Tummen ur

Vårt problem med belysningen i köket har ju varit på tapeten tidigare. Gjorde ett försök att fixa så jag grejade med nytt relä och så där, men utan större framgång. Nu har jag ringt runt till olika elektriker för uppskattning kring kostnader, och det är ju skitsvårt när själva problemet inte kan fastslås. Är det bara fel på brytarna eller rejäla kopplingsfel? I och med att det är fel på två "slingor" känns det troligare med kopplingsfel, samtidigt som en elektriker trodde det hade med defekta dimmerbrytare att göra. Men vi hade ju karln som gjorde kopplingarna vid byggnationen hos oss en sväng, och han hade visst bara mumlat nåt om att det var nåt skumt, grejat i elskåpet bakom reläerna och gått med orden att höra av sig, vilket han aldrig gjorde! Man får ju intryck av att det inte är något enklare fel då. Vi har flera olika typer av brytare i huset, som att elektrikern eller dåtida ägarna frossade i alternativen. Vi nyttjar ju långt ifrån alla brytare, men av de jag konstaterat är:
Stora badrummet har platta "touch"knappar med on/off samt dimmer vid konstant tryck.
Lilla badrummet, loftet och sovrummen har vanliga "flip/flop"
Hallen utanför rummen har "flip/flop" närmast i korridoren, med en annan knapp vid kaminen ger den dimmerfunktion.
En annan brytare vid entrén är en "vanlig" dimmer av den typen rund knapp som man vrider för dimmereffekt, vilket jag antar går till takuttagen i vardagsrumsdelen där vi idag inte har något inkopplat.
Och så köket som till fönsterlamps- och takuttaget har dessa "flip/flop"-liknande, men som fjädrar tillbaka så att ett tryck slår på, och ett andra slår av. Och när man så håller inne antar jag att dimmerfunktionen ska slå till, men då står belysningen bara och blinkar samt att det "dunkar" i reläen i elskåpet.

Nu blev det i alla fall till slut Nihlén elmontage som valet föll på. Skillnaden i pris var inte så stor och killen jag pratade med var väldigt tillmötesgående, vilket gör en del i ens val. Alla nämnde de ROT-avdrag i sina prisförslag, så går dessa typer av arbeten under det? Det vore ju onekligen trevligt, i sådana fall omkring 245 spänn timmen, samt en "bilavgift" på 280. Sedan tillkommer väl material och sådant, så det tickar nog iväg ganska snabbt.
Den vinande ventilationen får vänta ett tag då vi prioriterar fungerande belysning. Dessutom har vårt Wii lagt av! Det verkar inte kunna läsa skivorna, och många gånger snurrar skivorna inte ens, så det skulle kunna vara mer än den optiska enheten som krånglar. Inte heller billigt att fixa, då garantin för länge sedan gått ut!
Hur många gånger har man inte önskat att man utbildat sig till något mera "självändamålsenligt? Typ elektriker, vvs-montör, bilmekaniker, datorreparatör eller läkare? Nu är man så beroende av andras kunnande där man själv bara kan nicka, tacka och ta emot medan de kan ta betalt för vad som helst och därtill eftersom man inte har någon som helst koll själv!

Och jag som var så sugen på att byta ut mitt DS till nya DSi XL, OTROLIGT nödvändigt. Det får nog vänta en stund... hehe!

Kommentarer
Postat av: Anna

Mindre roliga utgifter ja.

2010-12-01 @ 18:32:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0