Svansbehandling

Ok, så var man på jobbet igen. Och denna vecka verkar har börjat med totalt stiltje på supportfronten. Jag var ju så duktig och avslutade de dryga tusental datainmatningarna förra veckan, varvat med några knepiga supportärenden. Men från och med igår verkar hela inköpsavdelningen tagit semester. Alla dryga tvåhundra? Dött är det i varje fall.
Jag var klok och tog med mig en extratröja idag i alla fall. Fatta att jag fick byta om till lättare klädsel innan jag lämnade jobbet igår! Höll ändå på att storkna på väg till och från naprapaten, för att inte tala om hur varmt det var på deras mottagning några våningar upp!

Slå på "naprapat" på NE.se och du får: "person som (yrkesmässigt) utövar naprapati"
Ööh, ja men jahaaa, då förstår jag ju! Nötter!
Man skulle kunna misstänka att de tar betalt per sökning!
"Naprapati" = ..."behandlingsform inom manuell medicin. Naprapatin infördes av den amerikanske kiropraktorn och läkaren Oakley Smith, som 1907 grundade den första högskolan för manuell medicin enligt naprapati i Chicago.

Inom naprapati, som är en utveckling av kiropraktiken, arbetar man uteslutande med funktionsrubbningar och smärttillstånd inom rörelseorganen. Behandlingen sker med särskilda handgrepp, manipulation och mobilisering, som i kombination med massage och muskeltöjning vid behov kompletteras med elektroterapi, träningsprogram och ergonomisk rådgivning.


Utbildningen till naprapat är en fyraårig heltidsutbildning underställd Högskoleverkets tillsyn vilken sedan 1970 ges vid Naprapathögskolan i Stockholm. Efter avlagd examen samt ett års sjukvårdspraktik kan sedan 1994 legitimation sökas hos Socialstyrelsen. I Sverige fanns vid utgången av 2001 drygt 700 legitimerade naprapater. Liksom för annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal gäller att utövarna skall arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet samt att de står under Socialstyrelsens tillsyn. Legitimerade naprapater är alltså inte utövare av alternativ medicin."

Ifall ni nu undrade...tack för det NE.se!

En av dessa 700 tog hand om mig i deras stekheta små lokaler mitt i stan, och jag vet inte riktigt vad jag väntat mig av mitt besök egentligen. Kanske hade jag någon luddig tanke att han skulle ställa braiga frågor som jag skulle svara på, och så skulle han "vips", komma med smarta lösningar för att bota min svanskota.
Eh, nej. Inom loppet av tre minuter står jag där utan kläder och böjs än hit och än dit. Upp på bänken och så har man fingrar nedkörda mellan skinkorna! Okej, okej, svanskotan råkar ju faktiskt befinna sig i klyftan mellan våra två största muskler "rumpus skinkus", så jag borde ju ha fattat att en viss form av undersökning av smärtans källa kunde krävas. Jag är ju inte så smart alla gånger (faktiskt).
Så där ligger man på mage, svettas som en gris så det erfordliga bruna liggpappret nästan återfår sin pappersmasseform, och gnyr medan han trycker och klämmer på min stackars svans. En klick gel och så ultraljudsbehandling som bränner som fanken så man nästan fruktar att man aldrig ska kunna skita igen om han skulle råka halka för långt ned! Det ska visst verka avslappnande för ledbanden kring svanskotorna (resten av kroppen då?)

En näve papper att torka gel (och svett) senare, blir jag ombedd att inhandla sittring (som jag på skämt sagt till mina kollegor att jag ska ha), smörja med nån smärtstillande gel, föra dagbok, inte göra sit-ups på träningarna och återkomma nästa vecka, då en annan naprapat som är mer kunnig på svansar är tillbaka från semestern.
Jahapp.
Jag är en lydig patient, så nu sitter jag här på min nyinköpta sittring! Jag vet dock inte riktigt om den fyller sin funktion, då svanskotan ju befinner sig långt bak när man sitter. För att "hålet" i kudden ska hamna under svanskotan, som väl är meningen, måste man ju sitta i framkant och balansera på kudden. Det går ju inte! Nu funkar den bara som en allmän dämpare, ett mjukare underlag att sitta på för hela röven!

Tack och lov för Sportlife som har halva priset på behandlingar där jag var.


Kommentarer
Postat av: Anna

Hahahahahahahahaha. Föra dagbok, mohahahahahahahhahahahaha. "idag kändes det riktigt bra i rumpan" eller vaddå? En massör jag var hos en gång tyckte jag skulle till en naprapat för att han upplevde spänningar i min ena rumpa (Uh?) och kanske det kunde bero på ryggproblem. Jag gick aldrig. Tänkt dig tanken, jag går dit och tar upp mitt problem: "jag är lite spänd i rumpan". Eh. Nej!



Kram på dig i kylan idag, själv ska jag ta busrumpan till lekparken i solskenet.

2008-07-29 @ 09:10:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0