Kliii!

Stel idag. Inte så farligt i överkroppen som jag trodde, men höfterna känns väldigt "osynkade". Värre var dock inatt när jag vaknade av att händerna förutom dess värk kliade något så infernaliskt! Måste ha sett rätt knepigt ut där jag låg i mörkret med armarna rakt upp i luften med en baktanke att minska svullnaden och värken, och kliade mig frenetiskt i 45 minuter! Till slut låste jag fast händerna under kudden och funderade på att kliva upp, så pass vaken som jag ändå var. Vet inte om det kliade på Ronja också för hon levde verkligen rövare under tiden! Lyckades dock somna om och var så underbart seg när det då blev dags att verkligen kliva upp!

Nu kliar det fortfarande, men går bra att ignorera eftersom det inte alls är lika illa. Lite sporadiskt på olika ställen på kroppen också, men uthärdligt. Fick förresten svar på mitt andra blodprov igår, det som läkaren ville att jag skulle ta på grund av mina svullna lymfkörtlar i armhålorna. Värdena är fortfarande bra, men om svullnaden är kvar, vilket de är, så ville hon att jag skulle fortsätta ta prov om en månad.
Jag vet inte om jag finna det oroande eller bara tryggt att hon vill hålla koll på mig så frenetiskt, men antar att det känns mest bra. Ska ju försöka komma ihåg att dokumentera mina "kuddar" under armarna. Man kan förutom att se svullnaden också känna körtlarna väldigt tydligt.

Googlar om graviditetsklåda och finner:
"Vid graviditet finns det en speciell typ av generell klåda som är ett specifikt graviditetssyndrom, som vi kallar för graviditetsklåda eller hepatos. Bortsett från stressen på grund av klådan finns det inga risker för mamman men det finns en viss risk för förtidig förlossning och syrgasbrist hos barnet under förlossningen. I dag är riskerna små eftersom det finns behandling att ge.
Ungefär 1-1,5 % av alla gravida får denna speciella form av klåda. Omkring två av hundra gravida drabbas av graviditetsklåda under den senare delen av graviditeten. Cirka 10% får tillståndet redan i första trimestern.

Om du haft hepatos under en graviditet är det 50% risk att du får det under en kommande graviditet. Man har funnit en ärftlig benägenhet att få hepatos. Klådan kan vara mycket plågsam, den är djup, stickande och brännande och har en tendens att vara värst på nätterna. Den är inte förenad med utslag men du kan få rivmärken efter allt kliande.

Klådan kan förbättras något under de tre sista veckorna före beräknad förlossning – och den försvinner omedelbart efter förlossningen! I viss mån kan kylande hudsalvor lindra liksom svala kläder och svala omslag. Antihistaminpreparat som kan användas vid andra typer av klåda har tyvärr ibland dålig effekt – men man måste försöka.
Det är de förhöjda graviditetshormonerna som orsakar en påverkan av levern. Graviditetshormonerna bryts ner i levern till gallsyror och på grund av ärftliga faktorer transporteras dessa inte bort på normalt sätt. Mängden av gallsyror i blodet ökar och dessa lagras i underhuden och ger upphov till klåda. Symtomen försvinner omedelbart vid förlossningen när graviditetshormonerna sjunker." (Lars Grennert, docent, f.d överläkare vid Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset MAS, Malmö. Via growingpeople.se)

 

Jaha, det låter ju trevligt och onekligen träffande. Värst på natten, syns ingenting och inte mycket att göra åt. Jag tillhör då de där två av hundra där det kan finnas risk för tidigare födsel och syrebrist för att mina gener inte fixat en hundraprocentig lever. Nåja, jag har ju inga hysteriska foglossningar i alla fall. Eller förstoppning. Eller åderbråck. Eller inkontinens. Ännu.

Fast eksemen på tossingarna kan jag inte riktigt placera in under ovanstående symptom, men gör det ändå. Hela kroppen verkar ju bli helt knas när man är på smällen! Inte konstigt att graviditeter verkar vara en vanlig utlösare till cancer, en högst personlig åsikt men som också grundar sig på min läkares ovilja att släppa mina kuddiga armhålor.

Just det, ett par från profylaxgruppen där tjejen var gammal kollega till Oo, fick sitt barn häromdagen! De var beräknade till slutet av december, så vi kanske ska börja packa vår BB-väska ändå! Dessutom måste Oo boka servicetid för Saabis då airbagen ska kopplas ur på passagerarsidan, och så siktar vi på att hämta ut vagnen kanske till denna eller nästa helg. Behöver ju babyskyddet och den där insatsen till bilen. Det är ju faktiskt inte SÅ lång tid kvar till vårt beräknade datum! Och de plus/minus två veckor som man räknar med är ju här om två!

Kommentarer
Postat av: Stefan

Det är jobbigt när lopporna biter ojämnt! ;o)

2010-11-30 @ 16:10:01
Postat av: Linda till Stefan

Jag skyller på Johan, hans loppor i blodet har spritt sig!!

2010-11-30 @ 16:21:34
Postat av: Anna

Det kan ju hända när som helst. En kollega fick fem veckor innan. Utan att ha fixat nåt. Babyskyddet kan Johan alltid hämta när du ligger på bb och "återhämtar" dig. En annan kollega planerade att maken just skulle åka och köpa vagn och babyskydd och säng dagarna efter. Inget för mig. ;o)

2010-12-01 @ 07:27:47
Postat av: Linda till Anna

Inte för mig heller! LITE mera framförhållning behöver jag för min sinnesro! Xo)

2010-12-01 @ 13:44:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0