Målmedvetenhet

Käkade min micrade Chili con carne till lunch, hittade första delen av GP på ett bord och bläddrade förstrött.
Så kommer jag till ett helt uppslag med en artikel om Thamina! Minnena strömmade till.
ST-tidningen för några år sedan, hade på annonssidan en förfrågan om privatlektioner i fysik för 20-årig Afghansk flyktingtjej. Jag svarade, och så fick jag kontakt med denna fantastiska tjej. Så liten, så tyngd av sina erfarenheter, men ändå så full av liv och drivkraft! Våra lektioner handlade tills slut inte bara om fysik, utan drev ut till att även innefatta biologi, matematik, kemi (mina ämnen), men även samhällskunskap, samhällsvärderingar, könsfrågor. Hon ville veta allt, allt! Och slukade allt jag sade med strålande ögon och fler ivriga frågor.
Hon hade gått miste om sin egen grundskola och ville nu hämta ikapp allt, så mycket som möjligt på en gång! Samtidigt drogs hon med tungt ansvar för familjen, strävan att klara taxikort, studier på folkhögskolan och annat arbete för att tjäna extra pengar, och samtidigt l-e-v-a! Ni vet, träna, umgås med vänner, egentid osv. Hela tiden med de språkliga svårigheterna att tampas med. Tänk själv att sitta på lektion efter lektion där man verkligen vill lära och förstå, och så inte hänga med bara för att man inte förstår språket ordentligt!

Det är en utmaning att förklara saker och ting för någon som inte har de kompletta språkkunskaper och uttryck en annan som vuxit upp i landet har, men oj, vad roligt! Våra timmar bara sprang iväg! Det var så enkla och för oss självklara saker som kunde fashinera henne, så man själv såg saken i nya ögon.
Tyvärr kunde vi inte fortsätta våra lektioner när jag flyttade ner. Det blev helt enkelt för långt, då hon bor ute på Tjörn. Hon försökte få till med kommunen att jag skulle komma och privatundervisa hennes lillebror, men jag fick dra mig ur. Det fanns helt enkelt inte tid för mig.

Hennes drivkraft och målmedvetenhet kan bara komma ur ett faktum att hon varit på botten, och är fast besluten att inte bli kvar där nere. Jag önskar henne all lycka, och med den energin och livsglädjen, lär hon nog nå dit hon vill!
 

Kommentarer
Postat av: Elin

Vilken målmedvetenhet! Man blir så imponerad av människor som verkligen kämpar sig uppåt på ren vilja!

2008-09-17 @ 07:54:59
Postat av: Linda till Elin

Javisst, och med sådan ödmjukhet och glädje!

2008-09-17 @ 07:59:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0