Klämdagsfunderingar

 
Det gamla mackjärnet jag fick med mig från barndomshemmet funkar inte på induktionshällar, men med en dyr mellangrej från Cervera så går det bra! Lilltjejen har till slut fått upp ögonen, eller snarare smaklökarna för hur mycket godare de blir från gjutjärnet än de elektriska.
 
Det är väl ganska precis ett år sedan nu som jag följde min föraning och kollade i Christers mobil och hela hans patetiska historia fläktes upp framför mina ögon. Vad tiden går. Våra avstämningar är mera sporadiska nu, kollar av med lite mer eftertryck för att verkligen tillse den där extra eftertanken att inget ligger och gror. Jag får flashbacks eller vad man nu kan kalla det någon gång ibland, men det får jag liksom många andra som gått igenom något tufft.
Det kan vara mamma på sjukhussängen där hon sitter i sin röda morgonrock med ryggen mot mig, så liten och förvirrad när jag lämnar rummet för sista gången.
Natten jag väcks av hur hon ruskar mig och skriker så det skvätter alkoholindränkt saliv i mitt ansikte för att jag glömt att spela in något program medan de var på middag.
Jag i foten av trappan och i ännu ett fåfängt försök försöker få henne att förstå hur hennes drickande förstör och hon sittande vid trappans topp väser med ofokuserad blick: "Jag har i alla fall inte gjort abort!".
Känslan när jag sitter i lärarrummet en helt vanlig dag och hur hela innandömet liksom kollapsar när jag läser mailet som berättar om den andra som Johan har ett förhållande med.
Pappa som väcker mig i tron att jag är hans fru med orden "Nu ska vi knulla!"
Mina skakande händer under ett års första natt när jag skrollar igenom Johans mobil och ser alla kontakter han haft, profilbilder som jag har tagit vid gemensamma semestrar.
Brodern till en klubbkompis i längdåkningsklubben som håller mig fast och gräver ned sin hand innanför mina byxor och trosor.
 
Min mans reaktion när jag klivit över stupet och bekräftat hans fråga med att det var för sent, att jag ville separera, skiljas.
 
Alla har vi vårt svarta pärlband vi inte förmår glömma eller förtränga. Hur vi hanterar dom är upp till oss, men de läggs i våra ryggsäckar. Jag får en bild av Pixars "Inside out" och det de kallar kärnminnen. Där var de lyckliga som "besudlades" av Vemod tills Glädje insåg att glädje och ständigt positiv inställning inte var den ständiga medicinen. 
Kanske helt fel koppling då det är långt ifrån någon form av glädje jag förknippar med ovan, men de har likväl blivit någon form av kärnminnen som inte låter sig försvinna nere i Glömskans avgrund.
 
Christers mess, bilder, ja hela historia med Rosa. Det är ännu såpass färskt att separata segment ännu inte formerat sig till något kärnminne. Jo, den där morgonen när jag följde min föraning och återupplevde känslan av ens tillvaro som kantrar och innandömet förvandlas till ett stort svart hål. Bara sådär, en helt vanlig lördagsmorgon.
 
Det har gått ett år och sedan jag fattade beslutet där i augusti. Jag har nu också läst igenom alla mina inlägg sedan den tiden och vilken intensiv sommar det var, hur orkade jag? Ständiga besök och aktiviteter men väldigt mysigt. Och sedan Lilltjejen överlämnades till sin pappa läser och påminns jag hur mycket tid och fokus vi hade fördelen att kunna lägga på att processa. Alla samtal, all bearbetning. Det var intensivt också på ett sätt men likväl efter min taktpinne. Det var a och o för att jag nu är där jag är idag, att vi är där vi är idag, så nära sambos man nästan kan bli.
Då skrev jag mycket om gard, vallgravar och murar. Garden blir jag nog aldrig riktigt av med, den är min ständiga följeslagare vad det än gäller. De som känner mig vet att jag är den ständiga pessimisten, ständigt beredd på besvikelser och det låter som en väldigt tråkig inställning men som en del är, enligt mig, jobbigt positiva hela tiden, anser jag mig själv vara mer av krass realist som föredrar att inte ta ut något i förskott eller försöka se något för något annat än det verkligen är. En del i min omgivning protesterar säkert här nu och anser att jag är synnerligen blind för den verklighet som Christer utsatte mig för, att jag aldrig skulle ha gett honom en ny chans. Men det gjorde jag ju med Johan, två gånger dessutom. Var inte hans handlingar lika illa, om inte värre om man nu ska jämföra?
 
Nu står solen högt och Lilltjejen har gått till Godisbjörnen tillsammans med Elvira. De ska för min räkning kolla efter jordgubbar, belgiska eftersom jag inte gillar de tidiga svenska som börjat säljas nu. Den som har koll kanske undrar varför Lilltjejen ännu är kvar hos mig men Johan var på weekend i Skåne tror jag med Elena och visste inte när de skulle komma hem igår. Han är på jobbet idag också så då fann vi det lika bra att hon var kvar här till i eftermiddag.
I mitt FB flöde dök det upp en statusuppdatering att de förlovat sig och jag klickade spontant på gilla-knappen. Det är väl ok? Tänkte ansluta till de många grattis-kommentarerna också men hejdade mig då jag undrade om det kanske ser konstigt ut att ens ex-fru gratulerar, kan det feltolkas, eller är det bara ett tråkigt tecken på hur jag ser på andra människor? Jag får gratulera ansikte mot ansikte istället när vi ses, liksom all kommunikation är den formen alltid bäst.
 
Lilltjejen ringde, de hade inga belgiska...bu!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0