Eller?

Det är ett himla tjat om att ta hem de svenska soldaterna.
Och naturligtvis blir det än högre röster när någon skadas eller dödas. Svensk alltså, för jag vet inte om det brukar bli så stora rubriker om en armenisk soldat kör på en mina i Uganda. Men alltså varför detta tjat? Dessa svenska soldater är väl där av egen fri vilja? Och jag har svårt att tro att någon av dom åker dit helt omedveten om vilka risker det innebär? De vill göra en insats, de har valt sin yrkesbana, för tvångsrekrytering hör väl historien till, i varje fall i detta land? De anser att insatsen och arbetet är värt risken, på samma sätt som en svensk polis, brandman, undervattenssvetsare eller ordningsvakt tagit ställning till de risker som deras arbete innebär. Jag har en känsla av att anhöriga och "civila" här hemma är de som har svårast att acceptera det faktum som dessa soldater gjort för längesedan. Det skrivs och skriks om att de ska komma hem. Vill soldaterna själva det då? Vore inte det som att säga till en sjuksköterska, veterinär eller administratör att upphöra med sitt arbete som denne brinner för, för att vi andra tycker det? Eller?
 


Kommentarer
Postat av: Anna

Det har just införts krav på utlandstjänst. Arbetar man i det militära måste man numera åka utomlands om man blir kallad. Här har det varit skriverier i tidningarna om detta och de som vägrat skriva på sina nya arbetsförhållanden har blivit uppsagda. Det du.

2010-10-19 @ 13:35:10
Postat av: Linda till Anna

Ahaa, så det ÄR krav nu på utlandstjänst? Men är det inte lite hugget som stucket dårå? Okej, vi är inte i krig här i Sverige just nu, men militärtjänsten är för utifall att? Då finns ju risken lika väl här hemma? Militären är väl så gott som lika med krig- och säkerhetsarbete och detta innebär risker, oavsett om man är fältsjukvårdare eller kock, eller vilket land man nu än hamnar i? Om Sverige skulle hamna i krig, skulle våra militärer säga upp sig då, för när de sökte jobbet var det ju så osannolikt att det skulle ske? Xo)

2010-10-19 @ 14:03:06
Postat av: Linda kompletterar

... och det finns väl flertalet arbeten där arbetsförhållandena ändras, och gillar man dom inte så får man sluta och söka sig något annat? Hårt men ganska sant tror jag :o)

2010-10-19 @ 14:05:11
Postat av: Anna

Jo, drar man det till sin spets så är det ju så... Men kanske många är beredda att "försvara sitt land" med sitt liv - men däremot inte någon annans land?

2010-10-19 @ 14:17:35
Postat av: Linda

Ah, good point! Men hur är det egentligen med FN-militärerna och de "vanliga" militärerna? Jag är ju inte insatt alls, men söker man inte specifikt FN-tjänst och det är dessa om skickas utomlands? Har de "vanliga" militärerna också denna utlandsplikt? Fast det kanske inte enbart är FN-militärer som är utomlands, utan både och? Hm.

2010-10-19 @ 14:25:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0