Rim och reson?

Elektricitet ska ju vara logiskt. Kopplingsscheman och sluten krets som gör att strömmen flödar från ettan till nollan och tillbaka med en väldans fart per sekund. Typ. Blir det tjall på linjen någonstans på vägen så funkar det inte för då tar strömmen någon annan väg (som den inte ska), eller så tar den inte vägen någonstans (ej sluten krets).
Vi får det inte att går ihop! Det är jordfelsbrytaren som löser ut, inte någon säkring. Vi har två sektioner i huset, en som styr kök och sovrum och sitter bakom sovrumsdörren. Den andra styr resten skulle man kunna säga och sitter i tvättstugan. Den styr allt i tvättstugan, inklusive etageplanet förutom vårt sovrum, vardagsrummet samt värmeberedaren tillika golvvärmen. Det är den i tvättstugan som löser ut.
Det skedde plötsligt igår utan att någon av oss gjorde något speciellt
Vi slog till jordfelsbrytaren, lite förbryllade, men det gick ju bra att slå till den så vi tänkte inte mer på det. Något tillfälligt bara.
En stund senare löste den ut igen. Okeej, lite mysko, men den gick att slå till och allt fungerade som vanligt.
Ytterligare en stund senare löste den ut för tredje gången och nu gick den inte att slå till, utan "hoppade ur" direkt.
Efter en stund gick det dock att slå till, men löste ur likväl när vi knappt hunnit slappna av. Så slog Oo av alla säkringar i den sektionen, och då kunde jordfelsbrytaren slås till. Sedan slog han till alla säkringar en efter en, men när han slog till nummer sju löste JFB (jordfelsbrytaren) ut igen. Sjuan innefattar vardagsrummet och altanen där vi har en uttag på utsidan.
Han slog av alla säkringar igen, slog till JFB och slog på alla säkringar en efter en förutom nummer sju. Så slog JFB av vid nummer sex istället vilket är övre badrummet och bastun!
Okeej, han slår av alla säkringar igen, drar ur alla kontakter vi har i vardagsrummet och slår till alla brytare varpå det fungerar en stund tills den slår ifrån igen.
Han slår ifrån alla säkringar förutom de till vattenberedaren men JFB slår ifrån efter en stund. Han bryter strömmen och säkringarna till vattenberedaren och slår till alla andra. Så slår han på kaffebryggaren som ju har sin kontakt till den andra sektionen, dvs den i sovrummet, men JFB i tvättstugan slår ifrån!
Vi hade samma scenario i morse med alltig aktiverat förutom vattenberedaren, men då bryggdes det kaffe så det stod härliga till.
Så nu vet vi varken ut eller in på om det är vattenberedaren eller inte. Oo har precis pratat med karln som installerade elen i huset när det byggdes, och han kom precis ihåg vilket hus det var. Undrar om det är på gott eller ont? Xo) Hur som helst så kommer han hit i morgon bitti, och Oo tar emot med öppen famn. Tills dess får vi klara oss utan varmvatten, för hur vi än gör så slår JFB alltid av när den brummar igång.
Nu ska det ätas lunch i alla fall, Chili con carne, gjord med hjälp av kryddpåse såklart...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0