Quinta dos jobbigt!

Ser fint ut va? Riktigt inbjudande och frestande va? Jodå, om du är beredd att betala för det! Närmare dryga 1200 euros för två veckor! Rose-Marie menade nog väl när hon lät mig och Nina ärva hennes andelslägenhet intill den Portugisiska kusten, men det har utvecklats till en riktig mara! Vi ville sälja lägenheten, men för att kunna göra det var vi tvungna att stå som ägare. Testamentsexekutorn kunde tydligen inte göra det i egenskap av dödsboägare. Eftersom hon var irländska, lägenheten är i Portugal och vi är svenskar så har de juridiska paragraferna krånglat till det nåt otroligt, och därmed också kostnaderna! Vi har fått ett kostnadsförslag på tvåtusen euro för att få lägenheten överförd till oss.
Första året lyckades lägenheten bli uthyrd, och den avgiften kunde användas för att betala 2008 års avgift. En av de två veckorna lyckades den bli uthyrd det året, men nu kan de pengarna inte användas för att betala årsavgiften, "until the legal process is completed". Va? Så ingen årsavgift är betald för 2009 och 2010, och den förväntas vi betala ur egen ficka, över 2300 euro! Vi anses vara så pass ägare genom testamentet att vi kan krävas på avgift, men inte tillräckliga ägare för att få använda inbetald hyresavgift! Jag blir så trött på hela skiten och rädd att bli påtvingad en andelslägenhet som kostar massor av pengar. Den ekonomiska pott vi ärvde av Rose-Marie kommer inte att räcka för advokaternas omkostnader för att fullfölja överflytten. De 2000 euros jag nämnde i början gällde enbart den portugisiska advokaten, till detta ska den irländske advokaten ha sitt, och potten vi har på drygt 4000 euro kommer enligt denne advokat inte att räcka! Frågan är då: Hur mycket mer ska han ha? Och det är alltså pengar som vi själva ska betala? Det känns så fel att arvingarna ska måsta betala för att ett testamente ska uppfyllas?
Om vi ärvt en skitbil värd 2000 spänn, men pappersexercisen för att skriva över ägarskapet på oss kostat 10 000, skulle vi då behöva betala de 8000 emellan? Det verkar bara inte vettigt! Snacka om möjlighet att sätta dit icke uppskattade arvingar!
Låt säga då att vi lyckas prångla igenom överföringen så vi står som ägare, då vill vi ju sälja den. Då kommer de olika ländernas lagparagrafer också in med de kostnader som också hör till. Hur mycket är dessa två veckor av lägenheten egentligen värda? Kommer dess försäljningspris att kompensera alla utgifter?

Det är dessutom så frustrerande att måsta kommunicera på engelska. Det tar extra tid och energi att tillse att man till fullo förstår facktermerna och samtidigt göra sig själv förstådd ordentligt. Jag är grym på svenskt ordbajseri, men den engelska behärskar jag ännu inte till fulländning.

Lyxproblem kan tyckas, att ärva en andelslägenhet i en lyxig resort på Algarvekusten, och hade jag varit den skåning som kammat hem rekordlottovinsten på över 200 miljoner hade det inte varit några problem, men nu har jag inte de ekonomiska förutsättningarna denne man nu har eller Rose-Marie hade. Så tack moster, men nej tack.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0