Fundering

När jag körde på Lindholmen igår småpratade jag lite med en veteran bland deltagarna. Hon deltar på minst tre olika anläggningar och sade att en del instruktörer redan börjat byta ut låtar! Direktiven är åtta veckor efter releasen och där är vi ju inte ännu.
Man byter ut låtar för att man själv eller deltagarna är less på somliga, eller för att man kör ett specialpass där själva grejen är just andra låtar. Är somliga av mina instruktörskollegor redan less på denna release? Visst, det är en del låtar jag inte gillar särskilt men då anser jag att man får tänka lite på den roll man faktiskt har. Väldigt många av deltagarna har ju knappt ens hunnit lära sig den nuvarande, och det är ju när man kommit in i låtarna ordentligt som man har tid och fokus att kunna uppskatta dom ordentligt ur både tränings- och upplevelsesynpunkt. Eller?
Att så pass tidigt börja byta ut låtar skapar enligt mig bara förvirring och eventuell frustration hos deltagarna att aldrig riktigt "komma in" i dom. Under de sista veckorna innan ny release är på gång brukar jag fråga deltagarna före eller efter om det är någon specifik låt de skulle vilja byta ut men många gånger vill de sällan det och det förstår jag. Jag minns ju själv hur irriterad jag kunde bli när jag var beredd på en låt för att riktigt köra gärnet och så kom någon gammal man inte alls mindes och fick "ställa om" fokus till att hänga med i koreografin istället.
När jag väl börjar byta ut försöker jag vara konsekvent. Jag byter och ställer frågan efteråt om de vill ha kvar den eller återgå till den gällande. Vill de ha kvar kör jag vidare på den tills det är dags att byta release så deltagarna har chansen att "köra in sig" på den gamla istället.
 
När det gäller denna release lär jag byta ut nummer åtta då jag inte alls tycker den har något driv. Nummer fyra och sex ligger också i farozonen men just combatlåtarna undviker jag också att byta ut eftersom de koreografimässigt generellt är lite svårare. Ska man nu byta ut till en låt deltagarna aldrig hört eller kört förut behöver man inte krångla till det i onödan. Därför brukar jag också strunta i att ta in låtar med krångliga kator. De är givande när man kan dom, men innan dess känner man sig mest som ett fån och hur kul är det?
Sedan gäller det igen att påminna sig för vems skull man står där framme. Om deltagarna vill ha en en låt man själv tycker är sådär är det bara att gilla läget. "Black pearl" börjar man ju bli lite småless på men då deltagarna a-l-l-t-i-d önskar den när de får chansen tycker jag inte man kan vara ego och säga nej av den futtiga anledningen att man själv tycker den är tråkig.
 

Kommentarer
Postat av: Stefan

Vad är gärnet för något? ;-)

2013-01-28 @ 17:21:48
Postat av: Anna i gbg...

Håller med helt och hållet... jag är ju inte instruktör och jag tränar oftast bara ett pass av ex pump/combat/spinning en gång i veckan, då jag alternerar mellan olika grupp-pass för att få variation. Vissa veckor kanske jag inte kan gå på ett visst pass och då blir det inget den veckan dvs två veckor mellan just det passen. Detta betyder att jag inte lär mig koreografin direkt och tycker det är bra att man följer det som är. Jag förstår att dom som kanske går på pump eller combat osv två/tre gånger i veckan tröttnar efter ett tag (även instruktörer såklart) men nu är ju Les Milles ett koncept som går ut på just detta- att du ska kunna gå till vilken anläggning som helst och det är samma pass och när det är gammalt byts det ut till nåt nytt.

Vissa instruktörer envisas med att byta ut- där jag tränar finns det en som alltid byter ut axel-låten i pump till sin egen favoritlåt och DEN har jag tröttnat rejält på nu (har aldrig gillat den så det hjälper ju inte heller- hihi...). Om man ska byta kan man ju ta olika genom åren och inte samma låt varje gång!! hehe- ja jag stör mig väldigt på det och jag har funderat mer än en gång på att säga ifrån. Men å andra sidan, så går jag ju inte varje vecka på hans pass så jag låter det alltid bero ;-)

Anna i gbg...

2013-01-28 @ 23:14:48
Postat av: Elin

TYcker du verkar ha bra tankar kring detta! Det är kul när det kommer nya låtar på pass även som deltagare, men det är bara kul när det gått såpass låpng tid att man "kan" de gamla och kanske tröttnat lite... kan också vara bra att byta ut nån då och då för om man går på samma pass varje vecka (eller kanske bara combat och kör samma koreografi varje gång då) så tänke rman ju lite "jag håller igen här för sen kommer ju en skitjobbig låt...." och då kan det vara kul att överraskas lite så att man inte "lär" sig hela passet :)
Är sugen på kort ibland nu, vore kul att gå på lite pass igen :) Tycker du ska ta i Frölunda snart :)

2013-01-29 @ 08:03:16
Postat av: Linda till Anna i gbg

Bra synpunkt där som jag helt förbisåg - Les Mills koncept att deltagarna ska kunna besöka vilken klubb som helst och känna igen passet!

Du kanske kan lämna en sådan där feed-back lapp på gymmet där han kör om sådan finns? Kanske kan vara bra att han får en liten pinne då man lätt tror att alla andra tycker lika bra om en låt som man själv gör. Jag själv kan ju tänka likadant och får tvinga mig att inte byta till samma gamla varje gång. Tur man har några att välja bland! ;o)

Men det är ju som du också säger den där balansen att tillgodose både de nya eller sällan går, med de som kör samma pass tre-fyra gånger i veckan. Lite som att komprommissa instruktörsstilen när man har totala nybörjare och veteraner i gruppen.

2013-01-29 @ 08:23:46
Postat av: Linda till Elin

Det är sant, också en bra tanke där att överraska deltagarna på ett positivt sätt med en gammal låt som inte är så svår och extra utmanande tex fysiskt.

En vikarie efterlystes faktiskt för torsdagens combat i Frölunda, men krockar ju med mitt pass i Kållered. Lite synd för jag gillar Frölunda och er stora sal där uppe! Ligger ju också rätt bra från jobbet för mig så jag brukar hålla ögonen uppe inför schemaomläggningarna om något ledig tid skulle passa :o)

2013-01-29 @ 08:26:37
Postat av: Linda till Stefan

Gärnet... du vet när du drar spaken i botten och ööörnar upp i typ två och en halv kilometer i timmen ;o)

2013-01-29 @ 08:27:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0