Tjälknöl!

Visst ser den, öh, frestande ut?
Min andra tjälknöl i min tveksamma kulinariska karriär är på gång i ugnen. Det är dock så enkelt att tom jag klarar av det:
1 kg frusen köttklump, typ fransyska (jag vet, knäppt namn!)

In i ugnen över natten, ca 12 timmar i 75 grader. Till morgonen har den röda ishårda klumpen förvandlats till en något mindre mörkbrun sak.
Lägg ned den i 5 dl vatten tillsammans med 1,5 deciliter salt och lite socker (fråga ej vad sockret har för funktion, jag bara följer receptet!). Låt den ligga och gosa där drygt sex timmar. Mört och gott ska det bli, vilket det i varje fall blev första gången jag gjorde det.
Denna gång är min klump något större, varför jag fortfarande har den i ugnen, nu drygt 13 timmar efter jag nattade den. Ska dessutom prova en annan variant, med 1,5 liter vatten, fem biljongtärningar, skivad lök, purjolök, basilika och salvia.

Buljongtärningarna ska vara både grönsaks och kött. Jag hade en halv grönsaks, så resten fick bli köttbuljong.
Porjolök saknade jag, så det blev lite extra vanlig lök jag skivade ner i buljongen.
Salvia hade jag ingen heller, så öste ned lite extra basilika...
Sen kände jag för lite våghalsiga krumsprång, och lät en hel del av saltpaketets innehåll göra löken och basilikan sällskap. Körde ner en skivad vitlöksklyfta, och då det andra receptet nu hade med det, så slängde jag i lite socker också!
Det här blir nog sketasbra! Heh.
Grejen är bara, att enligt den första varianten ska den ligga och dra i sex timmar. Den andra varianten ska ha 24! Ska jag gå en medelväg och ta 12 då??
Vi hade ju tänkt bjuda Johans föräldrar på min eminenta tjälknöl efter visningen, men jag tror inte de har lust att vänta till imorgon bitti på sin middag! Hm. Vilka problem.

Maja lade förresten en gräsfylld pizza i dörröppningen till sovrummet imorse. Så det kunde ha blivit en trevlig överraskning om vi inte hör det. Och när jag dammsög igår hittade jag en intorkad Fiapizza på filten i soffan där nere. Hellre filten än i soffan i alla fall!

Nej, nu är det nog dags för min köttklump att ta ett bad!

Kommentarer
Postat av: Anna

Nja, det där är nog inget för mig. Bäddat för misslyckande. :o)

2008-10-05 @ 10:57:33
Postat av: Elin

Den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge... :)

2008-10-05 @ 12:11:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0