Jamen?

Den första fråga som dyker upp i mitt huvud är ofrånkomligen:
Alla de kollegor som då saknar behörighet, vem sätter då betyg på deras elever? Ska en behörig göra detta för dennes räkning? Betygssättning av en elev som de kanske inte ens mött i en klassrumssituation? Det kunde vara nog svårt att hålla ett konstruktivt utvecklingssamtal med en mentorselev man faktiskt aldrig undervisade i! Det blev innantilläsning av de undervisande lärarnas omdömen, för vad annars kunde man göra, fabulera utifrån det intryck man fått av möten i korridoren? Att sedan sätta ett betyg i exempelvis matematik utifrån sådana kriterer känns långt ifrån förenligt med den rättvisa och korrekta bedömning en elev har rätt till.
Tanken är god med lärarlegitimation, gudarna ska veta att statusen behöver höjas. Dock ser jag hellre att lönen gör det, men det kanske kan följa med på kuppen? Men man kommer inte ifrån det faktum att det, liksom i alla andra yrken finns behöriga som är mindre lämpliga att undervisa, och obehöriga som fyller sin roll mer än någon med examensbeviset i CV:n. Detta är ett faktum ingen yrkesgrupp kommer ifrån, men liksom en kurator, Försäkringskassehandläggare eller ordningsvakt kan ett oprofessionellt bemötande göra så mycket större åverkan för den enskilda individen, och jag tror inte att en lärarlegitimation minskar risken för detta. Förvisso kanske risken inte ökar heller och sannerligen behövs någon åtgärd för att lärarnas roll ska stärkas. Om legitimationen är ett steg i den riktningen är det bra, och det är ju bättre än inget?


Kommentarer
Postat av: Anna

Jag som trodde att examensbeviset var min legitimation... Har man inget examensbevis så ska man ju inte kunna få någon annan anställning än vikariat. Men jag vet många fall där det inte har spelat någon roll. De från högre instanser måste ju komma på nåt annat sätt för att förbättra skolan.



Inte behöver civilingenjörer eller ekonomer nån speciell legitimation för att höja sin status... Där handlar det bara om högre löner och möjlighet att klättra på lönestegen (göra karriär). De som styr skolan borde titta mer på hur det fungerar runt omkring. Nu pratas det om karriär inom skolan men då enbart i form av forskning. För mer ansvar, det sätter man sällan prisslapp på inom skolan, för det ingår ju i lärarens roll...

2010-04-12 @ 11:56:36
Postat av: Linda till Anna

Det är sant, man får intryck av att examensbeviset inte spelar någon roll. Lägg de där pengarna som nu skulle satsas på att minska elevgrupperna istället? Och ansvar, precis, det hör till som lärare, ansvar för att eleverna blir goda samhällsmedborgare och noll ansvar hos föräldrarna, men det är ingenting värt att lägga i lärarnas lönekuvert, för som du säger, det ingår ju i lärarens roll... mm.

2010-04-12 @ 12:35:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0