Midsommarmorgon

 
Det blev en väldigt kort promenad under gårdagens lunch när jag slog in på en oprövad viltstig i vår intilliggande skog mot Torrekullas golfbana. Spåren var tydliga och jag utgick ifrån att upphovsmakarna bokstavligt talat låg och trynade på betryggande avstånd från sin uppenbart vältrampade väg. Genom den täta snårskogen mynnade plötsligt stigen ut i nederkanten av vårt bostadsområde, snöpligt snabbt var jag tillbaka men likväl med lite frisk luft i lungorna.
 
Med midsommarafton runt knuten blev deltagarantalet lägre till passet men god stämning och skön bastu efteråt ändå innan lite korsord och insomning till ljudbok. 
Så här mycket egentid har jag inte haft sedan min och Cs omstart för, är det två år sedan nu? Tre? Jag hänger inte med i tidens turbofart! Denna morgon vaknade jag klockan fem, klarvaken på diagonalen i sängen som ofta när jag sover ensam. En obestämbar dröm men med en stor känsla av svårmod. Johan och Elena gifte sig i onsdags och jag är glad för deras skull och framför allt att han hittade en som jag känner är en trygg bonusmamma till min Lilltjej. Ronja och jag har pratat mycket då hon haft många och svåra känslor inför bröllopet, känslor hon av skuld hon inte velat dela med sin pappa. Men också andra känslor kring sitt delade boende och skuld över att göra den ena eller andra ledsen för sina personliga känslor, jämtemot oss, sina föräldrar, jämtemot sin bonusmamma Elena och bonuspappa Christer. Hon vill inte göra någon ledsen, känner att hennes känslor är fel och den där skulden som jag vet kan gnaga och förtära.
 
Jag försöker att bara lyssna, finnas där med öppna frågor och framför allt upprepa att hennes känslor inte är fel, att de är normala och förståeliga men att hon absolut inte ska känna någon skuld, att prata, berätta för oss och jag blir själv känslomässsig när jag försöker få henne att förstå hur glad jag är att hon fått en sådan bra bonusmamma som hon kan just se som en sådan, en bonus, ännu en vuxen nästan-mamma som hon inte ska känna skuld för att hon tycker om, att det bara gör mig glad och lättad. För tänk på alla de barn som fått bonusföräldrar som är elaka, särskiljer sina egna mot de andra, och när hon själv känner till vänner i just den situationen nickar hon medhåll.
 
Jag ger upp försöken att somna om, snörar på mig löparskorna och sticker ut i det lovande midsommarvädret. En tom lokalbuss är det enda som möter mig, inte ens hundägarna har hunnit upp ännu och kanske har jag just en sådan dag men jag påminns hur skönt det är att komma ut så här i den tidiga morgontimmen.
Jag har inte haft så här mycket egentid sedan min och Christers omstart för två, eller var det tre år sedan nu? Martins stambyte och därmed boende hos Christer där han nu tillbringat större delen av veckorna har också påmint mig om hur mycket jag värdesätter min ensamhet. Och där tror jag min känsla av kluvenhet kommer in när den ena sidan av mig avundas min exmans nygifte medan den andra avnjuter just den självständighet jag har med mitt egna boende.
Jag vill ha en tillhörighet, en livspartner, vara någons maka och fru men just den biten vill inte Christer. Samtidigt har jag också mina stunder när jag känner alla fördelar med att inte vara det, men de bottnar i det nederlag och känsla av totalt misslyckande som mitt första försök slutade i. Så är det verkligen så viktigt att ha den där ringen på fingret? Min syster och många andra tycker inte det och de har alla sina olika skäl, men jag har kommit att inse att det är viktigt för mig, symboliskt viktigt. Att de två blir en, visa hela världen som jag ju egentligen inte bryr mig om, men i detta fall uppenbarligen gör, så kanske mest för en själv, att man är enade, förenade. Det betyder något, eller vill jag bara att det ska betyda något?
 
En kollega som också skilde sig kort efter jag själv har nu också en särbo men som hon har kommit att kalla "kärbo" eftersom det i vår ålder låter och känns så fel att säga pojkvän. Det tycker jag var fint. 
 
 
 
Jag når slutet av Torrekullas golfbana som numera tillhör det exklusiva Hills golfklubb. Nytt möter gammalt där betongfundament radar upp sig mellan de två och jag försöker utröna för vilket syfte de så omsorgsfullt placerats där en gång i tiden. De fortsätter långt upp i skogen mot vårt område och i golfklubbens förvärv och därmed röjning i området har dessa kommit i dagen. Kanske försöker jag finna svaren en dag.
Inte ens de mest entusiastiska golfarna har kommit på plats, men så är det också midsommarafton. En ensam banarbetare och så jag. 
 
Jag trivs med min ensamhet men vill inte leva ensam. Jag vill dela mitt hem och mitt liv med Christer, men omständigheterna möjliggör det inte just nu, för jag vill ännu mer att min Lilltjej ska ha sitt hem här, med sina vänner utanför dörren och hemmaklubbens träningsplaner inom cykelavstånd. Jag letar möjliga nya boenden närmare hennes nya skola men hur jag än skulle försöka så skulle hon ändå har det ena eller andra på den andra sidan stan. Där emellan ligger centrala Göteborg, och boende där är inte ett alternativ av uppenbara skäl.
Av mina ekonomiska skäl har Ronja själv har inget emot att flytta till Christer, tills hon inser att hon då kommer lika långt ifrån allt, skolan, vännerna och träningsplanerna och Christer varken kan eller vill lämna sitt älskade hus för något nytt gemensamt, i varje fall så länge hans dotter bor kvar.
 
Så jag försöker finna mig till rätta, och gör det också med den form av limbo vi har i vår med rätta prioritering av våra barn. Men ibland kryper svårmodet på mig och blir extra påtagligt i och med onsdagens bröllop och denna dagens fest som de anordnar  i andan av detta. Vad blev det av mitt egna liv när alla andra som det känns, går vidare?
 

Jag duschar och slår mig ned framför datorn. Skriver mina tankar så som jag brukar göra. Tar en paus när det är dags att intervjua ännu en möjlig konsult, men han dyker inte upp. Det är inte första gången det händer och min medhjälpare och leverantörsrepresentant är tydligt frustrerade så det blir att eskalera.
Jag skriver vidare tills nästa möte jag medvetet lagt denna för oss i Sverige helgdag, ett möte med enbart mina medlemmar i Indien som mer än dubblerats de senaste veckorna och under den kommande timmen har vi har en lära-känna-varandra övning. Tråkigt att de svenska medlemmarna inte kan vara med, men det är omöjligt att hitta en ledig tid i deras kalendrar i den fas av projektet de nu är.
Så nu är jag officiellt ledig för denna helgdag, eller vill få iväg eskalerigen först. Sedan blir det tårtbak i mitt egna kök med mina egna grejer i sällskap med nästa ljudbok i pågående serie. Om en vecka går jag på semester i fyra veckor och det kommer faktiskt att bli väldigt skönt när jag inser att det varit rätt intensiva månader sedan jag tog mig an detta nya uppdrag. Det blir skönt att landa och reflektera lite, eller kanske inte så mycket eftersom det blir fullt upp direkt då jag och min Lilltjej åker norrut...
Fick förresten godkänt så åker till Indien igen i slutet av Juli för att personligen träffa mina nyanställda, medveten tidpunkt då Sverige ännu är på semester och därmed lugnare för dem. 
Jag åker ensam, ett nytt krav i de många besparingsåtgärderna, men också för att undvika "gruppresor" där vi med ensamåkning uppmuntras att interagera mer med våra medarbetare på plats. Att åka ensam ser jag inte som något problem över huvudtaget, kanske blir den långa restiden faktiskt de bästa tillfällena jag kommer att få för dessa reflektioner.
 
Köpte jordgubbar i förrgår, två askar för hundratjugo spänn. Igår kostade en åttiofem och jag kan bara tänka mig vad de kostar idag. Glad Midsommar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0