänt välmenande att vi vill ge så mycket att det förlorar sitt värde för den som tar emot? Gör vi oss inte en björntjänst då?
Jag är så kluven. Oo tycker inte vi ska byta julklappar överhuvudtaget av just den anledningen att det blivit så överdrivet, förväntat och hysteriskt bara för att det är jul. Jag håller ju med, samtidigt som jag skulle finna det jättetråkigt att inte få ge något till min Oo, och visst vill jag gärna ha något av honom! Jag är ju präglad materialist! Det kanske är mängden och värdet som jag värjer mig mot, och det faktum att mottagarna är barn som inte har vett att uppskatta det de får, just de barn som tar gåvorna för givna och ställer krav på dess innehåll. Visst kan de önska, men för många är dessa önskningar liktydliga med självklara förväntningar som ska uppfyllas. Snacka om att ta ifrån en givandets glädje.

Kommentarer
Postat av: Anna

Vi ska då köpa oss en gemensam present. Lägga pengarna på nåt som vi vill ha båda två. :o)



Kram!

2010-12-02 @ 13:13:59
Postat av: Linda till Anna

Det är smart! Men jag hade nog haft svårt ändå inte inte köpa något till honom! Nu har vi ju som jag bloggat om tidigare, redan hittat en julklapp till Johan som han fick välja själv, och då är han nöjd. Men inte jag! Xo) Jag vill ge honom något eget som han inte redan vet på förhand, sån är jag :oP

2010-12-02 @ 13:17:55
Postat av: J

Jag är mamma redan och jag vill ge mina barn ALLT, så man får verkligen hejda sig. Jag tror din inställning är sund, man behöver inte fååå allt. Det som var roligt när man vara barn, var att sitta och kryssa i leksakstidningarna och göra önskelistor samt stämningen kring jul. Jag försöker att skapa rutiner för barnen kring jul. Varje advent får de en liten julklapp av "tomtenissarna" och varje morgon öppnar vi julkalendern coh tänker adventsljuset i köket. Det tycker de är jättemysigt! Sånt tror jag de kommer ihåg, om man menar det och spenderar den där kvarten med dem!

2010-12-02 @ 14:13:05
Postat av: J

tänder adventsljuset menar jag förstås :) Inte tänker.

2010-12-02 @ 14:13:52
Postat av: Linda till J

Tycker det låter jättemysigt med de traditioner du bygger med dina barn! Som du säger, tiden man spenderar och ens engagemang som de märker är ärlig och uppriktig, DET skapar goda minnen och en God Jul! :o)

2010-12-02 @ 19:10:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0