Gardastörigt

Ingen har väl kunnat undgå min skepsis mot medikament som prånglas ut av vinsthungriga företag som anspelar på människors rädslor. Gardasil är en av dessa där reklamen går tätt på tv, radio och i tidningar. Fick denna annons uppfläkt framför mig i helgen, tv-reklamen upprepad otaliga gånger i "House"-avsnittet i måndags. Det jag stör mig på är marknads-föringen som fläker ut att "Jo, livmoderhalscancer orsakas av ett virus som många smittas av redan i tonåren".  I förbigående kan kondylom nämnas. Notera det vita fältet längst ned på sidan där den finstilta står, samt raddan med oläsbar finstilt i tv-reklamens slutkläm. Humana papillomvirus som orsakar kondylom finns i 60 till 150 olika varanter beroende på vilken källa man vänder sig till. En del ger "vanliga" hand- och fotvårtor, en del (30-40 stycken) ger vårtor på slemhinnorna och/eller på och kring könsorganen (kondylom). Av dessa är det i sin tur 15-20 varav fem-sex stycken som tillsammans med andra aspekter (tex rökning) kan ge upphov till cellförändringar i livmoderhalsen. Dessa förändringar kan i sin tur utvecklas till cancerogena celler.

Visst har företaget formulerat sig väl? Visst kan viruset orsaka livmoderhalscancer, spring och vaccinera er! Lite cred ska de dock ha för att de i varje fall i annonsen poängterat vikten av att fortsätta använda kondom. Hallå,  hade ungarna använt kondom från början skulle de inte riskera att smittas över huvudtaget! Det är ju inte enbart kondylom man behöver skydda sig mot eller hur? Men visst, vaccinera dig och du kan kanske klara dig från de cellförändringar som kan ge cancer! Och så får du "bara" den "vanliga" ofarliga kondylominfektionen, eller varför inte klamydia som kan göra dig steril? Eller gonorré, eller varför inte hiv eller bli gravid? Notera också att företaget i det finstilta inte heller, liksom alla vaccin inte garanterar att deras vaccin ger ett skydd mot de elaka cellförändringarna. 

"Kondom tillsammans med Gardasil ger alltså ett bra skydd mot såväl livmoderhalscancer och kondylom som mot cellförändringar på livmoderhals, blygdläppar och slida. Men kom ihåg att Gardasil inte skyddar mot alla HPV-typer som kan leda till cancer. Därför är det viktigt att gå på de regelbundna cellprovtagningar man kallas till." (gardasil.se)

Men hey, vem vill vara en dålig förälder och inte satsa allt för att skydda sin ungdom? Dessutom är det ju enklare att köra in sprutor med avdankade vårtvirus i dom än att prata kondomer och säkert sex! Grrr!

Skulle inte förvåna mig om det om några år visar sig biverkningar eller en verkningslösheten (vi garanterade faktiskt inte att det fungerade!) av detta makalösa vaccin, och förorättade föräldrar och före detta ungdomar fotograferas med sura miner i dagspressen. "Vi litade på att det skulle vara säkert!" Ungefär som när braiga och "tämligen riskfria" insektsbekämpningsmedlet DDT lanserades 1942. Jotack, jättebra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0