U som i Uv och Ullevi!

(Bilden av Jan-Åke Noresson i gp.se)
Ett par berguvar har fattat tycke för Nya Ullevi, och nu hoppas man på att de ska finna sig så till rätta att de häckar där! Hur coolt är inte det? Specifika visningar anordnas för alla nyfikna som vill komma in och se de magnifika fåglarna! De är så sällsynta att vår lärare i ornitologi i Umeå, (Jörgen Wiklund som också är grym naturfotograf), bad oss ringa honom om vi fick syn på en!
Från att nästan ha utrotats, föddes det upp och släpptes drygt 1000 stycken, vilket resulterat i positivt resultat. Sakta men säkert skönjas hopp om att den får leva kvar i vårt land! Kanske bland annat i Ullevi! :o)

De är verkligen läckra! Imponerande, vackra och stora! Jag fick en framför mig när jag körde en nattlig rond på Umeås soptipp. Ni vet de där vita ensilagebalarna, även kallade "traktorägg" som bönderna tillverkar ute på ängarna? Umeås tipp gör liknande, men av sopor och staplar upp som i högar. Uppe på en sådan satt en berguv och spanade efter alla de råttor som fanns i det området. Jag ställde mig på bromsen och bara stirrade på den i strålkastarljuset. Dess röda/bärnstensfärgade ögon är verkligen läckra, och tofsarna! Efter några sekunder lämnade den balen och svepte rakt över mig där jag satt i min Securitasbil. Vingspetsarna var utanför huven! Den är så gigantisk! Hur läckert som helst!

När jag senare pratade med Jörgen, berättade han att han hört att ett uvpar höll till där kring tippen. Jag såg den en gång till en annan natt, svepandes förbi i strålkasterskenet.
Nu när vi flyttat ut intill skogen hoppas jag på närkontakt av flera djur, och inte minst få höra ugglor på natten! Säljarna berättade att de hade en älg utanför panoramafönstren en dag! Men jag har alltid tyckt om att titta på fåglar, fast är värdelös på att komma ihåg deras respektive läten och namn. Men beundra dem kan man ju ändå! :o)

Kommentarer
Postat av: Elin

Häftigt att du sett en ju! :) Stackars dem på Ullevi om det blir massa fotboll och konserter där... men coolt att de har fastnat för Ullevi ändå !:)

2009-02-12 @ 19:37:09
Postat av: Linda till Elin

Ja, det var riktigt coolt! Och visst är det fräckt att de slagit sig ned där! Får hoppas de blir kvar,

för vem vet? Kanske de diggar Madonna? Om inte kanske de flyger ned och bombar henne med döda möss! :o)

2009-02-13 @ 08:32:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0