17 maj

Sov urkasst inatt. Klev upp och pinkade typ fyra gånger, vaknade av Fias smackande ljud och lyfte ned henne med bunke och allt på golvet där hon lade en hög på min tröja. Oo var så gullig att han tog reda på den på morgonen. Frös så jag lade mig under bådas täcken när jag lade mig, men PMS-svettades stundtals under natten. Maja och Fia turades om att trampa omkring och tigga uppmärksamhet. Mysigt att de klättrar upp på ens bröst, men inte så skönt att få en tass strategiskt i ett ömmande bröst. Kan heller inte ligga i vissa lägen på mage på grund av det, så ja, tycker allmänt synd om mig själv för att jag är så trött idag.
Men neh, ska inte klaga. Mår inte illa vilket det enligt många veckovisa förteckningar på nätet och vår lilla bok vi fick, brukar dyka upp vid denna tid, vecka sju alltså.

Sitter i telefonkö till Mamma Mia för tidsbokning av KUB-test. Har nog väntat en halvtimme hittills. Kanske man skulle ta Barnmorskegruppen istället? Vi läste lite mera om graviditeten i handboken och det var trösterikt att läsa om den osäkerhet många kände av den typ jag beskrev sist. Även om många säger att det är normalt känns det ännu bättre att ytterligare läsa om det svart på vitt.

Fick kallelse från Blodcentralen att jag nu kan lämna mitt bidrag igen. Ännu en grej som jag måste avstå under en tid som känns jättetråkigt. Jag avsäger mig bit för bit av det liv jag alltid känt mig trygg med för något nytt jag känner stor förväntan men även osäkerhet och rädsla inför.
I helgen fick Nickes familj veta. Nicke ringde och frågade om det var ok att de kom förbi en sväng, outtalat hur stor del av familjen. Vår handbok "Att vänta barn" låg framme på fotpallen vid soffan och vi diskuterade om vi skulle låta den ligga eller inte. Beslöt att låta de vara, om han såg den så gjorde han och om inte, tja så fick de vänta lite till på besked. Jag tänkte lite elakt att om bara Nicke kom så skulle han med en mans (o)förmåga att se detaljer knappast lägga märke till den. Men nu kom hela familjen inklusive Anna, och det tog inte många sekunder sedan de kommit in genom dörren innan hon upptäckte den! Så blev det nybakade bullar, kubbar, lite cachande och mycket prat.

Under gårdagen fick Oo tag på Stefan så nu är också han invigd, liksom systeryster då jag ringde och grattade Anders på hans födelsedag. Visst känns det lite vanskligt då vi fortfarande ligger kvar i de riskabla veckorna, och vi dessutom inte vet vad KUB-testet säger, menmen. Kommer nog att kännas riktigt jobbigt om det skulle visa sig att det inte är friskt, men jag vet också att jag skulle ha väldigt svårt att acceptera ett skadat barn om jag inte ens gjort ett försök att ta reda på sannolikheten för dess motsats.
Okej, nu har jag väntat i över 45 minuter! Nu provar jag Barnmorskegruppen istället! De svarade efter typ fem minuter, så nu blev det dom. Två möten är inbokade och KUB-testet (kombinerat ultraljud- och blodprov) funkar enligt följande om jag nu föstått det rätt. Ett första kort möte för inskrivning och blodtagning, tidigast i vecka tio. Tyckte också hon sade att ett kort ultraljud görs bara för att kolla att tiden beräknats korrekt, hur många foster det finns och att de/det faktiskt lever.
Ett andra möte tidigast i vecka tolv som tar ungefär en timme. Där sker ett ultraljud där olika delar av fostret mäts och utifrån de resultaten tillsammans med blodproven görs en riskbedömning. Jag tror gränsen gick vid 1 på 200 för risk att fostret har någon form av missbildning eller Downs syndrom. Resultatet får man direkt på plats.
Har man sämre resultat än så kan man remitteras till Östra sjukhus för fostervattensprov där de faktiska generna analyseras. Där kontrolleras kromosomerna 3, 21 och en till som jag inte minns, samt att antalet är rätt. Det resultatet får man inom en vecka och sådan tid att man ska hinna ta ställning och eventuellt avbryta graviditeten eller inte, vilket kan ske fram till vecka 20. Dessa KUB-test erbjuds gratis för de som är över 35 år. Är du under så kostar det beroende på vilket landsting du tillhör! 1800 spänn får vi betala medan en jag känner får det gratis.
Så kan det vara.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0