Det här med geocaching!
Fick en kommentar om detta med cacher och vad det kunde vara för något? Jag tror jag förklarade det lite slarvigt där i hösten 2009, men skadar inte att uppdatera nya läsare vad det handlar om. :o)
Det är bara det att det alltid låter lika fånigt varje gång man ska försöka förklara! Haha, för det handlar kort och gott om skattjakt!
Överallt i hela världen finns så kallade cacher, vid dags dato hela 1 258 952 stycken. De kan vara av olika sort och utseende, men generellt är det en behållare tex en burk som minst måste innehålla en loggbok.
(Alla cacher i centrala Göteborg. Smileys markerar att vi hittat den)
På webbsidan geocaching.com kan man gratis registrera sig för tillgång till alla dessa cacher. Var cacherna finns är angivet i form av Norr- och Östkoordinater, tex N 57° 41.925 och E 012° 00.398. Man behöver alltså tillgång till en gps och vi har en sådan handhållen från Garmin, men även Oos iPhone funkar rätt bra.
(Se ovan) Cacherna är svårighetsgraderade efter Difficulty, dvs hur svåra de är att hitta väl på platsen eller att lösa. En del cacher får man nämligen själv ta fram koordinaterna genom en form av gåta, klurighet, problemlösning eller liknande. Dessa kallas mysterycacher. Andra graderingen är Terrain som anger hur svår den är att ta sig fram till rent geografiskt. Ett ska man i princip kunna ta från en rullstol, medan fem oftast kräver utrustning så som båt, dyk- eller klätterutrustning.
Size är allt från micro eller other till small, regular och large, där other ofta innebär en så kallad nano som är vääldigt liten!
(Nanocacher! Den till höger utanför Sagrada Familia i Barcelona)
Micro är ofta en filmburk som filmrullarna till digitalkamerornas föregångare förvarades i och regular en typisk lunch- eller glasslåda. Men de kan också se väldigt olika ut, kamouflerade eller finurligt gömda så de smälter in i miljön de befinner sig i!
(En ovanligt large cache!)
Så cacherna kan som sagt vara av både olika storlek och typ, och de vanligaste är de traditionella som beskrivits ovan. Sedan finns som sagt mysterys där en uppgift måste lösas för att få fram koordinaterna. En annan är så kallad multicache som består av ett eller flera steg för att finna den slutliga cachen. Till exempel kan första cachen innehålla en uppgift eller ett problem som ger en ny koordinat där en ny cache ligger med ännu en uppgift och så vidare, tills man kommer till den sista där loggboken finns. Eftersom man registrerat sig på hemsidan har man ett alias, vi har Loove som man använder när man skriver i loggboken tillsammans med det datum man loggar.
Sedan loggar man på webbsidan också att man funnit den (eller inte), så på så sätt kan man "följa" hur en cache loggats och också få tips och hjälp om man själv kört fast.
(Loggar för en cache på hemsidan)
De lite större cacherna kan innehålla lite enklare bytessaker som kan göra jakten roligare för barn. Tar man en sak lägger man själv något annat däri.
(Den första TB vi hittade "Kotte the Cone"!)
(En annan, Red raptor!)
(Ibland får man leta en stund...)
(Lite svårare terrain-rating, hihi!)
Dessutom finns så kallade travelbugs, (TB's) i olika form och fason. De är kodade och förflyttas mellan cacher med lite olika mål. En del vill till en specifik plats i världen, en del bara flyttas runt i ett land, en del besöka cacher i anslutning till exempelvis vackra utsiktspunkter.
De finns som sagt i olika former, men de har alla en kod som man måste ange för att kunna registrera att man hittat och tagit den tillvara för fortsatt färd till en annan cache.
De som placerar ut alla dessa cacher är geocacharna själva! Vi har bara lagt ut en, men har flera idéer och platser att lägga på. Tummen ur som vanligt.
Jag brukar nämna "dagens cache" i inlägg ibland, och anledningen är en specifik cache uppe i Stockholm som Oo spanat in. För att ha rätt att logga den, krävs det att man loggat minst en cache per dag i ett år! Han loggade en annan i Malmö som krävde tre månader eller något sådant, så när han hittade denna större utmaning kunde han ju inte låta bli när han ändå var igång.
Så nu är han och svågern ute för att logga dagens, svågern som vi också introducerade för geocaching och fastnade :o) Men med tanke på hur länge de varit borta har jag en känsla av att det blir fler än en!
Det jag gillar med geocachingen är att man kommer till platser man annars aldrig kommit till! Historiska, vackra, utmanande och roliga. I beskrivningarna kan man få information om just den platsen om den har någon speciell betydelse, från historisk till personlig eller bara en helt vanlig cache att logga.
Vi gruvar nåt vansinnigt att vi inte hittade denna aktivitet tidigare så vi kunnat logga när vi var på Kap Verde, Hawaii och uppe vid Treriksröset! Det är fräcka platser att ha loggar från!
Så...ett försök till förklaring av geocaching! Fråga gärna om det bara blev snurrigt, och i kategorin Geocaching har jag mer om våra sådana utflykter! :o)
Oj det var ett långt och väldetaljerat inlägg :-D Jag tror att jag förstår lite bättre nu, förstod i och för sig att det var nån form av skattjakt, men inte att det var en sån stor grej- att det fanns över hela jorden- vad kul! Som du säger... man kommer till platser man kanske inte hade kommit till annars och just i andra länder kan det ju vara lite kul... men, finns det så mycket att hitta därute så man kan fylla en för varje dag alltså? Är det så stort? Shit vad lite man vet om saker och ting- här finns en stor aktivitet, som tydligen engagerar en massa människor och så har man aldrig hört talas om det! hehe... ska kolla upp sidan du tipsade om där... :-)
Jepps, det finns gott om dom där ute, bara att sätta igång och leta! ;o)
Och det är också så kul att man ju inte vet vilka som faktiskt håller på! Rätt var det är träffar man på någon på jobbet eller så som också visar sig vara en geocachare! Det är nästan som en hemlig klubb! ;o)