Varför?

Egentligen. Varför? Varför bor man inte i en liten tvåa och åker buss överallt? Det är det ju massor av människor som gör, och säkert är de nöjda och glada för det.
Smakar det så kostar det. Jag är nöjd och glad i mitt hus ute i skogen och Guling i carporten. Men så får jag glatt betala för det också! Och ja, det är det värt! Men oavsett koja eller slott, så hade jag svurit lika illa över elräkningarna!

19 663 spänn ligger våra gemensamma räkningar på denna månad. Och då är ränta och låneamorteringarna för både Igla och Kondi inte inräknade!
Framför allt blir jag inte klok på elräkningarna! Så många gånger jag tänkt ta itu och verkligen sätta mig in i dessa djävulens fakturor, men kroknat redan vid åsynen. Är det bara jag som tycker det är rena grekiskan? Bara jag som har en odefinierbar känsla att företagen skulle kunna ta betalt för vad som helst, för kunderna betalar ändå bara för att de inte orkar sätta sig in i eländet? Resignerar och intalar sig att det är rätt, för vem vi krångla med ett stort företag om något man inte riktigt förstår? Vill ju inte skita i att betala och stå där utan el?

På Kondi tyckte jag det droppade in elfakturor hela tiden. Det är avgift för förbrukning, avgift för nätet, själva förbrukningen och energiskatter. Olika företag kan ha hand om alla dessa olika avgifter.
På Kondi har vi olika, och jag rör fortfarande ihop vilket som tar betalt för vad.
På Igla har vi ett och samma, Göteborg Energi, men likväl skickar de olika fakturor! Kan man inte bara få allting samlat på en och samma för en liten chans till överblick?

Okej, förbrukningen baseras på en beräknad/uppskattad årsförbrukning på 14 320 kWh. Detta torde då bli cirkus 1193 kWh per månad.
Någonstans har jag hört att förbrukningen brukar justeras upptå under vintermånaderna, för då går det generellt mera till uppvärmning osv. Visst, fine. Men drygt 2554 kWh? Mer än dubbelt så mycket?
Tolkar jag räkningsjäkeln korrekt, så står det 5109kWh för 090103-090228, vilket borde vara två månader.
Mars månad är också med på denna räkning, men inte på specifikationen, utan på avstämningsfakturan(?). Där ligger då den beräknade förbrukningen på 1292 kWh som verkar rätt vettigt med tanke på beräknade årsförbrukningen.

Med dessa förbrukningar, skatter och avgifter, så pungar vi ut över 7000 spänn för tre månader. Sedan tillkommer då nätavgifterna, vilket kom på en faktura förra månaden gällande två månader.

Sitter i telefonkö för att en gång för alla reda ut begreppen!


(Betala eller frys!)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0