Det bidde...

... en limpa!
Eller ja, snarare sex stycken! Och de smakar precis som jag mindes dom när mamma gjorde dom. Mm, varma med smör som bara smäter ned i skivorna! Jag trodde inte det skulle gå att jobba ihop smeten med enbart elvispens degkrokar, men det gick riktigt bra! Enkelt recept också.




4 ägg
1 kg farinsocker (det mjuka i påse á 500 g)
1msk salt
2 kg rågsikt (behövs mer!)
3 pkt jäst
1 liter ljummet vatten

Rör ihop ägg, socker och salt.
Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt jästvattnet, vattnet och råksikten och arbeta ihop.

Jag tyckte degen blev lös, men då jag aldrig gjort detta förr vågade jag inte tillsätta mer mjöl än receptet angav. Jag jäste hela degen i ugnen på 50 grader drygt en halvtimme. Degen behöver mera mjöl! Arbetade in säkert några deciliter extra på arbetsbordet.
Forma limpor, nagga ordentligt och jäs länge, mina sista kommer att ha legat i över tre timmar!
Pensla med lite vatten innan och grädda ca 40 min i 170 grader. Man kan pensla efteråt med lite smält smör för den blanka ytan.

Phu! Har tre klara, den fjärde i ugnen och två plåtar kvar att grädda! Jag kommer att vara uppe halva natten, och så ska de ju helst kallna också innan jag kan försegla dom i påsar. Måste förresten dela dom också innan eftersom de blir så stora! Känns som jag stått i köket hela dagen, bara varit utanför dörren för att storhandla och kolla in altanbygget. Det fina vädret fick till kvällen ge vika för rejält störtregn. Jag fixade Flygande Jakob till sen lunch som Nicke och Ida gjorde oss sällskap till, då de kikat förbi för att kolla på altanen. Sen tog storkok av köttgryta vid som så följdes av brödbak. Är riktigt nöjd med min dag men är nu rätt trött i fötterna! :o) Betar av Disney och Pixar-filmer nu medan jag gräddar och väntar. "Cars", "Finding Nemo" och nu "Alladin". Oo håller mig sällskap i soffan, men får väl se hur länge han håller sig vaken :o)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0