Maj

 
Så var det maaj månad och jag kan sammanfatta april 2022 som en bra bokmånad då jag testade hela fyra böcker som utspelas i krig, Andra världskriget och Vietnamkriget. Av någon anledning har jag inte tilltalats av den typen av skådeplats, kanske för att de är så reella vilket onekligen är paradoxalt eftersom jag uppskattar biografier och andra verklighetsskildringar. 
Nguyen Phan Que Mais "När bergen sjunger" utspelar sig under Vietnamkrigets värsta, men likväl är historien på många sätt vacker, liksom Kristin Harmels "De bortglömda namnens bok" och "Skogen där stjärnorna slocknar" och Kelly Rimmers "Vad hjärtat aldrig glömmer". Man känner till dessa krig på det distanserade sätt man fått lära sig i skolböcker och mediala återgivningar, de är fruktansvärda men inte personliga. Att kliva in och bli en del av en berättelse, följa med i det liv som karaktärerna genomlider under dessa förutsättningar ger en annan och djupare insikt. Kanske historisk litteratur kan ge samma fruktansvärda insikter på ett mer faktabaserat korrekt sätt, men där får man själv föreställa sig det liv och den tillvaro människorna upplevde. 
 
Emelie Schepps serie följer jag med visst intresse för hur hon ska utveckla huvudpersonen då jag fått intryck av att hon skrivit in sig i ett hörn utan en realistisk eller ens läsvärd möjlighet att ta sig ur. Nu anas likväl en riktning som man gissade sig till redan i hennes första böcker så får se huruvuda författaren lyckas snirkla till det hela.
"Kodnamn Pam" var intressant men likväl minns jag inte så mycket nu i efterhand. Många självklarheter så som jag föreställer mig alla dessa mentala självhjälpsböcker är fyllda av, att reflektera, inte tänka eller bry sig om andras tyckanden eller låta sig hållas tillbaka av det förflutna. Det som jag tyckte var intressant och saknade i större omfattning var om hon, hennes bakgrund, livsresa och motivation. Likaså den manskultur som ifrågasatt och hållit henne tillbaka, denna ständiga påminnelse om hur mycket vi faktiskt har kvar i vårt arbete mot jämställdhet. 
 
Nu är jag tillbaka i litet litterär vakuum. Efter de gripande berättelserna har dessa författare inga fler titlar på BookBeat, så vem vågar jag ge chansen nu?
 
Ansiktet är solbränt efter ytterligare timmar i vårsolen. Igår på Åby där Honors cup pågår och jag efter mitt pass i Majorna hann se två av Lilltjejens tre matcher. Fullständig kross av ett annat lokalt lag, såpass att man till slut tyckte synd om motståndarna som ändå kämpade på hela vägen. Den andra mot Malmö blev såpass spännande att till och med jag blev engagerad med spontana utrop och applåder! De som ville har sovit på hotell vilket jag tycker är jättekul och kan föreställa mig att de tycker likadant. Idag väntar två matcher till så jag får smörja in mig innan jag åker ner.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0