Karpalgrejs

Okej, läser lite om det där karpaltunnelsyndromet som kan uppträda "spontant", tex av enahanda rörelser men också vanligt vid graviditet.
Omgiven av handlovens ben och i en stor sena på handledens undersida går tydligen denna ganska rejäla tunnel där den så kallade medianausnerven samt nio senor som tillser böjning av fingrarna går. Medianausnerven är visst en av handens huvudnerver som då kan komma i kläm vid tex vätskeansamling som är vanligt för gravida. Det yttrar sig i form av stickningar, domningar och smärta i framför allt tumme och pekfinger som kan sprida sig till lång- och ringfinger. Smärtan kan tydligen också stråla upp mot axeln. Vill det sig riktigt illa påverkas handens funktioner och man förutom smärtan blir fumlig och får svårt med finmotoriken.

Jag vet inte om jag kan finna mina egna besvär i de ovan nämnda, för min smärta sitter i handleden och dessutom på dess ovansida. Inte på undersidan där denna kapraltunnel tydligen ligger. Domningarna har jag i hela handen och har aldrig känt något specifikt i tumme och pekfinger, eller att det ska vara värst under/efter natten som visst är vanligt. Så domningarna tillskriver jag den generella vätskeansamlingen, på samma sätt som fossingarna värker, gör ont på undersidan och har det trångt i sina skor. Lägger istället handledssmärtan till generella graviditetssymptom, då det mesta vanliga och ovanliga krämporna tycks kunna tillskrivas detta tillstånd och dess hormoner!
Svullnaden har inte minskat sedan jag tog av stödet, så tror jag tar på det igen. Kändes ju rätt gott att ha det.


Kommentarer
Postat av: Anna

Ja, suck. Tyvärr verkar alla krämpor som man stöter på just nu "normalt" för ens tillstånd. :o/

2010-11-16 @ 11:15:07
Postat av: Linda till Anna

Precis. Man är ju i "välsignat" tillstånd! XoP

2010-11-16 @ 12:04:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0