Inte rätt, men inte heller så lätt!

Står man i dörren till en nöjesinrättning där etanolintag och förnöjelse är målet, kan det vara många människor man ska bilda en uppfattning av på få sekunder. Är personen berusad? Oftast, och nej det är inte uttalat med en cynisk absolutists nedlåtande dragning i mungipan. Hur berusad är vederbörande? Man försöker möta blicken, ställa någon fråga där legitimationskontroll kan vara en bra förevändning. Om ögonen går i kors och kroppen svajar likt en roddbåt i tung sjö när det ska grävas efter plånbok i handväska kan man vänligt men bestämt råda till en sväng runt kvarteret, eller ännu bättre en taxi hem? Sköter man det snyggt kan de flinande hålla med att de kanske fått liiite för mycket och stappla iväg med armen om vännen (om inte vännen ska argumentera för den andres sak), men är personen fast besluten att komma in oavsett hur hövlig och trevlig jag är så är en diskussion ofrånkomlig.

Synfel, neurotiska (haha!) neurologiska skador och dylikt är vanskligt, framför allt om personen kanske druckit lite innan så denne luktar alkohol. Det är rent ut sagt skitsvårt att bedöma om personen verkligen är skadad/har synfel eller bara hittar på för att komma in (en del klättrar in genom hotellfönster där det är sovande gäster för att komma in, så metoderna är många!). Jag brukar fria hellre än att fälla, men vid casinot där gränsen i princip är noll var det jättesvåra dilemman ibland. Att gästen känner sig kränkt är nästan ofrånkomligt när sjukdomssymptom plus alkoholdoft medför ett ifrågasättande. En del har förståelse och kan visa medicinskt intyg (hur vet man att det är äkta egentligen?), medan andra blir fly förbannade och tvingas avvisas av den anledningen. Att hellre fria kan dock också medföra bekymmer, för tänk om man blev bluffad, personen var faktiskt "bara" berusad, hamnar i bråk där inne och misshandlar en annan gäst? Ska jag då lastas för att jag släppte in honom/henne?

Ordningsvaktens uppgift är inte att stå i dörren och kolla leg, han/hon ska tillse att ordningen upprätthålls. Att flertalet nöjesinrättningar tillämpar "dörrvakt" i förebyggande syfte att "mota eventuella problem redan i dörren" kan ses hur man vill med tanke på hur friskt det serveras där innanför. Men onekligen så ökar risken för bråk och sovande gäster om de redan vid ankomst knappt kan gå rakt. Med detta vill jag dock inte slå ifrån ordningsvakterna någon skuld för de som felaktigt avvisats på grund av synfel eller skada, bara försöka ge en insikt i komplexiteten av ett yrke och deras utövare som själva väldigt ofta får erfara personliga påhopp och kränkningar när arbetsuppgifterna ska utföras. Dock är det tyvärr en ganska allmän uppfattning att det är något man "får ta" som ordningsvakt. Men saker som uttalats under alkoholens inverkan anses visst inte som lika allvarligt? Delvis kanske, men inte desto mindre finner jag ingen anledning till glåpord och kränkningar för att man utför sitt yrke, oavsett om den andre är berusad eller ej. Samme person skulle knappast uttala orden "fitta" eller "vänta bara" till tjejen i klädaffärens kundtjänst när hon förklarar att kavajen inte får återlämnas på grund av butikens uppsatta regler? Eller är det en helt annan sak?


Kommentarer
Postat av: * Em

Hej :) Allt bra med dig idag?

2010-04-22 @ 18:16:56
URL: http://emelojs.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0